Specjalistyczne kolonie z Bezglutenową Mamą 2019

Minął rok odkąd zmierzyłam się z bezglutenową babka makową. Wtedy wyszedł mi rasowy zakalec, więc zrażona niepowodzeniem upiekłam bezglutenową struclę. Ale wczoraj, przygotowując się do bezglutenowych warsztatów w Poznaniu, naprędce zebrałam składniki i upiekłam babę. Makową, pachnącą orzechami włoskimi i migdałami. I bez zakalca :). Uwierzcie lub nie, ale ta bezglutenowa piaskowa babka z orzechami i makiem smakuje również glutenożercom.

Składniki na bezglutenową babkę świąteczną

  • 300 g mixu bezglutenowego do słodkich wypieków
    użyłam Mix for Cake Balviten KLIK
  • 6 jaj
  • 250 g cukru lub cukru pudru
  • 120 g oleju
  • 120 g niebieskiego maku bez śladowych ilości glutenu
  • 120 g orzechów włoskich bez śladowych ilości glutenu
  • łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
  • kilka kropli aromatu migdałowego
  • tłuszcz do wysmarowania formy
  • bezglutenowa bułka tarta do obsypania formy

Tutaj kupisz

Mix do wypieku bezglutenowej babki z makiem

Wykonanie

 Piekarnik nagrzej do 180 stopni C. W dużej misce jajka ubij z cukrem na puch. Jaja muszą osiągnąć ten stan, inaczej wyjdzie zakalec. Ciągle ubijając dodaj olej i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz aromat. Na końcu wsyp mak i orzechy. Wymieszaj składniki drewnianą łyżką. Dużą formę na babkę posmaruj masłem i obsypałam bułka tartą. Przełóż do niej ciasto i wstaw formę do piekarnika na około 50 minut.

Bezglutenową babkę makową piecz do suchego patyczka. Tak, tym razem sukces! Muszę się pochwalić, bo ta pierwsza udana bezglutenowa babka makowa wprawiła mnie w niebywały zachwyt. Potem upiekłam takich babek dziesiątki, ale żadna nie smakowała jak ta pierwsza…. Też tak macie? 🙂 Po ostygnięciu rozkroiłam tę pierwszą udaną babkę i bez ceregieli przystąpiłam do degustacji. Popijałam babkę bezglutenową Inką z mlekiem bezlaktozowym i pomyślałam, że święta mogłyby nadejść jak najszybciej….

Drukuj
Podziel się tym wpisem ze znajomymi!
    2018-12-12T11:04:39+00:005 grudnia 2015|

    9 komentarzy

    1. Sebastasia 5 grudnia 2015 w 08:47 - Odpowiedz

      Polecam Ci ciasto makowe z bialek. Robilam rok temu na święta i bylo wilgotne i pyszne nawet na 3 dzień. To rzadkość w bezglutenowych ciastach. Zresztą wszyscy sie nim zachwycali, nawet glutenowi goście. Bylo bardzo lekkie w odróżnieniu do ciężkich makowcow.

      • Bezglutenowa Mama 5 grudnia 2015 w 12:13 - Odpowiedz

        Jaki jest przepis? Podziel się, wypróbujemy 🙂

    2. gosiasit 5 grudnia 2015 w 13:14 - Odpowiedz

      Uwielbiam tą babkę,zawsze robię ją w biegu i nigdy nie wyszedł mi zakalec,nawet nie pomyślałam że mógłby wyjść…
      Wlewalam też ciasto do formy muffinkowej,piekłam wtedy ok 20min,fajne babeczki.
      Według mnie sucha wychodzi jak się ją przeciąganie w piekarniku.

      • admin 7 grudnia 2015 w 21:32 - Odpowiedz

        Tak, też myślę, że chwilę za długo ją piekłam 🙂

    3. sebastiasia 5 grudnia 2015 w 21:07