Minął rok odkąd zmierzyłam się z bezglutenową babka makową. Wtedy wyszedł mi rasowy zakalec, więc zrażona niepowodzeniem upiekłam bezglutenową struclę. Ale wczoraj, przygotowując się do bezglutenowych warsztatów w Poznaniu, naprędce zebrałam składniki i upiekłam babę. Makową, pachnącą orzechami włoskimi i migdałami. I bez zakalca :). Uwierzcie lub nie, ale ta bezglutenowa piaskowa babka z orzechami i makiem smakuje również glutenożercom.
Składniki na bezglutenową babkę świąteczną
- 300 g mixu bezglutenowego do słodkich wypieków
użyłam Mix for Cake Balviten KLIK - 6 jaj
- 250 g cukru lub cukru pudru
- 120 g oleju
- 120 g niebieskiego maku bez śladowych ilości glutenu
- 120 g orzechów włoskich bez śladowych ilości glutenu
- łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
- kilka kropli aromatu migdałowego
- tłuszcz do wysmarowania formy
- bezglutenowa bułka tarta do obsypania formy
Tutaj kupisz
Mix do wypieku bezglutenowej babki z makiem
Wykonanie

Piekarnik nagrzej do 180 stopni C. W dużej misce jajka ubij z cukrem na puch. Jaja muszą osiągnąć ten stan, inaczej wyjdzie zakalec. Ciągle ubijając dodaj olej i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz aromat. Na końcu wsyp mak i orzechy. Wymieszaj składniki drewnianą łyżką. Dużą formę na babkę posmaruj masłem i obsypałam bułka tartą. Przełóż do niej ciasto i wstaw formę do piekarnika na około 50 minut.
Bezglutenową babkę makową piecz do suchego patyczka. Tak, tym razem sukces! Muszę się pochwalić, bo ta pierwsza udana bezglutenowa babka makowa wprawiła mnie w niebywały zachwyt. Potem upiekłam takich babek dziesiątki, ale żadna nie smakowała jak ta pierwsza…. Też tak macie? 🙂 Po ostygnięciu rozkroiłam tę pierwszą udaną babkę i bez ceregieli przystąpiłam do degustacji. Popijałam babkę bezglutenową Inką z mlekiem bezlaktozowym i pomyślałam, że święta mogłyby nadejść jak najszybciej….
Polecam Ci ciasto makowe z bialek. Robilam rok temu na święta i bylo wilgotne i pyszne nawet na 3 dzień. To rzadkość w bezglutenowych ciastach. Zresztą wszyscy sie nim zachwycali, nawet glutenowi goście. Bylo bardzo lekkie w odróżnieniu do ciężkich makowcow.
Jaki jest przepis? Podziel się, wypróbujemy 🙂