To kolejny przepis, który powstał z potrzeby chwili na bezglutenowych wakacjach w pensjonacie Moje Tatry. Jedna z nastolatek z niedawno wykrytą celiakią miała kłopot z akceptacją smaku pieczywa gluten-free. Specjalnie dla niej powstał więc przepis na wiejskie, bezglutenowe bułki rustykalne z mąką teff (inna nazwa: miłka abisyńska). To był strzał w dziesiątkę! Okazało się, że bezglutenowe bułki rustykalne z mąką teff smakują jak glutenowe, co potwierdzili glutenożercy. Od tego momentu do repertuaru warsztatów kulinarnych w Moich Tatrach weszły rustykalne bułki bezglutenowe z teff. Przepis jest bardzo łatwy, ale zdradzę Wam sekret: gramatura wody jest podana orientacyjnie. Czasem trzeba jej dodać o 20-50 g więcej, by uzyskać ciasto o konsystencji dobrze wyrobionej ciastoliny. Wtedy bezglutenowe bułki rustykalne zachwycą osobę z celiakią, ale i każdego glutenożercę. Jeśli szukacie przepisu na zdrowe bezglutenowe bułki bez mleka, bez jajek i jakichkolwiek alergenów – rustykalne bułeczki czekają na upieczenie w domowych piekarnikach 🙂

Składniki na 10 rustykalnych bułek bezglutenowych

  • 250 g mieszaki do wypieku chleba bezglutenowego
  • 50 g bezglutenowej mąki teff
    czyli miłki abisyńskiej
  • 1 łyżeczka soli
  • 15 g świeżych drożdży
    lub 4 g suchych
  • około 280 g wody
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki mąki bezglutenowej
    do „panierowania” bułek

Jak przygotować bezglutenowe bułki rustykalne?

  • w misce zmieszaj mix bezglutenowy oraz mąkę teff i sól
  • świeże drożdże rozpuść w 5 łyżkach wody (odjętych z porcji 270 g) i dodaj do suchych składników
  • wyrabiaj ciasto mikserem (haki) przez około 5 minut
  • pod koniec wyrabiania dodaj olej
  • jeśli konsystencja ciasta jest gliniasta i zbita, dodaj około 30 ml wody i ponownie wymieszaj mikserem
  • ciasto na rustykalne bułki bezglutenowe obsyp lekko mąką i zostaw do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na około 30 minut
  • blachę piekarnikową wyłóż papierem do pieczenia
  • do miseczki wsyp 2 łyżki dowolnej mąki bezglutenowej
  • dłonią obsypaną mąką nabierz delikatnie porcję ciasta (ruchem koparki 🙂 i przełóż ją do miseczki z mąką
  • delikatnie obtocz bułkę w mące, następnie – również bardzo delikatnie – nadaj jej kształt przypominający bułkę; nie wygładzaj powierzchni, ma pozostać lekko popękana
  • postępuj ostrożnie i delikatnie, by nie zniszczyć puszystej, pęcherzykowej struktury ciasta
  • bezglutenowe bułki rustykalne układaj w odstępach na blaszce
  • zostaw je do wyrośnięcia na około 20 minut
  • piecz w piekarniku nastawionym na 250 stopni C przez około 25 minut
  • pod koniec pieczenia – jeśli bułki będą się zbytnio przyrumieniać, zmniejsz temperaturę do 200 stopni C
  • rustykalne bułeczki bezglutenowe wyjmij z pieca i studź na metalowej kratce

Bezglutenowe bułki długo świeże

Osoby z celiakią oraz rodzice dzieci na diecie bezglutenowej często skarżą się, że bezglutenowe bułki szybko czerstwieją. Ale nie te rustykalne 🙂 Dzięki dodatkowi bezglutenowej mąki teff zachowują świeżość znacznie dłużej, niż klasyczne białe bułeczki bezglutenowe. Przykład? Bułki upieczone wieczorem zajadałam ze smakiem następnego dnia przy schronisku na Luboniu Wielkim w Beskidzie Wyspowym. Były nadal puszyste, lekko wilgotne i pyszne.

Bezglutenowa mąka teff – pełna zdrowych składników

W celiakii i diecie bezglutenowej niezwykle ważne jest wzbogacanie menu w produkty pełne błonnika, żelaza, wapnia, magnezu, fosforu, witamin z grupy B, potasu czy kwasu foliowego. Te wszystkie zalety ma ziarno i mąka teff, czyli trawa lub miłka abisyńska, od tysięcy lat goszcząca w kuchni afrykańskiej. (*) W Etiopii uważa się, że aminokwasy dostarczane przez jeden naleśniko-chleb (tradycyjne etiopskie danie, nazywane injera) umożliwiają przetrwanie bez innych pokarmów zawierających białko.

Dlatego osoby z celiakią oraz młodzież i dzieci na diecie bezglutenowej powinny włączyć mąkę teff do codziennego menu. Można ją dodawać do naleśników, wypieku chleba i bułek bezglutenowych, do zagęszczania sosów czy kotletów, do omletów, ciasteczek i ciast. Teff dodaje ciastu ciemniejszą barwę, ale jeśli dodamy go w proporcji 1:10 do białej mąki, to nie będzie wyczuwalny w smaku, nie zmieni też znacząco koloru wypieku.

W bezglutenowym pensjonacie Moje Tatry w Białym Dunajcu (KLIK) mąka teff jest dodawana do wielu potraw, a domowe bułki ze zdrowymi dodatkami (kasztany, teff, gryka, quinoa) pojawiają się na każdym śniadaniu, zwłaszcza w sezonie letnim i zimowym. Obecnie bezglutenową mąkę teff w ofercie ma tylko marka Pięć Przemian KLIK

(*) Źródło: poradnikzdrowie.pl

Drukuj
Podziel się tym wpisem ze znajomymi!
    2019-08-25T10:22:33+00:0025 sierpnia 2019|