Blog

10

Przepis na poznańskie rogale z białym makiem bezglutenowe

02/11/2017

Przepis na poznańskie rogale z białym makiem bezglutenowe

02/11/2017

Drukuj
UDOSTĘPNIJ

Zbliża się 11 listopada, czyli Dzień Świętego Marcina. Święto jest w Wielkopolsce nieodłącznie związane z tradycją jedzenia rogali świętomarcińskich i gęsiny. Bezglutenową gęsinę zjemy w wybranych restauracjach w stolicy Wielkopolski, a bezglutenowe rogale marcińskie można kupić stacjonarnie i internetowo. Zachęcam jednak do domowego wypieku tych pysznych rogali, nawet jeśli mieszkacie w innym regionie kraju. Ważna uwaga:  z uwagi na certyfikowaną recepturę nie możemy użyć nazwy: BEZGLUTENOWY ROGAL ŚWIĘTOMARCIŃSKI. Dlatego upieczemy bezglutenowe POZNAŃSKIE ROGALE Z BIAŁYM MAKIEM. Ale zapewniam, że różnica jest tylko w nazwie. Zresztą, zobaczcie sami na FILMIE – KLIKNIJ.

Zobacz na filmie, jak piekę bezglutenowe rogale marcińskie na rynku w Poznaniu

Składniki na ciasto (16-20 rogalików)

  • 300 g bezglutenowej mąki do wypieków drożdżowych *
  • 1/4 kostki miękkiego masła
  • 21 g drożdży świeżych lub 7 g drożdży suszonych 
    bez zawartości glutenu
  • jajka
  • około 100-130 ml mleka
  • opcjonalnie 1 łyżka śmietany 18%
  • 3 łyżki cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • łyżka cukru z wanilią
    bez zawartości glutenu
  • 2-3 łyżki bezglutenowej skrobi do podsypywania stolnicy

*Użyłam Mix for Bread Balviten

Składniki na nadzienie

  • 50 g białego maku
    bez zawartości glutenu 
  • po 50 g: orzechów (włoskich lub laskowych) i migdałów
    bez zawartości glutenu
  • 1/2 szklanki rodzynek
    bez zawartości glutenu
  • garść daktyli lub fig
    bez zawartości glutenu
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • kilka kropli aromatu migdałowego
    bez zawartości glutenu

Składniki na ozdobienie rogali

  • rozkłócone białko jaja 

Do lukru:

  • 1 białko jaja
  • czubata szklanka cukru pudru
  • kilka kropli soku z cytryny
  • 5-6 orzechów 

Przygotowanie ciasta na bezglutenowe rogale świętomarcińskie

  • Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową
  • Mąkę przesiej
  • Mleko podgrzej, by było letnie
  • Świeże drożdże wymieszaj z łyżką cukru i łyżką mąki. Dodaj kilka łyżek letniej wody i wymieszaj. Przykryj spodkiem i odstaw na kilka minut, by powstał rozczyn. Jeśli używasz drożdży suszonych, wsyp je bezpośrednio do mąki
  • Jajka utrzyj z cukrem na kogel-mogel
  • Do masy jajecznej dodaj letnie mleko, masło, łyżkę cukru waniliowego i spulchniony rozczyn oraz mąkę, sól i – jeśli chcesz użyć – śmietanę. Nie dodawaj soli bezpośrednio na drożdże
  • Zmiksuj składniki, aż powstanie gęsta, elastyczna masa
  • Posyp ją mąką, przykryj ściereczką i odstaw na 1-1,5 godziny w ciepłe, nieprzewiewne miejsce. Ciasto na bezglutenowe rogale marcińskie ma niemal dwukrotnie zwiększyć objętość, ma stać się puszyste

