Ha, celiacy nie gęsi i też  bezglutenowe rogale świętomarcińskie mają! Wypiekane tradycyjnie w Poznaniu i Wielkopolsce w okolicy 11 listopada, a więc z okazji imienin Marcina, raczą podniebienie dzieci i dorosłych. Drożdżowe rogale, wypełnione białym makiem (lub czarnym), orzechami, daktylami, rodzynkami, śmietaną, cukrem pudrem….. Oto mój bezglutenowy przepis ORAZ FILM O WYPIEKU POZNAŃSKICH ROGALI BEZGLUTENOWYCH Z BIAŁYM MAKIEM – KLIKNIJ. Bezglutenowe rogale marcińskie można kupić w specjalistycznych cukierniach, od 2021 r. są dostępne stacjonarnie i internetowo w piekarni Putka Bez Glutenu KLIK, ale najlepsze i tak są te domowe 😁

Tutaj kupisz

Bezglutenową książkę kucharską, jakiej jeszcze nie było + ebook na thermomix

Składniki na 16 bezglutenowych rogali świętomarcińskich

  • 2 szklanki (280 g) bezglutenowej mąki do wypieków drożdżowych – miks B
  • 1/4 kostki miękkiego masła
  • 8 g bezglutenowych drożdży suszonych lub 25 g świeżych
  • 2 jajka
  • około 100-130 ml mleka
  • opcjonalnie 1 łyżeczka jogurtu naturalnego lub śmietany  
  • 3 łyżki cukru
  • szczypta soli
  • 2 łyżki cukru z wanilią

Składniki na nadzienie do bezglutenowych rogali marcińskich

  • 50 g  białego (lub zwykłego) maku bez glutenu –  zaparzonego mlekiem
  • 50 g orzechów włoskich (ewentualnie laskowych) zaparzonych mlekiem
  • 50 g migdałów bez skórki zaparzonych mlekiem
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 1 laska wanilii
    lub 2 łyżki cukru z wanilią
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany (można pominąć)
  • ewentualnie naturalny aromat migdałowy lub  sztuczny aromat 
  • pół szklanki rodzynek bez glutenu
  • garść suszonych daktyli lub suszonych fig – bez glutenu
  • łyżka skórki pomarańczowej lub cytrynowej

Lukier:

  • białko ze sparzonego jajka
  • szklanka cukru pudru
  • garść orzechów laskowych lub włoskich do posypki

Zobacz na film