Kto pamięta smak pszennych drożdżówek? One już nie dla nas :( , ale to nic straconego. Mam przepis na bezglutenowe drożdżówki z brzoskwinią, chrupiącą kruszonką i z lukrem cytrynowym, puszyste, lekkie, identyczne jak pszenne!
Takie drożdżówki nie powstaną z mąki gryczanej czy ryżowej, a jedynie z chlebowego mixu bezglutenowego - bez dwóch zdań. Choćbyście się nie wiem jak starali, takiej puszystości i lekkości i neutralnego smaku nie uzyskacie z mąk jednorodnych. Oczywiście w portalu mam takie receptury, bo sporo osób stawia na bardziej pracochłonne i trudniejsze przepisy bez miksów i to też jest OK.
Zdecydowana większość moich czytelników decyduje się jednak na pieczenie na bazie miksów, bo to łatwiejsze, szybsze i tańsze. I to też jest OK :)
Niedawno podrzuciłam tu przepis na marcińskie rogale bezglutenowe bez miksów, a dzisiaj dzielę się drożdżówkami, które smakują jak pszenne.
Pracę najlepiej rozpocząć od zagniecenia składników na kruszonkę bezglutenową. Po pierwsze będzie już z głowy ;), po drugie zdąży stwardnieć i łatwiej podda się skruszaniu na wierzchu drożdżówek.
Dieta bezglutenowa jest smaczna, trzeba tylko znać dobre produkty i przepisy ;)
Bezglutenowe drożdżówki z lukrem cytrynowym są ciekawsze w smaku, bo kwaskowa nutka niweluje słodycz, a jednocześnie znakomicie łączy się z brzoskwinią. Te drożdżówki naprawdę wyglądają, pachną, smakują jak te pszenne :) Mam potwierdzenie od sporej grupy glutenożerców :)
Oczywiście można je mrozić, a potem podpiekać przez kilka minut w piekarniku. Odzyskają wszystkie swoje zalety :)
KOMENTARZE