Blog

2

Przepis bez miksów - bezglutenowe rogale marcińskie 2022

05/11/2022

Przepis bez miksów - bezglutenowe rogale marcińskie 2022

05/11/2022

Drukuj
UDOSTĘPNIJ
Liczba osób 4 osoby
Czas 70 minut
Poziom Trudne
Budżet Drogie

Kto chciał przepis na marcińskie rogale bezglutenowe bez miksów?

Od dawna otrzymuję pytania o przepisy bezglutenowe bez miksów, na bazie zdrowych mąk jednorodnych. Poszukują ich osoby z celiakią, które kładą nacisk na jedzenie o jak najkrótszym składzie, na wartości odżywcze, na niski indeks glikemiczny itp. Są to zazwyczaj dorośli, bo dzieci najbardziej lubią puszyste bułeczki i mięciutkie rogale, które łatwo upiec z miksów właśnie. 

Na moim blogu nie brak przepisów bezglutenowych bez miksów (link poniżej), takie receptury są też w książce kucharskiej "W kuchni Bezglutenowej Mamy" oraz w moich e-bookach.

A dziś proponuję kolejny przepis z tej serii. Zbliża się 11 listopada, czyli tradycja jedzenia rogali w Poznaniu (w zasadzie już w całej Polsce). Hitem Internetu są moje bezglutenowe rogale marcińskie, które powstają z miksu chlebowego. Do kompletu dokładam marcińskie rogale bezglutenowe bez miksów, 100% naturalnych składników!

Przepis zaliczyłam do kategorii "trudne", gdyż lepienie rogali z mąk jednorodnych to jednak wyższy poziom wtajemniczenia. Ale sukces jest gwarantowany!

Poznajcie inne przepisy bezglutenowe bez miksów, z użyciem mąk jednorodnych

Składniki ciasta (6-8 rogali)

  • 50 g skrobi kukurydzianej bezglutenowej
  • 50 g mąki owsianej bezglutenowej
  • 35 g skrobi z tapioki bezglutenowej
  • 25 g skrobi ryżowej bezglutenowej
  • 25 g mąki kasztanowej bezglutenowej
  • 1/2 łyżeczki błonnika psylium
  • 25 g miękkiego masła
  • jajko
  • 2 łyżki cukru
  • 5 g suszonych drożdży lub około 18 g świeżych
  • około 170 ml letniego mleka
Tutaj zamówicie pyszne i najtańsze w Polsce bezglutenowe rogale marcińskie
bezglutenowe rogale marcinskie bez miksow sklad1
Poznajcie klasyczny przepis na puszyste bezglutenowe rogale marcińskie

Składniki masy makowej

  • 50 g białego (lub czarnego) maku bez glutenu – zaparzonego mlekiem
  • 50 g orzechów włoskich bez glutenu - zaparzonych mlekiem
  • 50 g migdałów bez glutenu - zaparzonych mlekiem
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 2 łyżki cukru z wanilią - bez glutenu
  • 1 - 2 łyżki kwaśnej śmietany lub jogurtu (można dać więcej, gdy masa wyjdzie zbyt gęsta i zbita)
  • 1/2 szklanki rodzynek bez glutenu - zalanych wrzątkiem
  • garść suszonych daktyli lub suszonych fig – bez glutenu
  • opcjonalnie kilka kropli aromatu migdałowego bez glutenu
  • opcjonalnie kilka łyżek miodu (należy wtedy odjąć trochę cukru)
Gdzie kupić bezglutenowe rogale marcińskie w 2022 r.?

Wykonanie masy makowej

  • Mak zagotuj w mleku, odsącz i zmiel, wsyp do miski
  • Orzechy, migdały i owoce odsącz i posiekaj drobno
  • Dodaj cukier puder, możesz też zamienić go na około 200 g płynnego miodu
  • Dodaj jogurt lub śmietanę, cukier z wanilią i aromat
  • Wyrób łyżką na gładką masę, w razie potrzeby rozrzedź ją miodem lub jogurtem

Jak się lepi rogale z naturalnej mieszanki mąk? Przykład na mące Dr Żurek bez glutenu

Wykonanie ciasta

  • Podgrzej mleko, by było letnie
  • Wymieszaj wszystkie suche składniki
  • Jeśli chcesz użyć świeżych drożdży, wymieszaj je z łyżką cukru i łyżką mąki, następnie dodaj kilka łyżek letniego mleka i wymieszaj. Przykryj spodkiem. Odstaw na kilka minut, by powstał spulchniony rozczyn - dodasz go do suchych składników
  • Wbij jajko
  • Dodaj miękkie masło
  • Porcjami wlewaj mleko i wyrabiaj ciasto mikserem (haki) przez 5 minut
  • Ma powstać dość gęsta, ale nie zbita ani gliniasta kula ciasta (w razie potrzeby dodaj jeszcze kilka łyżek mleka)
  • Miskę przykryj bawełnianą ściereczką i zostaw ciasto do wyrośnięcia na około 30-50 minut, aż stanie się pulchne i porowate (zobacz na filmiku poniżej)
rogale marcinskie bez miksow od mamy 1

