Szukasz przepisu na klasyczne drożdżówki bezglutenowe z kruszonką? Przepisu szybkiego, prostego i sprawdzonego? i ta kruszonka – krucha, maślana, rozpływająca się na podniebieniu… Mam taką recepturę i chętni się nią podzielę, tym bardziej, że został przetestowany na wielu warsztatach. Mój prosty przepis na klasyczne drożdżówki bezglutenowe z kruszonką jest też hitem kolonii. Jest szybki, bo drożdżówki powstają ze sprawdzonego mixu do wypieków drożdżowych, więc nie wymaga mieszania wielu składników. Jeśli jednak wolisz wypieki bezglutenowe z mąk jednorodnych, mam też super przepis KLIK.
A jakim nadzieniem udekorować klasyczne drożdżówki bezglutenowe? Może to być krem czekoladowy, jabłka pokrojone w kosteczkę i obtoczone w mące, gęsty dżem lub powidła, świeże lub mrożone owoce, a nawet brzoskwinie z puszki. Po prostu sprawdź, co masz w lodówce, zamrażarce lub spiżarni i chwytaj mikser w dłonie.
Składniki na klasyczne drożdżówki bezglutenowe z kruszonką
15 sztuk
Domowi cukiernicy i piekarze bezglutenowi już wiedzą – wypieki bez glutenu szybciej czerstwieją niż te tradycyjne, z mąki pszennej. Zatem jak przechowywać świeże drożdżówki bezglutenowe, gdy już upieczemy 15 sztuk? Wystarczy owinąć je bawełnianą lub lnianą ściereczką i zostawić na blacie kuchennym (w żadnym wypadku nie wkładaj ich do lodówki). Przez kilkanaście godzin powinny zachować świeżość, ale jeśli będziesz oczekiwać większej puszystości, wstaw je na 5 minut do piekarnika. I gotowe. Smacznego!
Czy prosty przepis na klasyczne drożdżówki bezglutenowe z kruszonką zagości na stałe w Twoim domu? 😁