Blog

Przepis na wieloziarniste, naturalne bułeczki bezglutenowe

08/01/2021

Przepis na wieloziarniste, naturalne bułeczki bezglutenowe

08/01/2021

Drukuj
UDOSTĘPNIJ

Co powiecie na wieloziarniste bułeczki bezglutenowe, które zawsze, ale to zawsze się udają i smakują jak pszenno – żytnie? Posypane mnóstwem ziaren, długo świeże, puszyste, z razowej mąki pełnej różnych błonników? Ha, stworzyłam kolejny przepis na bułeczki bezglutenowe wieloziarniste i pisząc go zauważyłam, że na blogu to już trzecie pod rząd bułki z mieszanki marki Dr Żurek bez glutenu! No tak, te mieszanki na dobre zagościły w naszym domu, a ponieważ dzieci lubią małe wypieki, najczęściej piekę właśnie bułki bezglutenowe, a nie chleby. Tym samym o bułkach mogłabym chyba napisać doktorat!

A tak na serio: te wieloziarniste bułki bezglutenowe to po prostu hit. Upiekłam je wczesnym rankiem i zrobiłam kanapki na drogę, a późnym wieczorem ciągle są pyszne i nawet przez moment zastanawiałam się, czy nie jem przez pomyłkę glutenowych… Potem sprawdziłam skład mieszanki i już wiem, skąd to przypuszczenie: mieszanki Dr. Żurka o nazwie „śniadaniowe” zawierają skrobię pszenną bezglutenową i to ona daje smak i zapach glutenowego pieczywa. Czyżby było to odkrycie cenne dla osób z celiakią, które niedawno przeszły na dietę bezglutenową i tęsknią za pszennym chlebkiem? Jeśli tak, to zapraszam do wspólnego pieczenia wieloziarnistych bułek bezglutenowych. 

Składniki na 10 bułek bezglutenowych

  • opakowanie mieszanki bezglutenowej
    Chleb Śniadaniowy Ciemny KLIK
  • 8 g suszonych lub 25 g świeżych drożdży
  • 1,5 łyżeczki soli 
  • 550 ml letniej wody
  • 2 łyżki oleju
  • rozkłócone jajko do posmarowania bułek
  • ziarna i płatki bezglutenowe: sezam, siemię lniane, słonecznik, pestki dyni, czarnuszka, płatki owsiane

Wykonanie wieloziarnistych bułek bezglutenowych

  • Do mieszanki wsyp suszone drożdże, wymieszaj, następnie dodaj sól.
  • Wlewając stopniowo wodę, wyrabiaj ciasto mikserem (haki)przez 5 minut.
  • Pod koniec wyrabiania dodaj olej.
  • Przykryj miskę mokrą ściereczką bawełnianą i odstaw ciasto do wyrośnięcia na około 30 minut. Ciasto ma podwoić objętość, stać się porowate i puszyste. Czas rośnięcia (czyli garowania) zależy od temperatury otoczenia).
  • Blachę piekarnikową wyłóż papierem do pieczenia.
  • Piekarnik nastaw na 230 stopni C, grzałka góra – dół. 
  • Delikatnie nabieraj porcje ciasta i dłońmi formuj bułeczki: okrągłe lub podłużne. Postępuj delikatnie, by nie zniszczyć porowatej struktury ciasta.
  • Układaj bułeczki na blaszce, w odstępach kilku centymetrów. 
  • Posmaruj bułki bezglutenowe rozkłóconym jajkiem i posyp obficie ziarnami.
  • Odstaw blachę na 15 – 20 minut, by bułeczki jeszcze trochę podrosły. Następnie wstaw ją do piekarnika na środkową półkę.
  • Piecz około 15-25 minut, do tzw. suchego patyczka. 
  • Wyjmij wieloziarniste bułeczki bezglutenowe, studź na metalowej kratce. 
  • Krój dopiero, gdy ostygną. 
  • Przechowuj w lnianym worku, nie w lodówce. 
  • Te wieloziarniste, razowe bułeczki bezglutenowe zachowują świeżość przez 2-3 dni. Można je mrozić. 

Zalety pieczywa i mieszanek marki Dr Żurek bez glutenu

Odkąd jakiś rok temu pojawiła się na rynku piekarnia Dr Żurek bez glutenu www.chlebbezglutenowy.eu, jestem pod nieustającym wrażeniem jej naturalnych produktów: rewelacyjnych chlebów, ciast, a także mieszanek. W składzie tylko mąki, skrobie i błonniki. Zero chemii, zero zamienników glutenu i jakichkolwiek zagęstników. Zarówno gotowe chleby bezglutenowe, jak i wszystkie mieszanki, zawierają po 4 rodzaje błonników! To prawdziwa bomba zdrowotna, zbawienie dla jelit osoby z celiakią i na diecie bezglutenowej. Dlatego tak chętnie sięgam po mieszanki tej marki. Jako blogerka bezglutenowa doceniam również to, że z mieszanek Dr. Żurka zawsze wszystko się udaje i to w proporcjach, jakie są podane na etykiecie. A to rzadkość w przepisach na bezglutenowe pieczywo, gdzie zazwyczaj trzeba samodzielnie dozować płyny i oceniać konsystencję ciasta.

Podoba mi się również, że to rzemieślnicza, niewielka marka z południowo – wschodniej Polski, założona przez pasjonata zdrowego pieczywa i zdrowego odżywiania. No i dlatego kilka razy w miesiącu w naszym domu piekę bułki i chleby od Dr. Żurka, a od świąt – uwaga – także ciasta! Bo w sklepie internetowym tej piekarni pojawiły się mieszanki naturalne na ciasto biszkoptowe i czekoladowe, mniam mniam…..

KOMENTARZE

Co nowego?

Instagram

Bądź na bieżąco

Newsletter

Zapisz się