Blog

7

Biały, szybki chleb bezglutenowy dla dziecka

03/01/2014

Biały, szybki chleb bezglutenowy dla dziecka

03/01/2014

Drukuj
UDOSTĘPNIJ

Kanapki z miękkiego, świeżo upieczonego, białego chleba bezglutenowego Zosia zjada w szkole do ostatniego okruszka. Bo taki chlebek bardzo przypomina pszenne pieczywo. Nie ma ziarenek ani ciemnego koloru, sugerującego dodatek jakiejś straaasznej zdrowej mąki 😁. Białe pieczywo ma niewiele wartości odżywczych, ale jeśli w menu dziecka z celiakią pojawia się na przemian z chlebem razowym, gryczanym czy na zakwasie, to jest na pewno miłym urozmaiceniem.  Przynajmniej raz w tygodniu uruchamiamy więc domową piekarnię. W zależności od apetytu na naszym stole pojawia się bezglutenowy chleb ryżowy, gryczany, ziemniaczany albo na naturalnym zakwasie.  Jak wypiek się nie uda, zostaje zmielony na bułkę tartą. Bo biały chleb bezglutenowy dla dzieci to specjalna kategoria pieczywa. Przy okazji moja wskazówka: dzieci często mają kłopot z akceptacją nowego smaku pieczywa bezglutenowego, dlatego nie zrażajcie się pierwszymi „fochami”. Kupujcie chleby bezglutenowe i bułki różnych producentów, pieczcie chleb bezglutenowy dla dziecka z różnych mieszanek i przepisów. W końcu traficie na właściwe smaki, a dziecko z celiakią powoli przyzwyczai się do pieczywa gluten free. Szerzej piszę o tym w moim poradniku i książce z bezglutenowymi przepisami „W kuchni Bezglutenowej Mamy” KLIK

Wracając do białego tudzież jasnego chleba bezglutenowego dla dzieci. Najlepiej go upiec we własnym domu, choć kilka bezglutenowych piekarni w Polsce (Balviten, Putka Bez Glutenu, Dr Żurek bez glutenu, Incola, Dr. Schär) oferuje go w stacjonarnej i wysyłkowej sprzedaży. W tym miejscu podaję jednak sprawdzony przepis na jasny chleb bezglutenowy dla dziecka, który zawsze się udaje 😁

Tutaj kupisz

Moją bezglutenową książkę kucharską

Składniki na biały chleb bezglutenowy dla dziecka

foremka  35 x 12 cm

  • 500 g bezglutenowej mieszanki chlebowej
    np. mix Bread Dr. Schär
  • 8 g suszonych drożdży
    bez glutenu
  • 1 łyżeczka soli
  • 10 g łuski babki jajowatej
    bez glutenu
  • około 500 ml letniej wody
  • 4 łyżki oleju
  • opcjonalnie rozkłócone jajko
    do posmarowania wierzchu chleba przed pieczeniem

Wykonanie jasnego chleba bezglutenowego dla dziecka

  • foremkę wyłóż papierem do pieczenia
  • wymieszaj bezglutenową mieszankę na chleb z solą i łuską babki jajowatej i dodaj suszone drożdże; jeśli chcesz użyć świeżych, rozpuść je w 3 łyżkach letniej wody i wlej do mąki
  • stopniowo wlewając wodę wyrabiaj ciasto mikserem (haki) przez około 5 minut, tak aby dobrze napowietrzyć ciasto (więcej o zasadach wyrabiania ciasta na wypieki bezglutenowe przeczytasz w moim poradniku i książce z przepisami bezglutenowymi KLIK)
  • ciasto na biały chlebek bezglutenowy dla dziecka przełóż do formy i mokrą łyżką wyrównaj powierzchnię; widelcem zrób kilkanaście nakłuć
  • rozkłóconym jajkiem lub wodą posmaruj wierzch chleba i przykryj formę folią spożywczą; odstaw na 30 – 60 minut w ciepłe nieprzewiewne miejsce
  • ciasto ma niemal podwoić objętość, ale nie może wyrosnąć poza brzegi formy
  • piekarnik nastaw na 230 stopni C, opcja góra – dół; na dolna blachę wstaw naczynie żaroodporne ze 100 ml wody do nawilżenia powietrza 
  • wstaw formę i piecz około 50 minut, do tzw. suchego patyczka
  • chleb studź na metalowej kratce, krój dopiero po ostudzeniu

Jak przedłużyć świeżość jasnego chleba bezglutenowego?

Biały chleb bezglutenowy szybko czerstwieje. To „zasługa” skrobi, które są głównymi składnikami mixu bezglutenowego. One zapewniają pieczywu jasny kolor i lekkość, ale niestety nie przedłużają świeżości. Dlatego do wypieku chleba bezglutenowego lubię dodawać błonnik, np. łuskę babki jajowatej lub warzywa, np. ziemniaki (przepis znajdziecie w mojej książce kucharskiej W kuchni Bezglutenowej Mamy” KLIK).  

Aby zapobiec szybkiemu czerstwieniu pieczywa bez glutenu, należy je przechowywać w lnianym worku z kawałkiem jabłka (owoc należy wymieniać co 2-3 dni). Ostudzony bochenek można też pokroić na skibki i zamrozić je w woreczkach, a następnie wyjmować na bieżąco i odmrażać w temperaturze pokojowej lub na parze.

