Po stworzeniu przepisu na bezglutenowe grahamki na zakwasie poszłam za ciosem. Dziś upiekłam ryżową pizzę bezglutenową na zakwasie – bez drożdży i bez kukurydzy. Sukces, sukces – choć czasochłonny! Po około 15 godzinach wyjęłam z piekarnika bezglutenową pizzę ryżową na zakwasie – chrupiącą, na cienkim spodzie, a jednocześnie pięknie wyrośniętą. Nie wierzyłam, że to w ogóle realne, a jednak :). Wiem, że coraz więcej osób ma dietę bezglutenową, a jednocześnie alergię na drożdże i nietolerancję kukurydzy. Dlatego pizza pozostaje dla nich marzeniem, bo w klasycznym wydaniu gluten-free zawiera oba alergeny. Ale od dzisiaj każdy może we własnej kuchni stworzyć pyszną, ryżową pizzę bezglutenową na zakwasie – bez kukurydzy i bez drożdży. Opowiem wam teraz, jak krok po kroku upiec bezglutenową pizzę bez drożdży. Przepis jest łatwy, ale uprzedzam: wymaga nieco zachodu. Aby cieszyć się smakiem tak nietuzinkowej pizzy, przygotowania trzeba rozpocząć 3-4 dni wcześniej… Ale tak jest tylko za pierwszym razem. Potem, gdy macie już w lodówce zakwas bezglutenowy, cały proces przebiega zdecydowanie szybciej. Okazuje się również, że wcale nie trzeba przygotowywać ciasta w nocy, bo ono świetnie znosi przechowywanie w lodówce.
Składniki na 5 pizz bezglutenowych na zakwasie
(średnica blachy około 30 cm)
ZACZYN NA BEZGLUTENOWĄ PIZZĘ NA ZAKWASIE
MA ROSNĄĆ OKOŁO 12 GODZIN
W MISCE POD PRZYKRYCIEM
CIASTO NA BEZGLUTENOWĄ PIZZĘ NA ZAKWASIE
W ramach eksperymentu dwie okrągłe blachy z ciastem na pizzę okryłam folią spożywczą i wstawiłam do lodówki. Nie czekałam aż ciasto podrośnie, lecz schowałam je do lodówki od razu po przełożeniu z miski. Po około ośmiu godzinach wyjęłam je i zostawiłam w temperaturze pokojowej przez około dwie godziny. Podrosły tak samo jak pizze, które fermentowały od razu w temperaturze pokojowej! Upiekły się równie znakomicie – miały chrupiące brzegi i równie porowata strukturę.
Oznacza to, że ciasto na bezglutenową pizzę bez drożdży można przygotować w dowolnej chwili, wstawić na blasze do lodówki, a o odpowiedniej porze wyjąć i upiec. Teraz naprawdę jestem z siebie dumna!
Ryżową pizzę bezglutenową można upiec z użyciem specjalnego kamienia (na zdjęciu). Wówczas należy kamień włożyć do piekarnika nagrzanego do 250 stopni C około 30-45 minut przed planowanym pieczeniem bezglutenowej pizzy bez drożdży. Udekorowaną pizzę wkładamy na kamień wraz z blachą. W tym przypadku nie uda się jej ściągnąć i ułożyć bezpośrednio na kamieniu. A efekt? Rewelacyjny! Taka pizza piecze się zdecydowanie szybciej – nawet w 5-8 minut, więc mniej wysycha.Jest oczywiście znakomicie chrupiąca.