Każda bezglutenowa mama w którymś momencie dojrzewa do ograniczenia w swojej kuchni gotowych mixów. Wtedy przepisy na dania z mąk naturalnie bezglutenowych są na wagę złota. Oto idealne bezglutenowe naleśniki z mąki ryżowej. Elastyczne, delikatne w smaku, doskonałe również na drugi dzień.

Tutaj kupisz

Bezglutenową książkę kucharską, jakiej jeszcze nie było!

Składniki na 7 naleśników

  • 120 g mąki ryżowej
    bezglutenowej 
  • 2 czubate łyżki tapioki lub skrobi ziemniaczanej
    bez glutenu
  • 240 ml gazowanej lub zwykłej wody
  • 3 jajka
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 4 łyżki oleju

Przygotowanie ciasta i smażenie

Mąki wymieszaj i przesiej. Jajka z solą ubij mikserem na pianę (1-2 minuty). Powoli dodawaj mąkę, a następnie, ciągle miksując, wlewaj powoli wodę. Na końcu dodaj olej i jeszcze chwilę miksuj. Odstaw ciasto na kwadrans. Patelnię rozgrzej i wlej na nią łyżkę oleju. Zamieszaj ciasto i porcję ciasta wlej na patelnię. najlepiej, by naleśniki były cieniutkie. Smaż na średnim ogniu. Po około minucie przełóż na drugą stronę. Nie smaż zbyt długo, bo naleśniki staną się sztywne i trudne do nadziewania farszem.

Te bezglutenowe naleśniki z mąki ryżowej są delikatne w smaku i niezwykle elastyczne. Doskonale komponują się z wszelkimi nadzieniami: wytrawnymi, słodkimi, z rybą, mięsem czy warzywami. Przykryte folią spożywczą i zostawione na blacie w kuchni w bardzo dobrym stanie przetrwają do następnego dnia. Pozostaną elastyczne, delikatne i łatwe do rolowania.

Ryżowe naleśniki bezglutenowe są alternatywą dla osób, które nie chcą w swojej kuchni bezglutenowych miksów. Sprawdzą się również w diecie osób unikających kukurydzy. Ich dodatkową zaletą jest to, że nie zawierają mleka.

Tapioka czy skrobia ziemniaczana?

Gdy nie macie pod ręką tapioki, śmiało możecie użyć skrobi ziemniaczanej (sprawdźcie na etykiecie, czy nie ma ostrzeżenia o śladowych ilościach glutenu). Takie naleśniki będą się jednak nieco różniły od tych z tapioką. Nie są aż tak elastyczne, ale też nie są bardzo podatne na łamanie. Ciasto, przygotowane z tych samych proporcji, jest bardziej gęste.  W efekcie nie udaje się smażyć tak cieniutkich naleśników ryżowych, jak w przypadku ciasta zawierającego tapiokę (można dolać trochę wody). Naleśniki ryżowe z mąką ziemniaczaną są bardziej wyraziste w zapachu i smaku. Podsumowując: naleśniki z tapioka dostają szóstkę, a te ze skrobią ziemniaczaną (na zdjęciu poniżej) – czwórkę z plusem. Oba rodzaje sprawdzą się w przygotowaniu bezglutenowych krokietów na wigilię.

Tutaj kupisz

Bajkę terapeutyczną dla dzieci z celiakią i na dietach eliminacyjnych