Blog

12

Prosty przepis na klasyczne drożdżówki bezglutenowe z kruszonką

08/08/2021

Prosty przepis na klasyczne drożdżówki bezglutenowe z kruszonką

08/08/2021

Drukuj
UDOSTĘPNIJ

Szukasz przepisu na klasyczne drożdżówki bezglutenowe z kruszonką? Przepisu szybkiego, prostego i sprawdzonego? i ta kruszonka – krucha, maślana, rozpływająca się na podniebieniu… Mam taką recepturę i chętni się nią podzielę, tym bardziej, że został przetestowany na wielu warsztatach. Mój prosty przepis na klasyczne drożdżówki bezglutenowe z kruszonką jest też hitem kolonii. Jest szybki, bo drożdżówki powstają ze sprawdzonego mixu do wypieków drożdżowych, więc nie wymaga mieszania wielu składników. Jeśli jednak wolisz wypieki bezglutenowe z mąk jednorodnych, mam też super przepis KLIK.

A jakim nadzieniem udekorować klasyczne drożdżówki bezglutenowe? Może to być krem czekoladowy, jabłka pokrojone w kosteczkę i obtoczone w mące, gęsty dżem lub powidła, świeże lub mrożone owoce, a nawet brzoskwinie z puszki. Po prostu sprawdź, co masz w lodówce, zamrażarce lub spiżarni i chwytaj mikser w dłonie. 

Tutaj kupisz

Bezglutenową książkę, jakiej jeszcze nie było – 134 sprawdzone przepisy bezglutenowe!

Składniki na klasyczne drożdżówki bezglutenowe z kruszonką 

15 sztuk

  • 530 g mieszanki bezglutenowej
    Mix for Bread Balviten KLIK
  • 8 g suszonych drożdży bez glutenu
    lub 25 g świeżych
  • szczypta soli
  • 4 jajka
  • około 200 ml letniego mleka
  • 5 łyżek cukru
  • łyżka cukru waniliowego bez glutenu
  • 4 łyżki oleju

Bezglutenowa kruszonka – składniki

  • 90 g uniwersalnej mąki bezglutenowej
  • 40 g cukru
  • 50-60 g masła
    zimnego

Kruszonka bezglutenowa – idealna na drożdżówki, ciasta itp.

  • w misce wymieszaj uniwersalną mąkę bezglutenową
  • dodaj zimne masło pokrojone na kawałki
  • szybko rozcieraj składniki dłońmi i zagniataj ciasto rękoma tak, aby powstały mniejsze i większe grudki
  • miskę z kruszonką bezglutenową wstaw do lodówki

Prosty przepis na klasyczne drożdżówki bezglutenowe z kruszonką

  • w misce wymieszaj Mix for Bread z solą, cukrem i cukrem waniliowym
  • dodaj suszone drożdże; jeśli chcesz użyć świeżych drożdży, wymieszaj je z 3 łyżkami letniego mleka i wlej do miski z suchymi składnikami
  • wbij jajka i stopniowo wlewając mleko, wyrabiaj ciasto mikserem (haki) przez około 5 minut, pod koniec dodaj olej
  • w razie potrzeby dodaj kilka łyżek mleka, tak aby powstało elastyczne, puszyste, lekkie, dobrze napowietrzone ciasto
    (więcej na ten temat znajdziesz w moim poradniku – książce kucharskiej „W kuchni Bezglutenowej Mamy” KLIK
  • przykryj miskę szczelnie folią spożywczą, ciasto na klasyczne drożdżówki bezglutenowe z kruszonką odstaw na około 30 minut, by podrosło
  • blachę piekarnikową wyłóż papierem do pieczenia, do miseczki wsyp 2 łyżki mąki ryżowej
  • z ciasta nabieraj porcje ciasta wielkości mandarynki, obtaczaj je w misce z mąką i formuj kulki
  • układaj je na blasze w odstępach około 5 cm, rozpłaszczaj je delikatnie i dłońmi zrób wgłębienie

