SONY DSCBezglutenowe Boże Narodzenie będzie u nas pełne maku. Oprócz kutii, rolady makowej, ciasteczek makowych, przygotuję także bezglutenowy placek makowy bez grama mąki. Przepis wydaje mi się prosty, a składniki dostępne są w każdym sklepie spożywczym.

Z tych produktów można upiec zarówno pyszny placek, jak i znakomity tort. Różnica  tkwi tylko w foremce, do której wlejemy ciasto.

 

 

 

 

BackMit bakalieSkładniki (*):

– 250 gram masła;

– 8 jaj;

– 400 gram maku;

– 200 gram dowolnych orzechów;

– szklanka cukru białego lub brązowego;

– cukier waniliowy;

 

SONY DSCMasło roztopiłam i ostudziłam. Piekarnik nagrzałam do 180 stopni C. Formę na placek wyłożyłam papierem do pieczenia, obsypałam bezglutenowym amarantusem ekspandowanym Amarello i ozdobiłam żurawiną bez śladowych ilości glutenu.

Orzechy oraz sparzony mak zmieliłam w maszynce (można kupić gotowy mak mielony Back Mit- dzwoniłam do producenta, ów mak jest bezglutenowy).

 

SONY DSC

Żółtka ubiłam z cukrem, cukrem waniliowym (ja mam domowy) i dodałam doń wystudzone masło. Masę zmieszałam z makiem i orzechami, na koniec dodałam świeżo ubitą pianę z 8 białek i lekko zmieszałam łyżką.

Ciasto wlałam do foremki i wstawiłam do nagrzanego piekarnika. Piekłam około 45 – 50 minut. Bezglutenowy, świąteczny placek ostudziłam, nie wyjmując z blaszki

 

(*) Przepis pochodzi od Cecylii spod Wschowy, ekspertki od domowej kuchni. Propozycja zastąpienia białego cukru trzcinowym jest mojego autorstwa 🙂 W oryginalnym przepisie jest jeszcze łyżeczka cynamonu.

 

 

Drukuj
Podziel się tym wpisem ze znajomymi!
    2018-01-11T22:07:00+00:00 17 grudnia 2014|

    7 komentarzy

    1. Agata 17 grudnia 2014 w 14:40 - Odpowiedz

      A ma Pani przepis na takiego bezglutenowego klasycznego zwijanego makowca? Kupiłam Mix do ciasta drożdżowego firmy celiko, czy z tego może wyjść takie ciasto?

      • Bezglutenowa Mama 22 grudnia 2014 w 12:17 - Odpowiedz

        Już jest na blogu przepis na struclę 🙂 Z mixu Celiko nie wiem czy wyjdzie ciasto – pewnie tak, ale według przepisu na blogu, a nie na opakowaniu; ciasto z przepisu na opakowaniu Celiko wychodzi półpłynne, a do strucli jest potrzebne zwarte;

    2. maria 17 grudnia 2014 w 20:40 - Odpowiedz

      Mi to się marzy taki klasyczny makowiec z kruszonka:(szukam przepisu i nic nie moge fajnego znalezc

      • Bezglutenowa Mama 22 grudnia 2014 w 12:15 - Odpowiedz

        Już jest na blogu przepis na struclę 🙂

    3. Ilona 18 grudnia 2014 w 10:46 - Odpowiedz

      W internetowym magazynie stworzonym przez szalone pasjonatki gotowania jest przepis na bezglutenowy makowiec. Sprawdzony, pyszny! Jadłam! Bezglutenowe przepisy podaje moja córka Magda Radajewska. Wszystkie przez nas przetestowane. Są też pierniczki , ktore zostały przetworzone z glutenowych i nikt nie zauważył różnicy, a są w rodzinie Szymona od lat! Polecam! W cieście na zwijanego makowca jest sporo inspiracji rogalikami marcińskimi Pani Marty! Magda jadła je na spotkaniu w Poznaniu i wróciła zachwycona!!!

    4. Ilona 18 grudnia 2014 w 11:09 - Odpowiedz
      • Bezglutenowa Mama 22 grudnia 2014 w 12:16 - Odpowiedz

        Rewelacja, ciekawe składniki 🙂

    Zostaw komentarz