Uprzedzam, że to dość nietypowy przepis na domową, bezglutenową pizzę bez drożdży. Myślę, że zagustują w nim dorośli, poszukiwacze smaków i koneserzy, ale tradycjonaliści i dzieci pozostaną sceptyczni. Bo ta bezglutenowa pizza bez drożdży nie zawiera grama mąki, a jej spód tworzy…. kalafior. Jedno jest pewne: na pierwszy rzut oka nikt nie dostrzeże różnicy. Mimo wszystko zachęcam do przygotowania bezglutenowej pizzy bez drożdży. Bo jednego nie można jej odmówić: jest zdrowa i zaskakująca. 

Składniki na porcję dla 4 osób

  • główka surowego kalafiora
  • 1/2 kulki mozarelli
  • 1/2 łyżeczki suszonego oregano
    bez śladowych ilości glutenu
  • 1/2 łyżeczki suszonej bazylii
    bez śladowych ilości glutenu
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki suszonego czosnku
    bez śladowych ilości glutenu
  • 1 jajko

Składniki na sos i dodatki

  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka oliwy
  • 1/2 łyżeczki bazylii
    bez śladowych ilości glutenu
  • 5 pieczarek
  • 1/2 kulki mozarelli
  • 5 pomidorków koktajlowych
  • kilka paseczków papryki
  • opcjonalnie 4 plastry szynki bezglutenowej

Sposób przygotowania bezglutenowej pizzy bez drożdży

Piekarnik nastaw na 250 stopni C. Różyczki kalafiora pokrusz i zblenduj. Podsmaż przez kilka minut na patelni – kalafior ma być gorący, ale nie może się przyrumienić. Przełóż masę kalafiorową na bawełnianą ściereczkę i mocno odciśnij. Sok wylej, a kalafiora zmieszaj z jajkiem, startą mozarellą i przyprawami. Wyłóż masę na płaską blachę z papierem do pieczenia, uformuj koło o grubości około 0,5 cm.  Blachę wstaw do piekarnika na około 15 minut – uważaj, by spód się nie przyrumienił zbytnio. Przygotuj prosty sos do pizzy bezglutenowej bez drożdży. Zmieszaj koncentrat z olejem i przyprawami. Zetrzyj ser na tarce. Upieczony spód posmaruj sosem, posyp mozarellą i obłóż dodatkami. Piecz przez około 7 minut. Serwuj tak, jak tradycyjną pizzę – krojoną w trójkąty. 

 

Komu smakuje taka pizza?

Przepis na tę nietuzinkową pizzę bez glutenu i bez drożdży dostałam od przyjaciół z Poznania. Oni również eksperymentalnie upiekli takie cudo. Dostałam zdjęcia – i wcale nie domyśliłam się, że to pizza na spodzie z kalafiora. 

Gdy upiekłam ją w domu – nie spotkała się z aplauzem, choć ani słowem nie zdradziłam, że to pizza na spodzie z kalafiora. Dzieci spróbowały, bo danie wyglądało jak domowa pizza bezglutenowa, którą pieczemy 2-3 razy w miesiącu. Ale na próbie się skończyło. Glutenowy Daniel również nie zachwycił się tym daniem. A Bezglutenowa Mama zjadła całkiem sporą porcję – okazałam się najwytrwalszym poszukiwaczem nowych smaków :).  

Powtórzę zatem: tę nietypową bezglutenową pizzę bez drożdży serwujcie tylko wówczas, gdy znacie upodobania gości :). 

Drukuj
Podziel się tym wpisem ze znajomymi!
    2018-01-11T22:01:39+00:009 października 2017|

    3 komentarze

    1. Marta 9 października 2017 w 15:06 - Odpowiedz

      Skoro kalafior na tapecie – to może słodkie ciasto?
      https://www.facebook.com/Paleowski/posts/1474179709319975:0

    2. Michał 13 października 2017 w 02:02 - Odpowiedz

      Można wiedzieć czy ta pizza jest twarda po upieczeniu? Dziękuje

      • Bezglutenowa Mama 17 października 2017 w 11:59 - Odpowiedz

        Nie, ona nie twardnieje, jak tradycyjna. Nam nie udało się jej jeść bez noża i widelca.

    Zostaw komentarz