Blog

3

Nowy mix do bezglutenowych wypieków

21/10/2017

Nowy mix do bezglutenowych wypieków

21/10/2017

Drukuj
UDOSTĘPNIJ

Od dawna czekałam na nową mieszankę bezglutenową, która stanie się dla mnie zachętą do zabawy z przepisami bezglutenowymi. I wreszcie w połowie października pojawił się ciekawy produkt. To MIX FOR BREAD BALVITEN– mieszanka do wypieku chleba gluten-free. Nie uwierzycie, ale w ciągu dwóch dni pokochałam tę nową mąkę bezglutenową. Dorównuje jakością i zastosowaniem najlepszym włoskim mixom bezglutenowym. Ma dobry skład, nie zawiera skrobi pszennej bezglutenowej, ładny zapach i rewelacyjną cenę. Mnie zachwyciło również opakowanie: porządna, papierowa tytka z mąką jest dodatkowo zabezpieczona solidnym i ładnym kartonikiem. Z mixu for bread Balviten upiekłam już doskonałe kajzerki bezglutenowe, klasyczną pizzę bezglutenową oraz jasny chleb bezglutenowy z orzechami.

Mąka bezglutenowa do drożdżowych wypieków

Jeśli ma się celiakię i jest na diecie bezglutenowej od niemal 40 lat, to kubki smakowe raz po raz wołają o nowości. Tym bardziej, jeśli moja kuchnia bezglutenowa pracuje niemal dniem i nocą, a piekarnik opuszczają bułki, chleby, pizza, drożdżówki, ciasta, makowce…. Piekę niemal na okrągło, a wiele pyszności powstaje właśnie na mąkach bezglutenowych do wypieków drożdżowych. Dlatego od dawna czekałam na nowy mix bezglutenowy bez pszenicy, z którego upiekę choćby kajzerki bezglutenowe lub jakiś nowy, jasny chleb bezglutenowy.

Nie wahałam się więc, gdy pani z zaprzyjaźnionego sklepu Bliżej Natury w Poznaniu poleciła mi Mix for bread Balviten. Ponoć schodzi jak świeże bułki i ma świetną cenę – w detalu 11 – 13 zł. Po trzech dniach pracy z nową mąką bezglutenową nie dziwię się jego popularności… Powiem tak: Mix for Bread Balviten jakością, zastosowaniem i smakiem wypieków dorównuje najlepszym włoskim mąkom bezglutenowym. Do świetna mąka do domowego wypieku chleba, bułek, pizzy, drożdżówek, rogalików, pyz na parze – słowem do wszelkich dań bezglutenowych na drożdżach.

Skład Mix for bread Balviten

Osoby, które mają celiakię i są na diecie bezglutenowej wiedzą, że bywają mixy bezglutenowe o „bogatym” składzie. Tym bardziej warto docenić mix bezglutenowy bez skrobi pszennej bezglutenowej, którego skład jest fajny, a jednocześnie daje gwarancję puszystych wypieków drożdżowych. Co zawiera Mix for bread Balviten? Oto składniki: skrobia kukurydziana, mąka ryżowa, białko grochowe, białko sojowe, mąka gryczana, glukoza, błonnik jabłkowy, błonnik grochowy, zagęstnik: hydroksypropylometyceluloza, sól.

Nowa mąka do bezglutenowych wypieków drożdżowych kosztuje w sklepie internetowym Balviten 10,99 zł za 1 kg, a w innych sklepach około 12-13 zł.

Eksperymenty z bezglutenowej kuchni

Jak wspomniałam, zachwycona nową mąką bezglutenową w ciągu trzech dni uruchomiłam w domu piekarnię. Upiekłam puszyste kajzerki bezglutenowe – KLIKNIJ, jasny chleb bezglutenowy z orzechami oraz klasyczną pizzę bezglutenową KLIKNIJ i bezglutenowe rogale marcińskie KLIKNIJ. Przede mną jeszcze wypiek pyz drożdżowych na parze oraz rogalików. Zdradzę w tajemnicy, że z Mix for bread Balviten upiekę również poznańskie rogale z białym makiem. Ale o tym wkrótce.

