Ha, celiacy nie gęsi i też  bezglutenowe rogale świętomarcińskie mają! Wypiekane tradycyjnie w Poznaniu i Wielkopolsce w okolicy 11 listopada, a więc z okazji imienin Marcina, raczą podniebienie dzieci i dorosłych. Drożdżowe rogale, wypełnione białym makiem (lub czarnym), orzechami, daktylami, rodzynkami, śmietaną, cukrem pudrem….. Oto mój bezglutenowy przepis ORAZ FILM O WYPIEKU POZNAŃSKICH ROGALI BEZGLUTENOWYCH Z BIAŁYM MAKIEM – KLIKNIJ. Bezglutenowe rogale marcińskie można kupić w specjalistycznych cukierniach, ale najlepsze i tak są te domowe 😁

 

 

Zobacz na filmie, jak upiec bezglutenowe rogale marcińskie

Składniki na 16 bezglutenowych rogali świętomarcińskich

  • 2 szklanki (280 g) bezglutenowej mąki do wypieków drożdżowych – miks B
  • 1/4 kostki miękkiego masła
  • 8 g bezglutenowych drożdży suszonych lub 25 g świeżych
  • 2 jajka
  • około 100-130 ml mleka
  • opcjonalnie 1 łyżeczka jogurtu naturalnego lub śmietany  
  • 3 łyżki cukru
  • szczypta soli
  • 2 łyżki cukru z wanilią

Składniki na nadzienie do bezglutenowych rogali marcińskich

  • 50 g  białego (lub zwykłego) maku bez glutenu –  zaparzonego mlekiem
  • 50 g orzechów włoskich (ewentualnie laskowych) zaparzonych mlekiem
  • 50 g migdałów bez skórki zaparzonych mlekiem
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 1 laska wanilii
    lub 2 łyżki cukru z wanilią
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany (można pominąć)
  • ewentualnie naturalny aromat migdałowy lub  sztuczny aromat 
  • pół szklanki rodzynek bez glutenu
  • garść suszonych daktyli lub suszonych fig – bez glutenu
  • łyżka skórki pomarańczowej lub cytrynowej

Lukier:

  • białko ze sparzonego jajka
  • szklanka cukru pudru
  • garść orzechów laskowych lub włoskich do posypki

Jak przygotować ciasto na bezglutenowe rogale marcińskie?

  • podgrzej mleko, by było letnie
  • świeże drożdże w temperaturze pokojowej wymieszaj z łyżką cukru i łyżką mąki. Dodaj kilka łyżek letniego mleka. Przykryj spodkiem. Odstaw na kilka minut, by powstał rozczyn
  • jajka utrzyj z cukrem na kogel-mogel
  • do masy jajecznej dodaj pozostałą część letniego mleka, śmietanę, masło, bezglutenowy cukier waniliowy i spulchniony rozczyn oraz mąkę
  • Wyrabiaj ciasto mikserem (haki) przez 5 inut
  • ma powstać gęsta, ale elastyczna masa. Posyp ją mąką, przykryj ściereczką i odstaw na godzinę. W tym czasie przygotuj masę makową do bezglutenowych rogali marcińskich
  • mak zagotuj w mleku, odsącz i zmiel. Orzechy i obrane migdały, rodzynki i daktyle zalej wrzącym mlekiem, zostaw na kwadrans
  • odcedziłam bakalie i zblenduj je, dodaj cukier puder i śmietanę, cukier z wanilia. Wyrób łyżką na gładką masę
  • odstaw do ostygnięcia
  • piekarnik nastaw na 200 stopni C
  • wyrośnięte ciasto zagniotłam i podzieliłam na dwie części. Jedną część zostaw w misce, przykryj bawełnianą ściereczkę
  • drugą część ciasta rozwałkuj na stolnicy i nadaj jej kształt koła
  • nożem podziel koło na osiem trójkątów. Na każdy trójkąt (na szerszą część) nałóż łyżeczkę nadzienia i zawiń w stronę węższej części
  • końcówki zagnij, by powstał kształt rogalika
  • uformowane rogaliki układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia
  • posmarowałam je rozkłóconym białkiem
  • wszystkie czynności powtórz z drugą częścią ciasta
  • poznańskie rogale bezglutenowe z białym makiem piecz na złoty kolor około 25 min 
  • gdy bezglutenowe rogale świętomarcińskie ostygną, sparzone białko zmiksuj z cukrem pudrem
  •  białą słodką masą udekoruj rogale, posyp je posiekanymi orzechami
  • marcińskie rogale bezglutenowe można mrozić

Wielkopolska tradycja jedzenia bezglutenowych rogali marcińskich

Gdy upiekłam te rogale po raz pierwszy, Zosia i Antek byli zachwyceni. Podobało im się, że są malutkie i chrupiące. Oczywiście tradycyjne rogale marcińskie są duuuże, ale my, osoby z celiakią i na diecie bezglutenowej, nie musimy trzymać się tradycji. Przecież chodzi o to, by dzieciom i dorosłym z celiakią sprawić radość i poczuć smak rogali z białym makiem, prawda? Do tradycyjnej receptury brakuje im i tego, że powinny być wypieczone z ciasta półfrancuskiego. Ale na taki eksperyment w wersji bezglutenowej nie miałam tym razem czasu. Może spróbuję za rok :). A już teraz zachęcam do obejrzenia filmu: ZOBACZ, JAK UPIEC BEZGLUTENOWE ROGALE NA ŚWIĘTEGO MARCINA.

Przyznam jeszcze, że wbrew pozorom te rogale nie są bardzo pracochłonne. Tym bardziej, że nadzienie można przygotować dzień wcześniej i przechować w lodówce (albo jeszcze wcześniej i wstawić w pudełeczku do zamrażarki). Można tez użyć gotową, bezglutenową masę z puszki. W zamian otrzymujemy bezglutenową przekąskę, bez chemii, najlepszą dla dzieci: znamy jej skład, a przygotowujemy ją z matczynym  sercem.

Drukuj
Podziel się tym wpisem ze znajomymi!
    2020-11-08T23:27:21+00:007 listopada 2014|