Blog

2

Przepis na placek makowy od Mamy Bezglutenowej Mamy

11/12/2021

Przepis na placek makowy od Mamy Bezglutenowej Mamy

11/12/2021

Drukuj
UDOSTĘPNIJ

W zakurzonym notesiku mojej mamy znalazł się przepis na placek makowy, który pamiętam z dzieciństwa. Przerobiłam go na bezglutenowy placek makowy na Wigilię i wyszło genialnie i to zasługa „królowej” świątecznych wypieków – Mix for Cake z Balvitenu. Dawno żadne ciasto bezglutenowe nie wyszło mi tak doskonale przy pierwszej próbie! Lekkie, puszyste, pyszne! Słuchajcie, nie możemy od rana przestać jeść tego placka! Oczywiście zrobiłam własną masę makową, bo nie cierpię gotowców z puszki, wolę prawdziwy mak i dobrej jakości bakalie niesiarkowane i własna masa jest w mig gotowa. Teraz z przyjemnością dzielę się recepturą. Oto przepis na bezglutenowy placek makowy na Wigilię – od Mamy Bezglutenowej Mamy, która już w latach 70-tych XX wieku zmagała się z celiakią cudem uratowanej córki… – czyli mnie.

W moim domu ciasta bezglutenowe z makiem to tradycja – bez nich nie ma Bożego Narodzenia. Na blogu mam mnóstwo przepisów, jest strucla bezglutenowa z makiem, makowiec bezglutenowy, bezglutenowe ślimaczki z makiem, bezglutenowa, piaskowa babka makowa, bezglutenowe ciasteczka z makiem. Poniżej – w pomarańczowej ramce – znajdziecie link do tych wszystkich przepisów. A  teraz nie zabieram więcej czasu, pokazuję przepis na placek z makiem od Mamy Bezglutenowej Mamy. 

Tutaj kupisz

Bezglutenową książkę kucharską, jakiej jeszcze nie było + ebook na thermomix

Składniki ciasta na placek makowy od Mamy Bezglutenowej Mamy

  • 190 g mieszanki bezglutenowej do wypieku ciast
    Mix for Cake Balviten KLIK
  • łyżeczka proszku d pieczenia
    bezglutenowego
  • 200 g cukru
    ja użyłam trzcinowego
  • 200 g masła
    lub margaryny wegańskiej
  • 4 jaja
  • szczypta soli

Składniki domowej, bezglutenowej masy makowej na placek 

  • 300 g maku bez glutenu
    + 600 ml mleka lub wody do zagotowania
  • 50 g masła
    lub wegańskiej margaryny
  • 150 g płynnego miodu
  • 100 g migdałów bez glutenu
  • 50 g daktyli bez glutenu
    lub moreli, żurawiny, fig, śliwek – używam z Denver Food
  • piana z dwóch białek
  • 1 żółtko

Wykonanie bezglutenowej masa makowej do placka

  • mak zalej mlekiem i gotuj na małym ogniu przez około 15 minut, raz po raz mieszając
  • ostudź i odciśnij go w bawełnianej ściereczce, następnie zmiel lub zblenduj
  • orzechy posiekaj drobno
  • owoce suszone zalej wrzątkiem na około 10 minut, następnie odcedź i drobno pokrój
  • do dużego rondla włóż zmielony mak, owoce i orzechy, miód i masło oraz aromat, gotuj na małym ogniu przez około 10 minut, raz po raz mieszając
  • bezglutenowa masa makowa jest gotowa, wystarczy ją ostudzić (uwaga: masę makową można mrozić)
  • tuz przed nakładaniem masy makowej na ciasto dodaj do niej pianę z białek oraz żółtko i delikatnie wymieszaj

Wykonanie ciasta na bezglutenowy placek makowy Mamy Bezglutenowej Mamy 😍

  • mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia
  • w misce utrzyj mikserem masło z cukrem
  • dodawaj stopniowo po 1 jajku i nadal wyrabiaj ciasto mikserem
  • porcjami wsypuj mąkę z proszkiem, miksuj na małych obrotach, aż powstanie jednolita masa
  • dla wzmocnienia migdałowego smaku, również do ciasta możesz dodać kilka kropli aromatu

Pieczenie placka z makiem z przepisu Mamy Bezglutenowej Mamy

  • formę o wymiarach 20×30 cm lub 25×35 cm wyłóż papierem do pieczenia
  • piekarnik ustaw na 180 stopni C, opcja góra-dół
  • ciasto wlej do formy i rozprowadź równomiernie łyżką
  • ostudzoną masę makową (do której dodasz pianę z białek i żółtko) nakładaj grudkami” blisko siebie; nie uda się jej rozsmarować, jak na strucli, bo jest gęsta; układaj ją właśnie w takich kępach – zobacz na zdjęciu poniżej
  • wstaw do piekarnika na 45-60 minut (w zależności od wielkości blachy), piecz do tzw. suchego patyczka
  • placek makowy z przepisu Mamy Bezglutenowej Mamy jest gotowy – wyjmij blachę z piekarnika, ale ciasto wyłóż dopiero, gdy zupełnie ostygnie
  • jeśli chcesz, możesz udekorować placek lukrem z wody i cukru pudru lub z białka jaja i cukru pudru
  • bezglutenowy placek z makiem przechowuj w temperaturze pokojowej
  • można go mrozić w całości lub w porcjach, rozmrażanie powinno przebiegać w temperaturze pokojowej, bez podgrzewania

Bezglutenowy placek makowy z przepisu mojej Mamy jest …..

Sama się sobie dziwię, że dopiero teraz upiekłam placek z makiem, który tak dobrze pamiętam z dzieciństwa. Gdy byłam na licznych wtedy prowokacjach glutenem, jadałam ten placek, więc jego smak utkwił mi w pamięci. I teraz, gdy zobaczyłam przepis w notesiku mojej Mamy, wiedziałam, że muszę go piec. Nie mogłam już Jej zapytać o szczegóły, ale zdałam się na swoje doświadczenie w kuchni bezglutenowej.

Tadam – wyszedł bosko. Mięciutkie, lekkie puszyste ciasto, cudowna masa makowa – po prostu cudowny placek bezglutenowy z makiem na Boże Narodzenie i na co dzień. Polecam gorąco ten przepis. Zachęcam też Was do zaglądania do notesików kulinarnych mam i babć. Tam kryją się wielkie skarby 😋

Tutaj kupisz

Wyjątkowy prezent dla dziecka z celiakią i na diecie bezglutenowej

Tutaj kupisz

Wyjątkowy prezent dla dziecka z celiakią i dla jego rodziny

Tutaj kupisz

Pakiet 3 w 1

Tutaj kupisz

Pakiet Max

Tutaj kupisz

Bajkę terapeutyczną dla dzieci z celiakią i na dietach eliminacyjnych

KOMENTARZE (2)

Mariola 11/12/2021 22:34
Witam, wg zdjęcia dodać trzeba jeszcze aromat migdałowy, a ta piana z białek i żółtko to do masy makowej jak rozumiem?
Bezglutenowa Mama 13/12/2021 08:14
Tak, aromat zarówno do ciasta można dać, jak i do masy :) A pianę z białek i żółtko - na końcu do masy. Udanego wypieku :)
Co nowego?

Instagram

Bądź na bieżąco

Newsletter

Zapisz się