Blog

17

Ryżowy chleb bezglutenowy prosty i pyszny

08/01/2016

Ryżowy chleb bezglutenowy prosty i pyszny

08/01/2016

Drukuj
UDOSTĘPNIJ

Masz oprócz celiakii wiele nietolerancji pokarmowych i większość gotowych chlebów lub mieszanek do wypieku to nie Twoja bajka? Marzysz o prostym, szybkim i pysznym chlebie bezglutenowym na bazie mąki ryżowej, bez żadnych alergenów? Mam to ✅ Prosty chleb bezglutenowy, naturalny, długo świeży, pachnący i mięciutki – od dwóch dni leży w lnianym chlebaku. Wydzielam rodzinie po kromeczce, bo muszę obserwować, jak długo zachowa świeżość. Ten chleb bezglutenowy ma bardzo prosty skład. W zasadzie można powiedzieć, że to ryżowy chleb bezglutenowy, bo głównym składnikiem jest mąka ryżowa.

To teraz do sedna: ten bochen bezglutenowy powstaje z … naturalnej mieszanki do wypieku pizzy marki Pięć Przemian. Zmodyfikowałam przepis na pizzę umieszczony na opakowaniu i mam ryżowy chleb bezglutenowy, który smakuje glutenożercom. Co ważne, wystarczy łyżką wymieszać mąkę z drożdżami, wodą i olejem (plus miód lub cukier), by po niespełna dwóch godzinach cieszyć się białymi kromeczkami z chrupiącą skórką, które pachną tak, że sąsiedzi chcą zrobić napad na Twój dom …. Zapraszam do przepisu na prosty, ryżowy chleb bezglutenowy

Składniki na ryżowy chleb bezglutenowy 

bochenek 400 g

  • opakowanie 250 g bezglutenowej mieszanki naturalnej
    do wypieku pizzy z Pięciu Przemian KLIK
  • 1/2 łyżeczki suszonych drożdży bez glutenu
  • 230 ml letniej wody
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżka miodu – opcjonalnie

Tutaj kupisz

Bezglutenową książkę kucharską, jakiej jeszcze nie było

Jak upiec ryżowy chleb bezglutenowy?

  • blachę piekarnikową wyłóż papierem do pieczenia
  • wymieszaj mąkę z drożdżami
  • do wody dodaj olej, miód lub cukier i wlej do suchych składników
  • wyrabiaj ciasto łyżką lub mikserem (haki) przez kilka minut, tak aby powstało dobrze napowietrzone ciasto
  • mokrymi dłońmi uformuj kształt bochenka (okrągły lub podłużny) i ułóż na blasze
  • oprósz ryżowy chleb bezglutenowy mąką i przykryj bawełnianą ściereczką, odstaw na około 40 – 60 minut; bochenek ma niemal podwoi objętość, stać się pulchny i porowaty
  • piekarnik nastaw na 250 stopni C, opcja góra – dół; na dół piecyka wstaw naczynie żaroodporne z wodą
  • jeśli bochenek zbytnio się spłaszczył, mokrymi dłońmi ponownie go uformuj(„postaw trochę do pionu”) i skrop wodą; jeśli jajko jest dozwolone w Twojej diecie, posmaruj chleb rozkłóconym białkiem
  • blachę wstaw do piekarnika, po około 20 minutach zmniejsz temperaturę do 230 stopni C
  • piecz jeszcze przez około 10 – 20 minut do tzw. suchego patyczka
  • wyjmij ryżowy chleb bezglutenowy i ustaw go na metalowej kratce, by ostygł i odparował; krój po ostudzeniu; przechowuj w lnianym worku lub w ściereczce bawełnianej
  • aby za jednym wypiekiem otrzymać większy bochenek, najlepiej upiecz naraz dwa bochenki lub jeden duży, wtedy jednak wydłuż czas pieczenia
  • ryżowy chleb bezglutenowy ma neutralny i delikatny smak, cudnie pachnie piekarnią
  • kanapki na bazie ryżowego chleba bezglutenowego zachowują świeżość i lekką wilgotność przez wiele godzin

Ryżowy chleb bezglutenowy – skład ma znaczenie

Jasny, biały chleb bezglutenowy to ulubione pieczywo dzieci z celiakią. Wiem, bo od 2016 r. organizuję specjalistyczne kolonie bezglutenowe i widzę, jakie pieczywo cieszy się największym zainteresowaniem. Biały chleb bezglutenowy to numer jeden! Niestety, białe pieczywo (domowe lub gotowe) oparte jest głównie na skrobiach, co z jednej strony zapewnia miękkość, ale z drugiej nie niesie zbyt wiele wartości odżywczych. Jak pogodzić apetyt dzieci na diecie bezglutenowej z zasadami racjonalnego żywienia? To kompromisy, szukanie alternatyw. Jedną z nich jest ryżowy chleb bezglutenowy. Powstaje z gotowej mieszanki, ale o idealnym składzie.