Chlebek z tego przepisu jest niemal identyczny w smaku jak biały chlebek bezglutenowy Maestro Classic Dr. Schär (na zdjęciu poniżej), dostępny m in. w sieciach Netto, Kaufland oraz w sklepach internetowych Jedz Bez Glutenu czy Friendly Food. 

Biały chleb w diecie bezglutenowej

Osobiście najbardziej lubię chleby razowe bezglutenowe, z dodatkiem mąki amarantusowej, kasztanowej czy cieciorkowej, pełne ziaren i przypraw. Wiele przepisów znajdziecie tu na blogu, jak również w mojej książce kucharskiej „W kuchni Bezglutenowej Mamy”. Na szczęście dzieci przejęły moje upodobania i tyko czasem proszą:   – Mamo, upiecz jasny chleb bezglutenowy dla dziecka …

Chodzi im wtedy o miękki chleb bezglutenowy, puszysty, bez dodatków. O chleb bezglutenowy podobny do pszennego. Mam kilka sprawdzonych przepisów, ale gdy bardzo się spieszę, sięgam po gotową mieszankę do wypieku (na zdjęciu na górze). To chleb bezglutenowy, który zawsze się udaje.

Pal licho, że nie jest najwartościowszy (bo z białej mąki i pełen skrobi). Gdy widzę rozanieloną minę mojej córeczki z celiakią, zapominam  o składzie mieszanki mącznej. Ten uśmiech jest tego wart!

Mamo, zjem cały bochenek! – zapowiada nasz niejadek.

I z zapałem przygotowuje sobie śniadanie. Masło, domowy twarożek z zieloną pietruszką, domowy pasztet, rzodkiewka i papryka…

Zosia puszcza wodze fantazji i przypomina sobie wszystkie super kanapki, oglądane w filmach o Scooby Doo. Piętrowo układa dodatki, a potem zatapia zęby w mięciutkiej skibce. Czy zje wszystko, co przygotuje? Z białym chlebem bezglutenowym – tak 😁

Rozkrojony chleb owijam w lnianą (lub dwie bawełniane) ściereczkę i zostawiam na kuchennym blacie. Pozostanie miękki i puszysty przez 2 dni.  Wiem, ile mniej więcej zjemy kanapek w tym czasie. Jedną trzecią bochenka zamrażam: kromki układam na deseczce, która na 2-3 godziny trafia do zamrażarki. Twarde skibki władam do woreczka, przyklejam nań kartkę z datą i … mam chleb na czarną godzinę. Zamrożone kromki grzankuję lub zostawiam do naturalnego rozmrożenia. Tak, biały chleb bezglutenowy to coś, co dzieci zawsze lubią 😁

Tutaj kupisz

Moją bezglutenową książkę kucharską

KOMENTARZE (7)

Żaneta 12/04/2022 10:10
Marto czy chleb z tego przepisu może być spożywany przez osobę z chorobą refluksową? Z tego co wiem, to pieczywo musi być jasne, więc ten przepis byłby super, tylko nie wiem czy łuska babki jajowatej jest dozwolona przy refluksie? Jak uważasz? Przy okazji chciałam jeszcze zapytać czy prowadzone przez Ciebie Stowarzyszenie udziela też porad dietetycznych? Jeśli tak, jak można się z Tobą w tej sprawie skontaktować?
Kasia 03/04/2020 19:23
Witam, jak udało się uzyskać taką ciemną skórkę. Przed chwilą wyjęłam chleb z piekarnika i jest strasznie blady :(
Bezglutenowa Mama 03/04/2020 19:48
Cześć Kasiu, to staaary przepis, ale ciemna skórka na pewno jest wynikiem posmarowania wierzchu chleba rozbełtanym jajkiem - przed wstawieniem do pieca :) Życzę dalszych udanych prób :) I dużo zdrowia :)
Patrycja 13/11/2017 17:24
Składem lepsza jest mieszanka GFL Bread mix- mieszanka na chleb z ziarnami a produkuje ją też bezgluten. Co prawda z ziarnami ale godna polecenia. I skład lepszy i bogatsza o mąkę jaglaną i teff, otręby z zarodkami, inulinę i właśnie ziarna, Szybko się robi i łatwo. W smaku super.
Bezglutenowa Mama 13/11/2017 17:38
Nie przeczę - to jeden z pierwszych przepisów na tym blogu, od tego czasu pojawiło się na rynku wiele nowych mixów; Fajnie, że znalazłaś taki, który Ci bardzo odpowiada.
Ewa 05/03/2017 19:49
Jakiej wielkości foremki Pani używa?
Bezglutenowa Mama 05/03/2017 21:17
Ewo, pytasz o ten konkretny chleb? Od dawna nie używam tej mąki. Ale gdy do ciasta używam mąki o wadze 400 g, stosuje formę około 28 x 11 cm. Możesz użyć jednej dużej formy lub dwóch mniejszych. Zwróć uwagę przy nakładaniu ciasta do form, by nałożyć ciasto maksymalnie do połowy wysokości formy - by chleb miał miejsce rosnąć.
Co nowego?

Instagram

Bądź na bieżąco

Newsletter

Zapisz się