Klasyczna pizza bezglutenowa to danie, którego często brakuje osobom chorym na celiakię i na diecie bezglutenowej. Wiemy o tym chociażby z naszych kolonii z dietą bezglutenową. Można piec pizzę bezglutenową z mąk jednorodnych czy pizzę z kalafiora, ale klasyczna pizza bezglutenowa jest tylko jedna… Uprzedzam, że można ją upiec tylko z mixu bezglutenowego – wtedy będzie puszysta, biała i niemal glutenowa w smaku. Mój przepis jest prosty – spróbujcie i zaskoczcie rodzinę oraz gości tradycyjną pizzą bezglutenową. 

Składniki na ciasto na pizzę o średnicy około 30 cm

  • 300 g bezglutenowego mixu *
  • płaska łyżeczka drożdży suszonych
    bez śladowych ilości glutenu
  • 200-220 ml letniej wody
  • 1-2 łyżki oliwy
  • 1 płaska łyżeczka soli

* Używam Mix B Schaer lub Mix for bread Balviten

Dodatki dodaj ulubione

  • 3 łyżki przecieru pomidorowego
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 kulka mozarelli
  • kilka paseczków papryki
  • ćwiartka cebuli
  • ½ szklanki startego sera żółtego
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 łyżeczki suszonego oregano
  • bezglutenowa wędlina
    salami, szynka, szynka dojrzewająca
  • parę listków świeżej bazylii
    do dekoracji
  • pomidorki koktajlowe
    opcjonalnie
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie ciasta – 8 kroków

  1. Mąkę wymieszaj z solą i drożdżami (nie syp drożdży bezpośrednio na sól).
  2. Dodawaj stopniowo letnią wodę i porządnie wyrabiaj ciasto –najlepiej hakami miksera przez 3-4 minuty. 
  3. Pod koniec dodaj oliwę i jeszcze chwilę zagniataj ciasto na klasyczną pizze bezglutenową. Ma być napowietrzone, zwarte i elastyczne jak dobrze wyrobiona ciastolina. Nie może być tak gęste jak na pizzę glutenową.
  4. Ciasto zostaw w misce, by wyrosło przez około 20 minut.  Powinno podwoić objętość.
  5. W tym czasie przygotuj dodatki (patrz ramka obok).
  6. Wyrośnięte ciasto zagnieć i przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Natłuszczonymi rękami rozciągnij lub rozklep ciasto na placek o grubości około 0,5-1 cm. Spód powinien być raczej cienki.
  7. Brzegi pizzy lekko natłuść oliwą i ukształtuj z nich wałeczek.
  8. Możesz nakładać dodatki i nastawić piekarnik na 220 stopni C. Zostaw w środku blachę.

Ozdabianie pizzy

Koncentrat wymieszaj w miseczce z oliwą, solą, pieprzem i oregano, dodaj rozgnieciony ząbek czosnku (opcjonalnie). Pokrój wędlinę i paprykę, podziel cebulę na piórka. Pokrój mozarellę na plastry, zetrzyj ser żółty. Uformowaną pizzę posmaruj sosem pomidorowym i posyp żółtym serem, rozłóż wędlinę i warzywa. Ułóż na wierzchu plastry mozarelli. Klasyczna pizza bezglutenowa powinna podrosnąć jeszcze przez kilkanaście minut.

Po kwadransie zsuń ją z papierem na gorącą blachę w piekarniku i piecz 15-20 minut, do lekkiego zrumienienia. Wystaw pizzę z pieca i ułóż na drewnianej deseczce. Smacznego!

Jak smakuje klasyczna pizza bezglutenowa?

Z licznych w dzieciństwie prowokacji glutenem pamiętam smak glutenowej pizzy. I moim zdaniem ta tradycyjna pizza bezglutenowa, przygotowana z białego mixu bezglutenowego, smakiem, wyglądem, zapachem – dosłownie wszystkim – przypomina te glutenową. Podobnego zdania są wszyscy zjadacze mojej bezglutenowej pizzy w tym wydaniu –  chwalą ją dzieci na koloniach z dietą bezglutenową, chwalą nasi znajomi i przyjaciele, a także dorośli z celiakią i na diecie bezglutenowej. Zgodnie przyznają, że dzięki puszystemu ciastu smakuje bardzo glutenowo. I o to chodzi!

Znam kilka przepisów na pizzę bezglutenową z mąk jednorodnych – owszem, są zdrowe i mają więcej wartości odżywczych, a mniej chemii. Niestety, moim dzieciom taka pizza nie przypadła do gustu, więc przestałam marnować składniki i czas. Na co dzień odżywiamy się dość zdrowo, więc jedna tradycyjna pizza bezglutenowa w miesiącu krzywdy nie uczyni. 

Drukuj

Podziel się tym wpisem ze znajomymi!