Przygotowanie nadzienia z białego maku

Biały mak jest niezbędnym składnikiem rogali świętomarcińskich. Jeśli chcecie poznać kulisy moich starań o zdobycie tego składnika, przeczytajcie jak piekłam rogale na rynku w Poznaniu KLIKNIJ. Tutaj zobacz FILMIK: Zobacz, jak upiec bezglutenowe rogale na Świętego Marcina. Jeśli marzycie o bezglutenowych rogalach świętomarcińskich, a macie kłopot ze zdobyciem białego maku bez glutenu, to w ostateczności użyjcie niebieskiego, ale nie przyznawajcie się do tego głośno-

  • Mak gotuj przez około 15 minut w mleku. Odsącz go na gazie i zmiel np. partiami w młynku do kawy
  • Rodzynki, daktyle i figi zalej wrzątkiem i odstaw na kwadrans
  • Odcedź je i zmiksuj
  • Zmiel orzechy i migdały
  • Wszystkie składniki wymieszaj na gładką masę, dodaj cukier z wanilią i olejek migdałowy
  • Odstaw masę i sprawdź, czy ciasto na bezglutenowe rogale świętomarcińskie już podwoiło objętość
  • Ciasto ma  być porowate, napowietrzone

Lepienie poznańskich rogali bezglutenowych z białym makiem

  • Odgazuj ciasto – zagnieć je ponownie w misce
  • Połowę ciasta rozwałkuj na stolnicy posypanej skrobią bezglutenową. Pozostałe ciasto przykryj folią, by nie wysychało
  • Ciastu staraj się nadać kształt koła i natnij je nożem je na 8 trójkątów. Nie muszą być równe – przecież nikt nie będzie ich mierzył linijką
  • Nakładaj łyżeczkę farszu i zwijaj trójkąt ku węższemu końcowi. Lekko zawiń oba końce, by nadać kształt rogala
  • Ciasto jest elastyczne, ale postępuj z nim delikatnie – nie jest tak sprężyste, jak glutenowe
  • Uformowane rogaliki odkładaj w odstępach na blachę wyłożoną papierem do pieczenia
  • Posmaruj je rozkłóconym białkiem i odstaw na 15-20 minut, by podrosły
  • Piekarnik nastaw na 190 stopni C
  • Uformuj rogale z drugiej porcji ciasta i również posmaruj je białkiem
  • Pierwszą blachę wstaw do piekarnika na około 20 minut – do zrumienienia rogali. Potem wstaw drugą blachę

Studzenie i zdobienie

  • Bezglutenowe rogale marcińskie studź na blasze, w nieprzewiewnym miejscu
  • Białko z umytego i sparzonego jajka zmiksuj na jednolitą masę z cukrem pudrem i sokiem z cytryny
  • Posmaruj rogale lukrem, posyp orzechami i zostaw do ostygnięcia.

Bezglutenowe rogale poznańskie z białym makiem najlepiej smakują w dniu pieczenia, ale można je zamrozić (nielukrowane) i podawać w dowolnym momencie. Wystarczy je wyjąć i zostawić do naturalnego rozmrożenia lub odpiec przez 4-5 minut w 180 stopniach. Gdy ostygną, wystarczy je polukrować i posypać orzechami.

Gdzie kupić bezglutenowe rogale na Świętego Marcina?

Tradycja jedzenia rogali 11 listopada, w dniu Świętego Marcina, jest najbardziej kultywowana w Poznaniu i w Wielkopolsce, ale rogale jada się też w innych województwach. Gdzie będzie można kupić bezglutenowe poznańskie rogale z białym makiem? Do niedawna były w ofercie podpoznańskiej firmy Glutenex, ale obecnie możemy ich szukać jedynie w poznańskich cukierniach bezglutenowych (uwaga na pseudobezglutenowe rogale ze zwykłych cukierni!). Zaglądajcie m. in. do: WOLNA piekarnia bezglutenowa (Łódź, Wrocław, Poznań, BEZ (Kraków, Poznań, Warszawa), Słodkie Bez Cukru (Poznań). Od października 2021 r. bezglutenowe rogale z białym makiem sprzedaje stacjonarnie i internetowo piekarnia Putka Bez Glutenu – KLIK.

