Specjalistyczne kolonie z Bezglutenową Mamą 2019

Każda bezglutenowa mama w którymś momencie dojrzewa do ograniczenia w swojej kuchni gotowych mixów. Wtedy przepisy na dania z mąk naturalnie bezglutenowych są na wagę złota. Oto idealne bezglutenowe naleśniki z mąki ryżowej. Elastyczne, delikatne w smaku, doskonałe również na drugi dzień.

Składniki na 7 naleśników

  • 120 g mąki ryżowej
    bezglutenowej 
  • 2 czubate łyżki tapioki lub skrobi ziemniaczanej
    bez śladowych ilości glutenu
  • 240 ml gazowanej lub zwykłej wody
  • 3 jajka
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 4 łyżki oleju

Przygotowanie ciasta i smażenie

Mąki wymieszaj i przesiej. Jajka z solą ubij mikserem na pianę (1-2 minuty). Powoli dodawaj mąkę, a następnie, ciągle miksując, wlewaj powoli wodę. Na końcu dodaj olej i jeszcze chwilę miksuj. Odstaw ciasto na kwadrans. Patelnię rozgrzej i wlej na nią łyżkę oleju. Zamieszaj ciasto i porcję ciasta wlej na patelnię. najlepiej, by naleśniki były cieniutkie. Smaż na średnim ogniu. Po około minucie przełóż na drugą stronę. Nie smaż zbyt długo, bo naleśniki staną się sztywne i trudne do nadziewania farszem.

Te bezglutenowe naleśniki z mąki ryżowej są delikatne w smaku i niezwykle elastyczne. Doskonale komponują się z wszelkimi nadzieniami: wytrawnymi, słodkimi, z rybą, mięsem czy warzywami. Przykryte folią spożywczą i zostawione na blacie w kuchni w bardzo dobrym stanie przetrwają do następnego dnia. Pozostaną elastyczne, delikatne i łatwe do rolowania.

Ryżowe naleśniki bezglutenowe są alternatywą dla osób, które nie chcą w swojej kuchni bezglutenowych miksów. Sprawdzą się również w diecie osób unikających kukurydzy. Ich dodatkową zaletą jest to, że nie zawierają mleka.

Tapioka czy skrobia ziemniaczana?

Gdy nie macie pod ręką tapioki, śmiało możecie użyć skrobi ziemniaczanej (sprawdźcie na etykiecie, czy nie ma ostrzeżenia o śladowych ilościach glutenu). Takie naleśniki będą się jednak nieco różniły od tych z tapioką. Nie są aż tak elastyczne, ale też nie są bardzo podatne na łamanie. Ciasto, przygotowane z tych samych proporcji, jest bardziej gęste.  W efekcie nie udaje się smażyć tak cieniutkich naleśników ryżowych, jak w przypadku ciasta zawierającego tapiokę (można dolać trochę wody). Naleśniki ryżowe z mąką ziemniaczaną są bardziej wyraziste w zapachu i smaku. Podsumowując: naleśniki z tapioka dostają szóstkę, a te ze skrobią ziemniaczaną (na zdjęciu poniżej) – czwórkę z plusem. Oba rodzaje sprawdzą się w przygotowaniu bezglutenowych krokietów na wigilię.

Drukuj
Podziel się tym wpisem ze znajomymi!
    2019-03-01T09:58:43+00:0019 grudnia 2016|

    14 komentarzy

    1. Gosa 20 grudnia 2016 w 09:57 - Odpowiedz

      Witam!
      A oto mój przepis na idealne naleśniki. Znaleziony gdzieś w internecie i przeze mnie poprawiony.
      2 1/2 szklanki mleka, 1 szklanka maki jaglanej, 1 szkl maki ryżowej, 1 łyżka czubata maki z tapioki, 2 łyżki mielonego lnu złocistego, 1 jajko, 0,5 szklanki oleju, sól.
      Wszystko zmiksować, zostawić na ok 15 minut do zgęstnienia . Gdy za gęste dodać wody gazowanej lub mleka. Smażyć na rozgrzanej patelni posmarowanej lekko olejem- u mnie pędzelkiem. Niestety te naleśniki lubią olej. Bez niego są suche – to właśnie mój wkład oraz jajko :)) Na drugie dzień tez są pyszne. Aha lubią tez sporo soli. Ale ja daję na oko.

      Syn na diecie od 1,5 roku – znowu zaczął jeść naleśniki – dzięki temu przepisowi. Robiłma i na słodko i zawijałam do krokietów – wszystkim smakowało – nawet mojej wybrednej glutenowej córce.

      • Bezglutenowa Mama 20 grudnia 2016 w 13:01 - Odpowiedz

        Świetnie, że sama udoskonaliłaś przepis, a jeszcze świetniej, że te naleśniki smakują Twoim dzieciom 🙂

    2. Michalina_MiejskoWiejsko 21 grudnia 2016 w 13:34 - Odpowiedz

      Super przepis 🙂 Ja sama często robię naleśniki z mąki ryżowej i mam baaardzo podobny przepis 🙂 Uwielbiamy! 😉

      • Bezglutenowa Mama 21 grudnia 2016 w 13:50 - Odpowiedz

        Ich zaletą jest m. in. delikatność, choć mnie smakują również bardziej wyraziste, z innych mąk;

    3. Ireneusz 26 grudnia 2016 w 17:50 - Odpowiedz

      Bardzo bobry przepis. Polecam!

      • Bezglutenowa Mama 27 grudnia 2016 w 10:43 - Odpowiedz

        Cieszę się, że się sprawdził i w twojej kuchni. Użyłeś tapioki czy mąki ziemniaczanej?

    4. Aldona 13 lutego 2017 w 21:13 - Odpowiedz

      A jakiś przepis bez jajek może ? Bo u mnie dziecko nie toleruje jajek

    5. Barbara 10 czerwca 2018 w 18:52 - Odpowiedz

      Bardzo fajny przepis. Jak pomieszalam już wszystkie składniki ze sobą i otrzymałam gotowe ciasto to wydawało mi się tak śmiesznie rzadkie że zwątpiłam.. Czy w ogóle wyjdzie? Jednak już po pierwszym naleśniku przekonałam się! Są ekstra i nawet mężowi smakowało! 🙂
      Polecam robić je jak najcieńsze, i tak się nie rozwalą a będą fajniejsze i bardziej porównywalne do tych z glutenem któreg