Blog

11

Strucla z makiem i żurawiną bez glutenu

22/12/2014

Strucla z makiem i żurawiną bez glutenu

22/12/2014

Drukuj
UDOSTĘPNIJ

Moja babcia nie wyobrażała sobie świąt bez strucli z makiem… Ponieważ przedwczoraj nie udała mi się bezglutenowa babka z makiem, wczoraj upiekłam bezglutenową struclę wigilijną… z kruszonką. Pełną mielonego maku, z żurawiną, miodem i orzechami, pachnącą naturalnym olejkiem migdałowym. Miód malina – tak smakuje bezglutenowe Boże Narodzenie!

 

 

makaSkładniki na ciasto:

– 300 g bezglutenowej mąki chlebowej (użyłam Mix B Schaer);

– 1 płaska łyżeczka suszonych drożdży;

– 2 łyżki cukru (dałam pół na pół ksylitolu i cukru dark muscovado);

– 1 roztrzepane jajko w temperaturze pokojowej;

– 1 łyżka miękkiego masła;

– 150 ml letniego mleka;

 

Nadzienie:

– 200 g maku bez śladowych ilości glutenu (np. Kresto);

– 1 łyżka masła;

– 50 g cukru lub ksylitolu;

– 5 łyżek miodu;

– 100 g posiekanych bakalii (bez śladowych ilości glutenu);

– wanilia wydrążona z laski lub cukier waniliowy bez glutenu;

– 1 białko;

 

Na kruszonkę:

– ćwierć kostki zimnego masła;

– ćwierć szklanki bezglutenowej mąki;

– ćwierć szklanki ksylitolu lub cukru;

 

wanilia Lidl (1)Najpierw przygotowałam masę makową. Ugotowałam i zmieliłam trzykrotnie mak (można użyć maku mielonego Back Mit – producent gwarantuje, że nie zawiera glutenu).

W rondelku rozpuściłam masło, włożyłam wszystkie składniki i podsmażałam masę przez 15 minut, ciągle mieszając. Ostudziłam na balkonie. Ubite na sztywno białko dodałam do masy tuż przed nakładaniem na ciasto.

 

 

rolada makowa drozdzowa (4)Mąkę przesiałam, wymieszałam z drożdżami i domowym cukrem waniliowym (przepis tutaj).

Podgrzałam mleko, rozpuściłam i ostudziłam masło. Do miski z mąką włożyłam roztrzepane jajko oraz cukier, wlałam masło i mleko. Mikserem wyrabiałam ciasto przez 5 minut. Powstało nieco luźne i klejące, ale dało uformować się w kulę (wg zaleceń Oscara ze strony firmy Schaer).

 

 

 

SONY DSCKulę włożyłam do miski i odstawiłam w ciepłe miejsce, by podwoiło objętość. Stolnicę obsypałam mąką i rozwałkowałam na niej wyrośnięte ciasto. Powstał prostokąt o wymiarach około 25×35 cm. Ubiłam na sztywno białko i zmieszałam z masą makową.

 

 

SONY DSCMasę nałożyłam równomiernie na cieście, zawinęłam w rulon dłuższą stroną. Gdy ciasto rosło, nastawiłam piekarnik na 200 stopni C i przygotowałam kruszonkę: zmieszałam ćwierć kostki zimnego masła z ćwierć szklanki bezglutenowej mąki i ćwierć szklanki ksylitolu (może być cukier). Ciasto przecięłam wzdłuż, posmarowałam rozkłóconym żółtkiem i obłożyłam kruszonką.

 

 

 

SONY DSCMoją bezglutenową struclę makową włożyłam do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiłam do piekarnika. Piekłam przez około 40 minut. Kroiłam po ostygnięciu!

Choć do świąt jeszcze parę dni, strucla wprowadziła do naszego domu niezwykle świąteczny klimat.

 

 

Pamiętam smak zwykłej strucli z makiem. Jadałam ją u babci, gdy podczas licznych w dzieciństwie prowokacji glutenem (lekarze co jakiś czas sprawdzali na mnie, czy celiakia mija po paru latach stosowania diety bezglutenowej) mogłam jeść to, co reszta rodziny. I teraz przypomniał mi się ten smak, wróciły wspomnienia o babci, o potrawach, które przygotowywała… I niech ktoś powie, że jedzenie jest bez znaczenia dla wspomnień :).

 

PS Połowę bezglutenowej strucli zjedliśmy od razu na podwieczorek, a połowę zamroziliśmy na święta.

 

KOMENTARZE (11)

Patrycja 17/12/2017 17:05
Czy mogę użyć mixu chlebowego z Balvitenu?
Marta Krzyżanowska-Sołtysiak 18/12/2017 07:57
Jasne :) - masz na myśli ten nowy mix?
basiag 22/12/2015 14:12
Dziękuję za odpowiedź, pozdrawiam
Bezglutenowa Mama 14/12/2015 21:52
Tak, cukier puder jest Ok, warto tylko zwrócić uwagę, by nie stał bezpośrednio przy mąkach, bo wtedy na opakowaniu jest mnóstwo glutenu;
basiag 14/12/2015 15:27
A czy cukier puder jest bezpieczny, jakos na zadnym ktory mialam w rekach nie pisalo nic nawet o sladowych ilosciach, używa Pani cukru pudru?
basiag 01/12/2015 20:12
Czy używa Pani skórki pomarańczowej? jest jakaś bezpieczna?
Bezglutenowa Mama 05/12/2015 00:28
Nie, nie używałam. Raczej trę skórkę z pomarańczy lub daje aromat;
Joanna 22/11/2015 12:30
Czy można dać świeże drożdże ja jakoś do tych suchych nie mam przekonania nie wyrasta tak fajnie tylko ile ich dać!?
Bezglutenowa Mama 22/11/2015 22:41
Świeżych drożdży dałabym 12-15 g.
Agata 22/12/2014 13:53
Jutro będę piec <3
Bezglutenowa Mama 22/12/2014 18:25
Powodzenia :)
Co nowego?

Instagram

Bądź na bieżąco

Newsletter

Zapisz się