No właśnie, jaki jest skład mieszanki bezglutenowej do wypieku pizzy Pięciu Przemian? Cudowny, jak wszystko u nich: mąka ryżowa, maranta trzcinowa, łuska babki jajowatej (błonnik dobroczynny), drożdże, sól himalajska. Owszem, biała mąka ryżowa to żadne cudo pod względem wartości odżywczych, ale i tak jest lepsza, niż skrobie stanowiące większość wielu innych gotowych mieszanek. Czymże jest tajemnicza maranta trzcinowa? To mączka skrobiowa, która zapewnia chrupkość wypiekom. Jest dodana do mieszanki, ponieważ ma dodać chrupkości pizzy  – no bo przecież ten ryżowy chleb bezglutenowy powstaje z mieszanki na pizzę ✅ A, oczywiście wedle tej samej receptury można upiec bułeczki bezglutenowe, tylko należy je piec krócej, około 15 minut. 

KOMENTARZE (17)

Żaneta 04/02/2022 12:09
Czy aby upiec duży chleb z podwójnej porcji wystarczy podwoi ć wszystkie składniki? Jeśli tak, ile minut piec chleb z podwójnej porcji? Czy można upiec ten chleb w keksówce?
Marta Krzyżanowska-Sołtysiak 07/02/2022 11:08
Można podwoić składniki, ale lepiej piec w dwóch mniejszych keksówkach.
Gosia 30/08/2017 11:15
Czy ktoś robił z tej mieszanki bułeczki? Zastanawiam się jak uformować Dla mnie przydałby się film podglądowi lub chociaż zdjęcia P:)
Marta Krzyżanowska-Sołtysiak 30/08/2017 13:49
Można je upiec w takiej blaszanej formie na muffinki, wyściełając je papierem do pieczenia. Pomysł na filmik - przyjęty :)
Gosia 30/08/2017 11:11
W jednym domu jest cieplej, w innym chłodniej itd, dlatego ciasto może wyrastać u innych szybciej, a innych dłużej. Zasada jest jedna: jeżeli ciasto nie wyrośnie w ogóle, to znaczy, że jest za chłodno i drożdże nie pracują. Nie wyrośniętego ciasta nie wkłada się do upieczenia, bo z takiego ciasta chleb nie wyrośnie tylko twarda cegłówka. Z drugiej strony jak u kogoś jest zbyt gorąco to nie można za długo trzymać ciasta do wyrośnięcia trzeba skrócić czas wyrastania, bo podczas pieczenia ono powinno jeszcze lekko w piekarniku urosnąć. Inaczej chleb oklapnie.
Marta Krzyżanowska-Sołtysiak 30/08/2017 13:48
Tak, to ważne zasady dotyczące wypieku chleba bezglutenowego.
Bezglutenowa Mama 05/03/2017 21:19
Asiu, trudno mi powiedzieć, bo nie używam automatu. Torebka ciasta ma 250 g. Ile zazwyczaj wsypujesz mąki na chleb w automacie?
Asi 05/03/2017 15:04
Czy do automatu należy użyc dwóch opakowan lub może trzech ?
Bezglutenowa Mama 18/01/2017 19:35
Paulino, czas rośnięcia jest sprawą indywidualną - czasem trzeba poczekać nieco dłużej, aż podwoi objętość. I dopiero można wstawiać do piekarnika. Trzymam kciuki za kolejną próbę;
Gosia 23/01/2016 00:26
A ja mam pytanie odnośnie tego chlebka czy wyjdzie smaczny na mleku ryżowym lub sojowym? Dodam z góry, że jajko też muszę pominąć. Mi jeszcze żaden chleb nie wyszedł więc musze kupować gotowce
admin 24/01/2016 00:00
Na pewno się uda. Spróbuj też chlebów na makach Schaer lub Nutri Free - na opakowaniach mają dobre przepisy, bez jaj i mleka;
Ilona 11/01/2016 23:24
U mnie też w spiżarni czekają zawsze na "czarną godzine" dwa opakowania tego chlebka. Robie od razu z podwójnej porcji. Gabuni uwielbia ten chleb, jak większość dzieci ko ha białe pieczywo.
Bezglutenowa Mama 12/01/2016 09:02
O proszę, schodzi u Was od razu podwójny bochenek :) Ma Gabunia apetyt :)
Ilona 13/01/2016 11:15
Gabunia ma apetyt, ale tylko na to co lubi. Tosty z serem (na szczęście dala się przekonać do owczego, bo krowiego nie powinna) zjada w hurtowych ilościach. Musze się podzielić moja radością, która zrozumie tylko mama celiaka, Gabunia tak urosła w ciągu ostatniego roku, że jest jednym z najwyższych dzieci w grupie przedszkolnej. A była trzecia....od końca. To chyba dobry znak, że wszystko jest jak trzeba.
elżbieta 11/01/2016 17:55
żle napisałam-stresujących powinno byc
elżbieta 11/01/2016 17:38
Mam ostatnio sporo steryjących życiowych kłopotów.Muszę coś łykac,bo czuję że np.moja doprowadzona do ładu tarczyca mi wysiądzie.Czytałam składy leków ziołowych,bo wolałabym takie zażywac,ale skłądy mnie niepokoją.Wszystkie krople np.mają etanol-czy jest bezpieczny? Np.lek Kalms ziołowy,ale w składzie skrobii glikolan sodowy?
admin 11/01/2016 21:57
Etanol jest OK. Wykaz dozwolonych substancji w lekach jest w magazynie Bez glutenu z 2015 r. Masz może ten magazyn w domu?
Co nowego?

Instagram

Bądź na bieżąco

Newsletter

Zapisz się