Formowanie rogali

  • Piekarnik nastaw na 200 stopni C
  • Wyrośnięte ciasto zagnieć i podziel na dwie części. Jedną część zostaw w misce i przykryj bawełnianą ściereczką
  • Drugą część ciasta rozwałkuj na stolnicy i nadaj jej kształt koła (tak mniej więcej :)
  • Nożem podziel koło na 4 trójkąty
  • Na każdy trójkąt (na szerszą część) nałóż łyżeczkę nadzienie i zawiń w stronę węższej części końcówki
  • Zagnij, by powstał kształt rogalika - nie przejmuj się, jeśli nie będzie idealny, nie przejmuj się, liczy się smak i super skład :)
  • Uformowane rogaliki układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia
  • Posmaruj je rozkłóconym białkiem i zostaw na kilka minut do wyrośnięcia
  • Wszystkie czynności powtórz z drugą częścią ciasta
Formowanie rogali
Poznajcie inne przepisy bezglutenowe na różne okazje

Pieczenie i dekorowanie

  • Piekarnik nastaw na 200 stopni C, termoobieg
  • Blachę z 8 rogalami wstaw do gorącego piekarnika
  • Po około 10 minutach zmień termoobieg na opcję góra - dół i piecz jeszcze około 10 minut do złotego koloru
  • gdy bezglutenowe rogale świętomarcińskie ostygną, sparzone białko zmiksuj z cukrem pudrem
  • białą słodką masą udekoruj rogale, posyp je posiekanymi orzechami lub płatkami migdałowymi

Domowe, bezglutenowe rogale marcińskie różnią się oczywiście od klasycznych rogali wypiekanych w Wielkopolsce na św. Marcina. Są mniejsze i mają mniej idealny kształt, nie powstają też z półfrancuskiego ciasta, nie mają tylu warstw ciasta, ale przecież istotniejszy jest smak i skład. Ja stawiam zawsze na cienkie ciasto i bogate nadzienie :) Pewnie dlatego, że sama nie przepadam na grubą warstwą ciasta.Nie dajmy się zwariować: tradycja tradycją, ale czy nie można po prostu zjeść pysznego rogala bezglutenowego z bakaliami? Dla odmiany ozdobionego czekoladą i kolorowa posypką? Pachnącego, świeżo wyjętego z piekarnika, mięciutkiego?

W kuchni bezglutenowej wszystko można, pamiętajcie :) 

Moje rogale można mrozić, najlepiej krótko po udekorowaniu, gdy zastygnie lukier. Gdy najdzie Was ochota na rogala, wystarczy go wyjąć z zamrażarki, a po godzinie podpiec w 180 stopniach przez 5 minut. Można też piec rogala od razu po wyjęciu z zamrażarki, ale wtedy rogal musi spędzić w piekarniku 10 minut lub dłużej. 

Mini piekarnik w kuchni bezglutenowej

Gdy o rozmrażaniu i odpiekaniu mowa, to mini piekarnik jest nieodzowny w kuchni bezglutenowej. To małe urządzenie wielkości mikrofalówki, które pobiera niewiele prądu, zajmuje mało miejsca w kuchni i jest tanie. Jeśli macie w domu tradycyjny piekarnik pod gazówką, nie inwestujcie w drogą miniaturkę. Szkoda pieniędzy.  

Mini piekarnik w kuchni bezglutenowej

W mojej kuchni od wielu lat stoi mini piekarnik, który kosztował około 170 zł. Podpiekam w nim "wczorajsze" bułki czy drożdżówki, odmrażam w nim pieczywo, odświeżam też świeże wypieku z Balvitenu czy z Putka Bez Glutenu. Po krótkim odpieczeniu stają się puszyste, lekkie, pachnące .... To też genialne rozwiązanie dla dzieci, które na początku diety bezglutenowej mają kłopot z akceptacją nowego smaku pieczywa. Mało kto przejdzie obojętnie obok ciepłej bułeczki czy pączka....


KOMENTARZE (2)

Mag 08/11/2022 16:33
W sposobie wykonania ciasta jest mowa o mleku - ile ma go być? w składnikach nie ma podane
Bezglutenowa Mama 09/11/2022 08:24
To bezglutenowy chochlik ;) on usunął mleko ze składników ;) A tak serio: dzięki za sygnał, już wstawiłam, ma być około 170 ml mleka :)
Co nowego?

Instagram

Bądź na bieżąco

Newsletter

Zapisz się