Masz oprócz celiakii wiele nietolerancji pokarmowych i większość gotowych chlebów lub mieszanek do wypieku to nie Twoja bajka? Marzysz o prostym, szybkim i pysznym chlebie bezglutenowym na bazie mąki ryżowej, bez żadnych alergenów? Mam to ✅ Prosty chleb bezglutenowy, naturalny, długo świeży, pachnący i mięciutki – od dwóch dni leży w lnianym chlebaku. Wydzielam rodzinie po kromeczce, bo muszę obserwować, jak długo zachowa świeżość. Ten chleb bezglutenowy ma bardzo prosty skład. W zasadzie można powiedzieć, że to ryżowy chleb bezglutenowy, bo głównym składnikiem jest mąka ryżowa.
To teraz do sedna: ten bochen bezglutenowy powstaje z … naturalnej mieszanki do wypieku pizzy marki Pięć Przemian. Zmodyfikowałam przepis na pizzę umieszczony na opakowaniu i mam ryżowy chleb bezglutenowy, który smakuje glutenożercom. Co ważne, wystarczy łyżką wymieszać mąkę z drożdżami, wodą i olejem (plus miód lub cukier), by po niespełna dwóch godzinach cieszyć się białymi kromeczkami z chrupiącą skórką, które pachną tak, że sąsiedzi chcą zrobić napad na Twój dom …. Zapraszam do przepisu na prosty, ryżowy chleb bezglutenowy.
Składniki na ryżowy chleb bezglutenowy
bochenek 400 g
Jasny, biały chleb bezglutenowy to ulubione pieczywo dzieci z celiakią. Wiem, bo od 2016 r. organizuję specjalistyczne kolonie bezglutenowe i widzę, jakie pieczywo cieszy się największym zainteresowaniem. Biały chleb bezglutenowy to numer jeden! Niestety, białe pieczywo (domowe lub gotowe) oparte jest głównie na skrobiach, co z jednej strony zapewnia miękkość, ale z drugiej nie niesie zbyt wiele wartości odżywczych. Jak pogodzić apetyt dzieci na diecie bezglutenowej z zasadami racjonalnego żywienia? To kompromisy, szukanie alternatyw. Jedną z nich jest ryżowy chleb bezglutenowy. Powstaje z gotowej mieszanki, ale o idealnym składzie.
No właśnie, jaki jest skład mieszanki bezglutenowej do wypieku pizzy Pięciu Przemian? Cudowny, jak wszystko u nich: mąka ryżowa, maranta trzcinowa, łuska babki jajowatej (błonnik dobroczynny), drożdże, sól himalajska. Owszem, biała mąka ryżowa to żadne cudo pod względem wartości odżywczych, ale i tak jest lepsza, niż skrobie stanowiące większość wielu innych gotowych mieszanek. Czymże jest tajemnicza maranta trzcinowa? To mączka skrobiowa, która zapewnia chrupkość wypiekom. Jest dodana do mieszanki, ponieważ ma dodać chrupkości pizzy – no bo przecież ten ryżowy chleb bezglutenowy powstaje z mieszanki na pizzę ✅ A, oczywiście wedle tej samej receptury można upiec bułeczki bezglutenowe, tylko należy je piec krócej, około 15 minut.