Blog

Przepis na zawijane drożdżówki bezglutenowe z owocami

31/08/2022

Przepis na zawijane drożdżówki bezglutenowe z owocami

31/08/2022

Drukuj
UDOSTĘPNIJ

Zawijane drożdżówki bezglutenowe były hitem na moich koloniach, dlatego postanowiłam podzielić się z Wami tajnym, polsko - ukraińskim przepisem. Niby nic takiego: słodkie bułeczki posypane cukrem pudrem. Sekret ich powodzenia tkwi w tym, że są to zawijane drożdżówki bezglutenowe, o takim samym kształcie, jak w glutenowych cukierniach. Puszyste, lekkie, pęknie wyrośnięte - aż same się proszę, by zatopić w nich zęby! Jak upieczecie, uwierzycie, dlatego zapraszam do skorzystania z przepisu na zawijane bułeczki bezglutenowe. Zobaczcie też na dole filmik: jak powstawały zawijane drożdżówki na warsztatach kulinarnych w 100% bezglutenowym pensjonacie Moje Tatry.

Liczba osób 4 osoby
Czas 100 minut
Poziom Łatwe
Budżet Tanie

Zawijane drożdżówki bezglutenowe z owocami - składniki

  • 600 g bezglutenowej mieszanki do wypieków drożdżowych
  • użyłam Mix for Bread Balviten
  • szczypta soli
  • 70 g cukru
  • 16 g suszonych drożdży
  • bez glutenu
  • 70 g miękkiego masła
  • opcjonalnie: skórka otarta z wyparzonej cytryny
  • lub 2 łyżki cukru waniliowego
  • 4 jajka
  • około 350 ml letniego mleka

Owoce - nadzienie zawijanych drożdżówek bezglutenowych

  • 6 jabłek
  • lub
  • 1 kg truskawek
  • lub
  • inne ulubione owoce
Zawijane drożdżówki bezglutenowe z owocami upiekłam z mieszanki Mix for Bred polskiej marki Balviten.

Wykonanie ciasta na zawijane drożdżówki bezglutenowe

  • mleko lekko podgrzej i rozpuść w nim masło
  • mąkę wymieszaj z solą i suszonymi drożdżami (jeśli chcesz użyć świeżych, przygotuj 30 g), dodaj cukier i skórkę cytrynową (lub cukier waniliowy)
  • do suchych składników wbij jajka
  • stopniowo wlewaj mleko z masłem i wyrabiaj mikserem (haki) przez około 5 minut
  • ma powstać puszyste, dobrze napowietrzone ciasto na zawijane drożdżówki bezglutenowe z owocami; powinno dać się uformować w kulę, która po cjwili bardzo delikatnie się rozpłaszczy
  • jeśli ciasto jest zbyt rzadkie, dodaj 2-3 łyżki mąki; jeśli zbyt gęste (gdy kula sie nie rozpłaszcza), dodaj kilka łyżek mleka - i ponownie miksuj przez około 1 -2 minuty
  • wierzch ciasta oprósz mąką, przykryj folią spożywczą i odstaw na 30-40 minut, by wyrosło (czas rośnięcia zależy m. in. od temperatury otoczenia - czekaj, aż ciasto stanie się porowate i puszyste)
  • w tym czasie przygotuj nadzienie: pokrój jabłka w drobna kostkę i gotuj na małym ogniu, aż zmiękną, możesz dodać do smaku cukier lub cynamon lub łyżeczkę masła
test

Formowanie i pieczenie zawijanych drożdżówek bezglutenowych

  • stolnicę oprósz mąką bezglutenową
  • dwie blachy do piekarnikowe wyłóż papierem do pieczenia
  • wyrośnięte ciasto podziel na dwie części: jedną zostaw w misce i przykryj, a drugą rozwałkuj na stolnicy na prostokąt o grubości około 0,5 cm
  • ciasto oprósz delikatnie mąką i na całej powierzchni  rozsmaruj gęste, ostudzone owoce (połową porcji)
  • zawiń długi rulon, wyrównaj go i obróć tak, aby sklejona część była na spodzie
  • ostrym nożem pokrój rulon na 7-8 części
  • drożdżówki układaj w niewielkich odstępach na blaszce, możesz je posmarować rozkłóconym jajkiem i posypać cukrem kandyzowanym 
  • identycznie przygotuj słodkie bułeczki bezglutenowe z drugiej części ciasta
  • piekarnik nastaw na 230 stopni, opcja góra - dół
  • piecz najpierw jedną blachę, następnie drugą - każdą porcję przez 15 - 20 minut, aż zawijane drożdżówki bezglutenowe staną się puszyste i przyrumienione
  • ostudź je na metolowej kratce
  • gdy ostygną, posyp cukrem pudrem lub udekoruj lukrem i suszonymi owocami lub kolorową posypką
  • smacznego i na zdrowie! Domowe wypieki bezglutenowe są najlepsze!

Czy zawijane drożdżówki bezglutenowe długo zachowują świeżość?

Trzeba spojrzeć prawdzie w oczy: bezglutenowe wypieki z jasnych mąk czerstwieją nieco szybciej, niż glutenowe odpowiedniki. Zawijane drożdżówki bezglutenowe z mojego przepisu są boskie po upieczeniu i jeszcze następnego dnia, choć gdy minie doba lub dwie, lepiej podpiec je przez 5 minut w 180 stopniach C. 

Podzielę się z Wami sprawdzonym sposobem na to, jak mieć zawsze pod ręką świeże, zawijane drożdżówki bezglutenowe z owocami. To cenna rada, zwłaszcza przed rokiem szkolnym, gdy trzeba będzie czymś dobrym napełnić bezglutenowe śniadaniówki uczniów i przedszkolaków. Otóż ostudzone bułeczki najlepiej zamrozić na deseczce, a następnie przełożyć do woreczka i trzymać w zamrażarce nawet kilka miesięcy. Gdy najdzie Was ochota na słodkie co nieco, wystarczy wyjąć drożdżówkę z zamrażarki i zostawić ją na 1-2 godziny, by naturalnie zmiękła. Można też wstawić ją na około 10 minut do piekarnika (180 stopni C). Gotowe!

Czy to polsko - ukraiński przepis bezglutenowy?

Napisałam we wstępie, że to tajny, polsko - ukraiński przepis bezglutenowy, a teraz wyjaśnię, w czym rzecz. Na koloniach u Bezglutenowej Mamy 2022 gościła Tanya, która prowadzi w Ukrainie rzemieślniczą piekarnię i cukiernię bezglutenową. Z mojego przepisu na klasyczne drożdżówki Tanya upiekła zawijane drożdżówki bezglutenowe z owocami: winogronami, jabłkami, brzoskwiniami (użyła owoców, które znalazła w naszym warzywniaku kolonijnym).  Tanya zastosowała pewien trik - wyrobione ciasto od razu rozwałkowała na stolnicy, złożyła na cztery części, ponownie rozwałkowała i tak postąpiła 3 razy. Dopiero wtedy nakryła ciasto folią i zostawiła do wyrośnięcia - zobacz na filmiku KLIK. Tanya zapewnia, że ten sposób to gwarancja lepiej wyrośniętego ciasta.  W tym przepisie na blogu, w opisie wykonania, nie opisałam tej metody: jeśli dobrnęliście do tego momentu przepisu, koniecznie ją wypróbujcie   A jak Wam się podobał filmik z warsztatów w 100% bezglutenowym pensjonacie Moje Tatry?

KOMENTARZE

Co nowego?

Instagram

Bądź na bieżąco

Newsletter

Zapisz się