Blog

Przepis na gryczane naleśniki bezglutenowe bez mleka

22/09/2022

Przepis na gryczane naleśniki bezglutenowe bez mleka

22/09/2022

Drukuj
UDOSTĘPNIJ

Gryczane naleśniki bezglutenowe nigdy się nie znudzą

Gryczane naleśniki bezglutenowe 100% z mąki gryczanej, bez dodatku skrobi, są zdrowe i nigdy się nie znudzą, bo codziennie można je podawać z innymi dodatkami. Poznajcie przepis Bezglutenowej Mamy - bez miksów i wymyślnych składników. Sama prostota!

Jeśli chcecie zdrowo karmić domowników, zaproponujcie im gryczane naleśniki bezglutenowe z mięsem, szpinakiem, pieczarkami lub pieczonymi warzywami. Tak naprawdę te naleśniki można faszerować dowolnymi dodatkami i tym, co znajdziecie w lodówce. To pomysł na pyszny obiad bezglutenowy lub na kolację. 

Liczba osób 3 osoby
Czas 15 minut
Poziom Łatwe
Budżet Tanie

Składniki

  • 120 g mąki gryczanej bezglutenowej
  • 3 jajka
  • około 200 ml mleka roślinnego lub wody gazowanej
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 3 łyżki oleju
PRZEPIS NA DOSKONAŁE, RYŻOWE NALEŚNIKI BEZGLUTENOWE

Wykonanie

  • W misce wymieszaj mąkę z solą
  • Wbij jajko
  • Powoli wlewaj mleko/wodę i wyrabiaj ciasto mikserem około 1 minutę, aż ciasto uzyska jednolitą konsystencję
  • Pod koniec dodaj olej
  • Patelnię posmaruj olejem, na rozgrzane dno wlewaj porcje ciasta
  • Smaż z obu stron na lekko złoty kolor
  • Z tej porcji powstanie 6 gryczanych naleśników bezglutenowych

Bezglutenowe naleśniki z samej mąki gryczanej są genialne: elastyczne, mięciutkie, pyszne i delikatne w smaku. Sama w to nie wierzyłam!

Jeśli chcecie nieco złagodzić smak gryki, 20 g mąki gryczanej zastąpcie skrobią tapiokową i ewentualnie dodajcie trochę płynu - ale to zdecydujecie samodzielnie, jeśli zauważycie, że ciasto jest zbyt gęste i naleśniki źle się smażą. Z dodatkiem tapioki też są elastyczne i mięciutkie i nieco jaśniejsze. Nie jest zabronione zastąpienie tapioki mąką ziemniaczaną, ale wtedy stracimy nieco elastyczności. Naleśniki można  przechowywać w temperaturze pokojowej przez około 24 godziny. Talerz trzeba jednak przykryć szczelnie folią spożywczą, by nie wysychały.

Naleśniki bezglutenowe można przygotować z wielu różnych mąk, mixów, gotowych mieszanek naleśnikowych. W XXI wieku jest tak ogromny wybór produktów i przepisów, że osoba z celiakią może codziennie jeść smacznie, zdrowo, różnorodnie, kolorowo. Na diecie bezglutenowej naprawdę nie musimy sobie niczego odmawiać, a wręcz przeciwnie: poznajemy nowe smaki, składniki, przepisy. Wiele receptur znajdziecie na moim blogu, w zakładce PRZEPISY.

Przepis na klasyczne naleśniki bezglutenowe - jak pszenne
gryczane naleśniki bezglutenowe

KOMENTARZE

Co nowego?

Instagram

Bądź na bieżąco

Newsletter

Zapisz się