Mam już na blogu jeden przepis na wigilijne krokiety bezglutenowe z pieczarkami (KLIKNIJ), ale wymyśliłam drugi, więc czym prędzej się nim dzielę. To ryżowe krokiety bezglutenowe na Wigilię – z pieczarkami i zieloną pietruszką, na bazie idealnych naleśników ryżowych. Delikatne, lekkie, z naturalnych składników i proste w wykonaniu. Koniec z łamiącymi się naleśnikami bezglutenowymi, zapewniam! Z takim daniem Wasza bezglutenowa Wigilia będzie smaczna i niezapomniana.
Farsz do krokietów można przygotować kilka dni przed Wigilią i zamrozić. Na maśle (może być olej) zeszklij posiekaną cebulę. Pieczarki umyj i zetrzyj, dodaj do cebuli i zeszklij na maśle ze szczyptą soli, aż zupełnie odparują wodę. Zieloną pietruszkę umyj i drobno posiekaj, dodaj do farszu (jeśli dzieci nie lubią natki pietruszki, zrezygnuj z niej). Do farszu na ryżowe krokiety bezglutenowe na Wigilię można też dodać kiszoną kapustę. Trzeba ją wcześniej pokroić i ugotować do miękkości, odcedzić i wymieszać z grzybami. Farsz przed nakładaniem do naleśników trzeba odcedzić i ostudzić, a przede wszystkim doprawić do smaku pieprzem i solą.
Naleśniki ryżowe usmaż według przepisu podanego w składnikach (kliknij tam w link). Usmaż cienkie naleśniki – wtedy nie będą pękać przy zawijaniu. Farsz nakładaj na ciepłe naleśniki – będą wtedy bardziej elastyczne. Na środek każdego naleśnika nałóż łyżkę farszu i zawiń boki (pokazane jest to na filmie Proste i pyszne krokiety bezglutenowe KLIKNIJ. Następnie zwiń naleśnika w kostkę, czyli złóż do środka oba końce. Gotowe! Dociśnij go lekko i obróć złączeniem do dołu. Tak samo zawijaj każdego kolejnego krokieta bezglutenowego.
W jednej misce rozkłóć 2 jajka, do drugiej nasyp bezglutenową bułkę tartą. Każdego krokieta obtocz z obu stron w jajku, potem w bułce tartej. Obtoczone krokiety odkładaj na talerz. Na rozgrzaną patelnię wlej porządną ilość oleju i smaż przez chwilę z obu stron, najlepiej na złoty kolor. Ryżowe krokiety bezglutenowe na Wigilię odsączaj z oleju na papierze do pieczenia. Są gotowe!
Możesz je zamrozić albo usmażyć 1-2 godziny przed Wigilią, a potem przechować w ciepłym piekarniku aż do wieczerzy. Tak robiła zawsze moja Mama, pamiętam ten zwyczaj z rodzinnego domu. To właśnie Mama nauczyła mnie kilka lat temu przygotowywać krokiety bezglutenowe – instruowała mnie krok po kroku przez telefon: że naleśniki mają być cieniutkie, że zawijać trzeba najpierw boki, a farszu ma być tle, by naleśniki nie pękały. Nie wiem jak u Was, ale krokiety są obowiązkowym daniem na naszej bezglutenowej Wigilii. Sprawdzą się też na bezglutenowej Wigilii w przedszkolu i szkole.
Bezglutenowa Wigilia jest smaczna – KLIKNIJ – zerknij to specjalnego serwisu z przepisami Bezglutenowej Mamy. Sprawdzone przepisy od pokoleń!
Piecz, gotuj i weź udział w konkursie Wigilia z Bezglutenową Mamą KLIKNIJ. Sponsorem konkursu jest firma Balviten – polski producent żywności bezglutenowej.
KOMENTARZE