Ha, celiacy nie gęsi i też bezglutenowe rogale świętomarcińskie mają! Wypiekane tradycyjnie w Poznaniu i Wielkopolsce w okolicy 11 listopada, a więc z okazji imienin Marcina, raczą podniebienie dzieci i dorosłych. Drożdżowe rogale, wypełnione białym makiem (lub czarnym), orzechami, daktylami, rodzynkami, śmietaną, cukrem pudrem….. Oto mój bezglutenowy przepis ORAZ FILM O WYPIEKU POZNAŃSKICH ROGALI BEZGLUTENOWYCH Z BIAŁYM MAKIEM – KLIKNIJ. Bezglutenowe rogale marcińskie można kupić w specjalistycznych cukierniach, od 2021 r. są dostępne stacjonarnie i internetowo w piekarni Putka Bez Glutenu KLIK, ale najlepsze i tak są te domowe 😁
Składniki na 16 bezglutenowych rogali świętomarcińskich
- 2 szklanki (280 g) bezglutenowej mąki do wypieków drożdżowych – miks B
- 1/4 kostki miękkiego masła
- 8 g bezglutenowych drożdży suszonych lub 25 g świeżych
- 2 jajka
- około 100-130 ml mleka
- opcjonalnie 1 łyżeczka jogurtu naturalnego lub śmietany
- 3 łyżki cukru
- szczypta soli
- 2 łyżki cukru z wanilią

Składniki na nadzienie do bezglutenowych rogali marcińskich
- 50 g białego (lub zwykłego) maku bez glutenu – zaparzonego mlekiem
- 50 g orzechów włoskich (ewentualnie laskowych) zaparzonych mlekiem
- 50 g migdałów bez skórki zaparzonych mlekiem
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 1 laska wanilii
lub 2 łyżki cukru z wanilią - 1 łyżka kwaśnej śmietany (można pominąć)
- ewentualnie naturalny aromat migdałowy lub sztuczny aromat
- pół szklanki rodzynek bez glutenu
- garść suszonych daktyli lub suszonych fig – bez glutenu
- łyżka skórki pomarańczowej lub cytrynowej
Lukier:
- białko ze sparzonego jajka
- szklanka cukru pudru
- garść orzechów laskowych lub włoskich do posypki