Gdzie kupić biały mak bez glutenu?

Kilka lat temu, staraniem Bezglutenowej Mamy, a także przyjaznych osób udało się sprowadzić do Polski ekologiczny biały mak bezglutenowy firmy Sonnentor. Ten produkt, niezbędny do przygotowania rogali świętomarcińskich bez glutenu, można było kupić w sklepach ekologicznych.

Przed nagraniem odcinka pt.: ZOBACZ, JAK UPIEC BEZGLUTENOWE ROGALE NA ŚWIĘTEGO MARCINA, w poszukiwaniu białego maku bez glutenu przeszukałam sklepy w całej Polsce. Niestety – wszędzie biały mak był zanieczyszczony glutenem (np. w związku z pakowaniem w halach, gdzie jest obecny gluten), a więc niedopuszczalny w diecie bezglutenowej osób chorych na celiakię. 

Bezglutenowa niespodzianka

Jeszcze ważna informacja: Bezglutenowa Mama, wspólnie z bezglutenową restauracją w Poznaniu – z Oberżą Pod Dzwonkiem – ma dla Was niespodziankę. W sobotę, 11 listopada, do każdego zamówionego tam drugiego dania bezglutenowy rogal świętomarciński według przepisu Bezglutenowej Mamy będzie gratis! W innych dniach można rogale kupować w Oberży na zamówienie.

A już teraz na kanale Bezglutenowej Mamy na Youtube możecie obejrzeć film o tym, jak upiec idealne, bezglutenowe, poznańskie rogale z białym makiem KLIKNIJ. Film nagrywaliśmy na Starym Rynku w Poznaniu KLIKNIJ, by poznać kulisy.

UWAGA: OD 2020 r. restauracja bezglutenowa Oberża Pod Dzwonkiem nie działa.

KOMENTARZE (10)

Gosia 07/11/2019 17:43
Śmietana ma być kwaśna czy słodka?
Bezglutenowa Mama 08/11/2019 09:31
Gosiu, najlepiej użyć kwaśną śmietanę :)
Marta 28/11/2017 12:55
Witam. A czy cukier puder oraz cukier trzcinowy maga byc ze zwykłego sklepu, np. DIAMANT? Czy muszą być oznaczone przekreslonym kłosem?
Bezglutenowa Mama 28/11/2017 16:34
Tak, cukier generalnie jest czysty, ale sprawdzaj zawsze na etykiecie alergeny. Kiedyś cukier brązowy Tesco miał na etykiecie ostrzeżenie o glutenie, nie wiem, jak jest teraz. Ja używam Diamant, jest OK.
Lena 13/11/2017 15:49
w Piotrze i Pawle jest biały mak, nic nie pisze na nim o glutenie, 100 % biały mak Bewis, nie wiem czy możemy , jest na ich stronie, w sklepie kosztuje coś 14 zł
Bezglutenowa Mama 13/11/2017 16:10
Kiedyś sprawdzałam tego producenta, ma w zakładzie gluten.
Katarzyna 13/11/2017 10:21
To gdzie w końcu można dostać ten mak biały bg?? Jak dla mnie nie do zdobycia w pl, w Niemczech także
Bezglutenowa Mama 13/11/2017 10:59
Miał być w sprzedaży w organic24.pl, ale chyba nie dogadali się z hurtownią. Możesz szukać go np. w Niemczech, zerknij na etykietę Sonnentor, lepiej jest widoczna w tym wpisie:https://bezglutenowamama.pl/pieklam-rogale-na-rynku-w-poznaniu/
Bezglutenowa Mama 04/11/2017 23:30
Dasz radę :) Znasz już konsystencję na bułki, więc uzyskaj na to ciasto nieco gęstszą. Trzymam kciuki!
Ewa 04/11/2017 23:01
Tak chciałabym upiec te rogale ale czy dam radę?? Twoje wyglądają ślicznie i są pyszne. Pozdrawiam
Co nowego?

Instagram

Bądź na bieżąco

Newsletter

Zapisz się