Dekorowanie i pieczenie – klasyczne drożdżówki bezglutenowe z kruszonką

  • jabłka pokrój w kostkę, dodaj cukier i cynamon, oprósz łyżeczką mąki ryżowej
  • jeśli chcesz użyć dżem, najlepiej gotuj go przez 2-3 minuty, by odparować płyn, ostudź
  • jeśli wybierzesz mrożone owoce,  lekko je rozmroź przed samym pieczeniem (około 5 minut), obsyp mąką
  • gdy zdecydujesz się na świeże owoce, pokrój je w cząstki i oprósz mąką
  • nadzienie nałóż do wgłębień w drożdżówce, posmaruj całość rozkłóconym jajkiem i posyp kruszonką
  • piekarnik nastaw na 190 stopni C, opcja góra – dół
  • blachę z klasycznymi drożdżówkami bezglutenowymi z kruszonką wstaw do piekarnika na około 15 minut, piecz do zrumienienia lub do tzw. suchego patyczka
  • studź je na metalowej kratce lub na drewnianej desce
  • gdy ostygną, możesz je udekorować dodatkowo lukrem (cukier puder + odrobina wrzątku)
  • smacznego, od tej chwili prosty przepis na klasyczne drożdżówki bezglutenowe z kruszonką będzie hitem podwieczorków
  • pamiętaj, że celiakia i dieta bezglutenowa w niczym nie ogranicza naszego menu 

Jak długo zachowają świeżość klasyczne drożdżówki bezglutenowe z kruszonką?

Domowi cukiernicy i piekarze bezglutenowi już wiedzą – wypieki bez glutenu szybciej czerstwieją niż te tradycyjne, z mąki pszennej. Zatem jak przechowywać świeże drożdżówki bezglutenowe, gdy już upieczemy 15 sztuk? Wystarczy owinąć je bawełnianą lub lnianą ściereczką i zostawić na blacie kuchennym (w żadnym wypadku nie wkładaj ich do lodówki). Przez kilkanaście godzin powinny zachować świeżość, ale jeśli będziesz oczekiwać większej puszystości, wstaw je na 5 minut do piekarnika. I gotowe. Smacznego! 

Czy prosty przepis na klasyczne drożdżówki bezglutenowe z kruszonką zagości na stałe w Twoim domu? 😁

KOMENTARZE (12)

Stumilowy las 22/02/2024 22:42
Ciasto wyszło bardzo słone. Użyłam mieszanki balviten z przepisu (z solą) a dodatkowej soli już nie dawałam. Pierwszy raz piekłam i są niejadalne.
Bezglutenowa Mama 11/03/2024 15:54
Hm, nie mam pojęcia, co się stało ... Może akurat miałas mix z partii, która była przesolona? To co prawda niemożliwe, bo Balviten bardzo pilnuje jakości....
Dorota 30/07/2023 12:30
Wyszły pyszne, zrobiłam ze śliwkami. Dziękuję za przepis
Bezglutenowa Mama 23/10/2023 22:35
Smacznego i na zdrowie, zapraszam po kolejne przepisy :)
Mika 12/01/2023 13:40
Czy można użyć mix B schar?
Bezglutenowa Mama 17/01/2023 10:30
Jasne, tylko proporcja mokrych składników może być inna, ale i tak wszystkie drożdżowe wypieki bezglutenowe trzeba robić nie ściśle wg przepisu, ale dodajemy mokre składniki wg potrzeby, by uzyskać właściwą konsystencję :) więc spoko, mix Schara da radę
Fasolka 25/10/2022 09:39
Czy te drożdżówki można mrozić? Jeśli tak to w jaki sposób je Pani mrozi? Pozdrawiam :)
Bezglutenowa Mama 26/10/2022 09:23
Mrożę po ostudzeniu na deseczce, potem przekładam do woreczka :)
Bezglutenowa Mama 09/10/2022 08:57
Tak , jasne, olej!!! Dodajemy go na końcu wyrabiania ciasta, już dopisuję :) Dzięki za czujność :)
Karolina 08/10/2022 13:44
Na liście składników jest olej Ale w przepisie już nie. Zrobiłam więc ciasto zgodnie z opisem. Wyjdzie bez oleju? Kiedy go trzeba dodac?
Żaneta 12/04/2022 11:36
Marto odpowiadając na Twoje pytanie, jednoznacznie stwierdzam, że ten przepis zagości na stałe w moim domu:) Od dawna szukam przepisu na drożdżówki bezglutenowe. Pamiętam, że zawsze bardzo lubiłam drożdżówki. Teraz mając celiakię niestety nie mogę już wejść do cukierni i kupić. Twój przepis sprawił, że na nowo poczuję ich smak. Mam tylko pytanie: Czy zamiast jabłek jako nadzienie mogę dać ser biały? Jeśli tak, w jakiej ilości? Jakiej mąki używasz do zrobienia kruszonki? Pozdrawiam
Bezglutenowa Mama 26/10/2022 09:24
Ser biały jak najbardziej, ale nie umiem powiedzieć ile, musisz poeksperymentować na oko, zaczynając o 250 g sera :) Przepis na kruszonke jest powyżej w przepisie :)
Co nowego?

Instagram

Bądź na bieżąco

Newsletter

Zapisz się