Puszysta, lekka babka z makiem, bez glutenu oczywiście, jest dobra na każdą okazję, nie tylko na Wigilię. Święta tuż tuż, a ja dostawałam sporo pytań o nowy przepis na makową babkę bezglutenową – bez cukru, puszystą i długo świeżą. Przejrzałam składy miksów na słodkie wypieki i znalazłam coś nowego: słowacki Cake Mix marki Liana, który jako jedyny na rynku ma dodatek delikatnej mąki ryżowej i spulchniacza. Skorzystałam z okazji na 15% rabat na produkty do pieczenia marki Liana w sklepie Jedz Bez Glutenu i kupiłam Cake Mix oraz wszystkie dodatki (proszek do pieczenia, cukier waniliowy, polewę ponczową). Tak powstał nowy przepis na piaskową babkę bezglutenową bez cukru – z makiem. Oczywiście jeśli nie liczysz kalorii, zamiast ksylitolu użyj cukru, jest znacznie tańszy. Babka będzie tak samo słodka, puszysta i smaczna i uświetni nie tylko bezglutenową Wigilię. Przy okazji – sprawdź na moim blogu inne znakomite przepisy na Wigilię bez glutenu KLIK

Składniki na bezglutenową babkę bez cukru

  • 250 g bezglutenowego mixu do słodkich wypieków
    użyłam CAKE MIX  LIANA  KLIK
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 250 g ksylitolu
    zmielonego w młynku do kawy
  • 120 g maku niebieskiego bez glutenu
  • 6 jaj
  • 240 g masła
    miękkiego
  • łyżeczka masła
    do wysmarowania formy
  • łyżeczka mąki bezglutenowej
    do obsypania formy
  • cukier puder z ksylitolu 
    do dekoracji
  • opcjonalnie ponczowa polewa cukrowa Liana KLIK
 

Wykonanie puszystej babki makowej bez glutenu

  • Masło i jaja wyjmij z lodówki 2-3 godziny przez pieczeniem piaskowej babki bezglutenowej z makiem.
  • Oddziel białka od żółtek. Białka z dwóch jajek przelej do osobnej miski – ubijesz je na końcu na sztywną pianę.
  • Klasyczną formę na babkę posmaruj masłem i obsyp mąką. Piekarnik nastaw na 180 stopni C.
  • Cake Mix zmieszaj z proszkiem do pieczenia.
  • Miękkie masło utrzyj z cukrem pudrem z ksylitolu na puszystą masę (około 5-10 minut).
  • Stopniowo dodawaj po jednym żółtku i cierpliwie miksuj ciasto. 
  • Stopniowo dodawaj porcje białka i nadal miksuj. Cierpliwość zostanie nagrodzona – bezglutenowa babka piaskowa z makiem upiecze się na medal 
  • Dodawaj stopniowo mix zmieszany z proszkiem do pieczenia i nadal wyrabiaj ciasto mikserem. 
  • Do ciasta dodaj mak, wymieszaj je łyżką.
  • W osobnej misce ubij na sztywno odłożone białka z dwóch jaj.
  • Pianę dodaj do ciasta i delikatnie wymieszaj łyżką.
  • Formę wypełnij ciastem do 2/3 wysokości. Jeśli zostanie Ci trochę ciasta, przełóż je do małej foremki.
  • Bezglutenową babkę piaskową z makiem piecz około 40 minut – do suchego patyczka. Jeśli pieczesz jednocześnie babkę w mniejszej foremce – ją wyjmij po około 20-30 minutach. 
  • Babkę wyjmij z piekarnika i po 5 minutach delikatnie przełóż na drewnianą deseczkę.

Jak uzyskać różowy cukier puder do posypania bezglutenowej babki?

Patrząc na piękne opakowanie mojej nowej mąki bezglutenowej do słodkich wypieków, na jej urocze różowe wykończenie (choć jak wiecie, nie jestem fanką różu, tylko czerwieni 😁), wpadłam na pomysł różowej dekoracji. Miałam do wyboru różową (!), gotową dekorację ponczową tej samej marki KLIK, ale nie mogłam czekać, aż lukier zastygnie. Na babkę czekali bowiem znajomi z zaprzyjaźnionego radia 😍

Wybór padł na cukier puder z ksylitolu i błonnika buraczanego w proszku – ale jak nie macie go pod ręką, może być też baton Frupp zmielony w młynku do kawy razem z ksylitolem lub cukrem. W ten sposób powstaje różowy cukier puder, którym można posypać bezglutenową babkę, a po dodaniu wrzątku lub soku z cytryny uzyskujemy różowy lukier. I gotowe. Słodkie, puszyste, bezglutenowe 😁 Więcej inspiracji na na świąteczne zakupy bezglutenowe znajdziecie w specjalnej zakładce sklepu bezglutenowego w 100% – Jedz Bez Glutenu – ŚWIĘTA.

Bezglutenowa Wigilia dla całej rodziny

Ta piaskowa babka bezglutenowa z makiem jest tak pyszna, że zasmakuje również glutenożercom. Dzięki miksowi z dodatkiem maki ryżowej jest jasna i jeszcze bardziej lekka oraz puszysta. A dzięki zamianie cukru na ksylitol ma również mniej kalorii i ma niższy indeks glikemiczny. Oczywiście nie musisz używać ksylitolu – jest przecież dużo droższy. Równie dobrze możesz w tych samych proporcjach zastosować zwykły cukier puder. 

Babka piaskowa sprawdzi się nie tylko na bezglutenową Wigilię. Ale o babkach zazwyczaj przypominamy sobie przed świętami, więc pozwolę sobie na małą wskazówkę: nawet, jeśli w Twojej rodzinie celiakię ma tylko jedna osoba, spróbuj przygotować bezglutenową Wigilię dla wszystkich domowników. Jak to zrobić? Dowiesz się tutaj KLIK. A jakie potrawy wigilijne są dozwolone w diecie bezglutenowej i jak je przygotować? Oto spis oraz wskazówki KLIK – dwanaście wigilijnych potraw bezglutenowych.

Drukuj
Podziel się tym wpisem ze znajomymi!