Zbliża się 11 listopada, czyli Dzień Świętego Marcina. Święto jest w Wielkopolsce nieodłącznie związane z tradycją jedzenia rogali świętomarcińskich i gęsiny. Bezglutenową gęsinę zjemy Oberży pod Dzwonkiem w Poznaniu, będą tam również serwowane bezglutenowe rogale. Zachęcam jednak do domowego wypieku tych pysznych rogali, nawet jeśli mieszkacie w innym regionie kraju. Ważna uwaga:  z uwagi na certyfikowaną recepturę nie możemy użyć nazwy: BEZGLUTENOWY ROGAL ŚWIĘTOMARCIŃSKI. Dlatego upieczemy bezglutenowe POZNAŃSKIE ROGALE Z BIAŁYM MAKIEM. Ale zapewniam, że różnica jest tylko w nazwie. Zresztą, zobaczcie sami na FILMIE – KLIKNIJ.

Składniki na ciasto (16-20 rogalików)

  • 300 g bezglutenowej mąki do wypieków drożdżowych *
  • 1/4 kostki miękkiego masła
  • 21 g drożdży świeżych lub 7 g drożdży suszonych 
    bez zawartości glutenu
  • jajka
  • około 100-130 ml mleka
  • opcjonalnie 1 łyżka śmietany 18%
  • 3 łyżki cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • łyżka cukru z wanilią
    bez zawartości glutenu
  • 2-3 łyżki bezglutenowej skrobi do podsypywania stolnicy

*Użyłam Mix for Bread Balviten

Składniki na nadzienie

  • 50 g białego maku
    bez zawartości glutenu 
  • po 50 g: orzechów (włoskich lub laskowych) i migdałów
    bez zawartości glutenu
  • 1/2 szklanki rodzynek
    bez zawartości glutenu
  • garść daktyli lub fig
    bez zawartości glutenu
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • kilka kropli aromatu migdałowego
    bez zawartości glutenu

Składniki na ozdobienie rogali

  • rozkłócone białko jaja 

Do lukru:

  • 1 białko jaja
  • czubata szklanka cukru pudru
  • kilka kropli soku z cytryny
  • 5-6 orzechów 

Przygotowanie ciasta na bezglutenowe rogale świętomarcińskie

  1. Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
  2. Mąkę przesiej.
  3. Mleko podgrzej, by było letnie.
  4. Świeże drożdże wymieszaj z łyżką cukru i łyżką mąki. Dodaj kilka łyżek letniej wody i wymieszaj. Przykryj spodkiem i odstaw na kilka minut, by powstał rozczyn. Jeśli używasz drożdży suszonych, wsyp je bezpośrednio do mąki.
  5. Jajka utrzyj z cukrem na kogel-mogel.
  6. Do masy jajecznej dodaj letnie mleko, masło, łyżkę cukru waniliowego i spulchniony rozczyn oraz mąkę, sól i – jeśli chcesz użyć – śmietanę. Nie dodawaj soli bezpośrednio na drożdże.
  7. Zmiksuj składniki, aż powstanie gęsta, elastyczna masa.
  8. Posyp ją mąką, przykryj ściereczką i odstaw na 1-1,5 godziny w ciepłe, nieprzewiewne miejsce. Ciasto na bezglutenowe rogale marcińskie ma niemal dwukrotnie zwiększyć objętość, ma stać się puszyste.

Przygotowanie nadzienia z białego maku

Biały mak jest niezbędnym składnikiem rogali świętomarcińskich. Jeśli chcecie poznać kulisy moich starań o zdobycie tego składnika, przeczytajcie jak piekłam rogale na rynku w Poznaniu KLIKNIJ. Tutaj zobacz FILMIK: Zobacz, jak upiec bezglutenowe rogale na Świętego Marcina. Jeśli marzycie o bezglutenowych rogalach świętomarcińskich, a macie kłopot ze zdobyciem białego maku bez glutenu, to w ostateczności użyjcie niebieskiego, ale nie przyznawajcie się do tego głośno…

  1. Mak gotuj przez około 15 minut w mleku. Odsącz go na gazie i zmiel np. partiami w młynku do kawy.
  2. Rodzynki, daktyle i figi zalej wrzątkiem i odstaw na kwadrans.
  3. Odcedź je i zmiksuj.
  4. Zmiel orzechy i migdały.
  5. Wszystkie składniki wymieszaj na gładką masę, dodaj cukier z wanilią i olejek migdałowy.
  6. Odstaw masę i sprawdź, czy ciasto na bezglutenowe rogale świętomarcińskie już podwoiło objętość.
  7. Ciasto ma  być porowate, napowietrzone.