Ideał: mąka bezglutenowa w kartoniku

Z wielu marketów i sklepów znamy widok mąk bezglutenowych, stojących w bezpośrednim sąsiedztwie mąki pszennej, żytniej, orkiszowej czy kaszy manny. Często glutenowe mąki są rozsypane na półce, a na tych pyłach stoi mąka bezglutenowa: droga, specjalistyczna i wyprodukowana w specjalnych warunkach. Powiem tak: powszechny jest również gluten na bezglutenowych regałach

To poważny problem, bo niemal wszystkie mąki bezglutenowe są opakowane w pojedynczą tytkę lub plastikowy worek. Są to materiały trwałe i szczelne, ale czasem dochodzi do ich mikrouszkodzeń. A stąd krótka droga, by do wnętrza opakowania dostały się mąki glutenowe. A nawet jeśli opakowanie pozostanie szczelne, to przyniesiemy do domu drogą mąkę w opakowaniu zanieczyszczonym glutenem. A przecież mało kto myje torebki z mąką po przyjściu ze sklepu… Tym samym rygorystyczna dieta bezglutenowa wcale nie jest już taka rygorystyczna.

Czekałam więc, kiedy producenci żywności bezglutenowej wprowadzą bardziej bezpieczne opakowania. I jako pierwsza zrobiła to firma Balviten. Właśnie Mix for bread ma podwójne opakowanie: papierową tytkę oraz kartonik (na dodatek ładnie zaprojektowany). Dzięki temu do mąki nie przenikną już tak łatwo glutenowe zanieczyszczenia, a torebka nie uszkodzi się podczas transportu. Idealne rozwiązanie!

Dlaczego mix bezglutenowy jest dobry?

Wielokrotnie na blogu i FB pisałam o tym, że mixy bezglutenowe są przydatne w przepisach bezglutenowych. Mixy bezglutenowe to specjalne mieszanki mąk i innych składników, dzięki którym wypiek bezglutenowy upodabnia się do glutenowego. Zyskuje porowatość, miękkość, elastyczność, puszystość oraz lepszy smak. Właśnie z mixu bezglutenowego upieczemy puszyste bułki bezglutenowe, bezglutenowy placek drożdżowy czy bezglutenowe drożdżowe rogaliki z czekoladą. Osoby na diecie konwencjonalnej, które jedzą takie wypieki, często nie domyślają się w nich braku glutenu. Wszystko za sprawą „magicznych” właściwości mixów bezglutenowych. Moim zdaniem dieta bezglutenowa u dzieci z celiakią jest trudna i uboższa bez mixów, przynajmniej w pierwszym etapie. Dlatego nie wyrzekam się ich – są bardzo przydatne w kuchni bezglutenowej. 

KOMENTARZE (3)

Bocian 02/01/2019 17:29
Tak, ta mąka jest na prawdę dobra ale najlepiej mieć wypiekacz do chleba, bo ręcznie jest bardzo ciężko i ręce bolą. Gotowy chleb bardzo przypomina zwykły chleb i skórka jest też smaczna, także polecam i zgadzam się z opinią wyżej, oby niczego nie zmieniali w składzie.
Ewa 21/02/2018 13:32
Dzień dobry, zanim kupiłam ta mąkę czytałam o niej wiele pochlebnych (jakie trafne słowo ) opinii i postanowiłam się przekonać czy to prawda. Rzeczywiście jest REWLACYJNA, jeszcze tak świetnej maki i tak świetnego chleba nie miałam No i do tego co bardzo ważne skład jest przyzwoity. Jednej rzeczy jednak się boje, żeby po jakimś czasie nie zmienili jej składu co by mogło wpłynąć na pogorszenie jakości, niestety miałam już takie przykre doświadczenie u konkurencji - niezła maka po jakimś czasie chleb z niej zaczął się okropnie kruszyć, nie mogłam nawet posmarować go masłem aby pozostał w całości, mailowalam z nimi ale do niczego to nie doprowadziło . Mam nadzieje ze tu tak nie będzie bo dosłownie zakochałam się w tej mące PS W nazwie zagestnika wkradła się literówka PPS wiele innych mak balvitenu tez jest w pudełkach kartonowych
Bezglutenowa Mama 25/02/2018 11:22
Ewo, fajnie, że odkryłaś mąkę, która spełnia Twoje oczekiwania. Też mam nadzieję, że Balviten nie zmieni już jej składu :).
Co nowego?

Instagram

Bądź na bieżąco

Newsletter

Zapisz się