W zakurzonym notesiku mojej mamy znalazł się przepis na placek makowy, który pamiętam z dzieciństwa. Przerobiłam go na bezglutenowy placek makowy na Wigilię i wyszło genialnie i to zasługa „królowej” świątecznych wypieków – Mix for Cake z Balvitenu. Dawno żadne ciasto bezglutenowe nie wyszło mi tak doskonale przy pierwszej próbie! Lekkie, puszyste, pyszne! Słuchajcie, nie możemy od rana przestać jeść tego placka! Oczywiście zrobiłam własną masę makową, bo nie cierpię gotowców z puszki, wolę prawdziwy mak i dobrej jakości bakalie niesiarkowane i własna masa jest w mig gotowa. Teraz z przyjemnością dzielę się recepturą. Oto przepis na bezglutenowy placek makowy na Wigilię – od Mamy Bezglutenowej Mamy, która już w latach 70-tych XX wieku zmagała się z celiakią cudem uratowanej córki… – czyli mnie.

W moim domu ciasta bezglutenowe z makiem to tradycja – bez nich nie ma Bożego Narodzenia. Na blogu mam mnóstwo przepisów, jest strucla bezglutenowa z makiem, makowiec bezglutenowy, bezglutenowe ślimaczki z makiem, bezglutenowa, piaskowa babka makowa, bezglutenowe ciasteczka z makiem. Poniżej – w pomarańczowej ramce – znajdziecie link do tych wszystkich przepisów. A  teraz nie zabieram więcej czasu, pokazuję przepis na placek z makiem od Mamy Bezglutenowej Mamy. 

Tutaj kupisz

Bezglutenową książkę kucharską, jakiej jeszcze nie było + ebook na thermomix

Składniki ciasta na placek makowy od Mamy Bezglutenowej Mamy

  • 190 g mieszanki bezglutenowej do wypieku ciast
    Mix for Cake Balviten KLIK
  • łyżeczka proszku d pieczenia
    bezglutenowego
  • 200 g cukru
    ja użyłam trzcinowego
  • 200 g masła
    lub margaryny wegańskiej
  • 4 jaja
  • szczypta soli

Składniki domowej, bezglutenowej masy makowej na placek