Lepienie poznańskich rogali z białym makiem

  1. Odgazuj ciasto – zagnieć je ponownie w misce. 
  2. Połowę ciasta rozwałkuj na stolnicy posypanej skrobią bezglutenową. Pozostałe ciasto przykryj folią, by nie wysychało.
  3. Ciastu staraj się nadać kształt koła i natnij je nożem je na 8 trójkątów. Nie muszą być równe – przecież nikt nie będzie ich mierzył linijką.
  4. Nakładaj łyżeczkę farszu i zwijaj trójkąt ku węższemu końcowi. Lekko zawiń oba końce, by nadać kształt rogala.
  5. Ciasto jest elastyczne, ale postępuj z nim delikatnie – nie jest tak sprężyste, jak glutenowe.
  6. Uformowane rogaliki odkładaj w odstępach na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
  7. Posmaruj je rozkłóconym białkiem i odstaw na 15-20 minut, by podrosły.
  8. Piekarnik nastaw na 190 stopni C. 
  9. Uformuj rogale z drugiej porcji ciasta i również posmaruj je białkiem. 
  10. Pierwszą blachę wstaw do piekarnika na około 20 minut – do zrumienienia rogali. Potem wstaw drugą blachę.

Studzenie i zdobienie

Bezglutenowe rogale marcińskie studź na blasze, w nieprzewiewnym miejscu. Białko z umytego i sparzonego jajka zmiksuj na jednolitą masę z cukrem pudrem i sokiem z cytryny. Posmaruj rogale lukrem, posyp orzechami i zostaw do ostygnięcia.

Bezglutenowe rogale poznańskie z białym makiem najlepiej smakują w dniu pieczenia, ale można je zamrozić (nielukrowane) i podawać w dowolnym momencie. Wystarczy je wyjąć i zostawić do naturalnego rozmrożenia lub odpiec przez 4-5 minut w 180 stopniach. Gdy ostygną, wystarczy je polukrować i posypać orzechami.

Gdzie kupić bezglutenowe rogale na Świętego Marcina?

Tradycja jedzenia rogali 11 listopada, w dniu Świętego Marcina, jest najbardziej kultywowana w Poznaniu i w Wielkopolsce, ale rogale jada się też w innych województwach. Gdzie będzie można kupić bezglutenowe poznańskie rogale z białym makiem? Do niedawna były w ofercie podpoznańskiej firmy Glutenex, ale obecnie możemy ich szukać jedynie w poznańskich cukierniach bezglutenowych (uwaga na pseudobezglutenowe rogale ze zwykłych cukierni!).

Gdzie kupić biały mak bez glutenu?

Staraniem Bezglutenowej Mamy, a także przyjaznych osób z firm: Ekowital, Sonnentor (Czechy) i ProBIO (Czechy) udało się sprowadzić do Polski ekologiczny biały mak BEZ GLUTENU firmy Sonnentor. Ten produkt, niezbędny do przygotowania rogali świętomarcińskich bez glutenu, znajdziecie w sklepie internetowym Organic24.pl, a także w sklepach ekologicznych, które współpracują z hurtownią Ekowital. 

Przed nagraniem odcinka pt.: ZOBACZ, JAK UPIEC BEZGLUTENOWE ROGALE NA ŚWIĘTEGO MARCINA, w poszukiwaniu białego maku bez glutenu przeszukałam sklepy w całej Polsce. Niestety – wszędzie biały mak był zanieczyszczony glutenem (np. w związku z pakowaniem w halach, gdzie jest obecny gluten), a więc niedopuszczalny w diecie bezglutenowej osób chorych na celiakię. 

Bezglutenowa niespodzianka

Jeszcze ważna informacja: Bezglutenowa Mama, wspólnie z bezglutenową restauracją w Poznaniu – z Oberżą Pod Dzwonkiem – ma dla Was niespodziankę. W sobotę, 11 listopada, do każdego zamówionego tam drugiego dania bezglutenowy rogal świętomarciński według przepisu Bezglutenowej Mamy będzie gratis! W innych dniach można rogale kupować w Oberży na zamówienie.

A już teraz na kanale Bezglutenowej Mamy na Youtube możecie obejrzeć film o tym, jak upiec idealne, bezglutenowe, poznańskie rogale z białym makiem KLIKNIJ. Film nagrywaliśmy na Starym Rynku w Poznaniu KLIKNIJ, by poznać kulisy.

Drukuj

Podziel się tym wpisem ze znajomymi!