Blog

Przepis na bezglutenowe bułki na piwie od Bezglutenowej Mamy

31/01/2022

Przepis na bezglutenowe bułki na piwie od Bezglutenowej Mamy

31/01/2022

Drukuj
UDOSTĘPNIJ

Przepis na bezglutenowe bułki na piwie wymyśliłam podczas zimowych warsztatów w Moich Tatrach. Pod dostatkiem było tam piwa bezglutenowego, dlatego pomyślałam, że warto nim uszlachetnić jakiś wypiek. Padło na bułki, bo są świetne jako samodzielna przekąska, a także jako pieczywo na śniadanie lub kolację. Spytacie pewnie, czy bezglutenowe bułki piwne są bezalkoholowe? Tak, przecież podczas pieczenia przez 20 minut w 200 stopniach C każdy alkohol wyparuje. A po co piwo w bułkach? Dla smaku, większej puszystości i … dla bajeru 😁 – to działa, bo goście pensjonatu prawie się o nie zabijali w czasie degustacji 😁

W przepisie na bezglutenowe bułki na piwie bazową mieszanką jest Mix B – Bread marki Schär. Użyłam jej, bo to sprawdzony i niezawodny mix do puszystych wypieków, zawiera dużo błonnika i jest powszechnie dostępny: w Rossmannie, Intermarche, Auchan, Carrefour i w innych sieciach handlowych. To ta sama mieszanka, z której wychodzi rewelacyjna pizza bezglutenowa (przepis poniżej, pod zdjęciem składników). Dla podrasowania koloru i smaku dodałam nieaktywne płatki drożdżowe (są w sklepikach eko i internetowych). Dobra, koniec gadania, podaje przepis na bezglutenowe bułki piwne, zapraszam do kuchni 😎

Składniki 15 bułek bezglutenowych na piwie

  • 260 ml piwa bezglutenowego
  • 260 ml wody
  • 500 mieszanki bezglutenowej na chleb
    użyłam Mix B – Bread Mix Schär
  • 8 g suszonych drożdży bezglutenowych
    lub 25 g świeżych
  • 60 g płatków drożdżowych
    nieaktywnych, bezglutenowych
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżki oleju

DODATKOWO

  • 2 łyżki mąki ryżowej bezglutenowej
    do obtaczania i formowania bułek
  • opcjonalnie białko jaja
    jako „klej” dla sera
  • opcjonalnie 20 g startego sera żółtego

Tutaj kupisz

Bezglutenową książkę kucharską, jakiej jeszcze nie było + ebook na thermomix

Bezglutenowe bułki  na piwie – wykonanie ciasta

  • do miski wsyp mix B, nieaktywne płatki drożdżowe, sól i suszone drożdże
  • jeśli chcesz użyć świeżych drożdży, rozpuść je w 3 łyżkach letniej wody (ujętych z porcji wody w przepisie) i wlej do miski z suchymi składnikami
  • stopniowo wlewaj wodę, a następnie piwo i wyrabiaj ciasto mikserem (haki) przez około 5 minut
  • pod koniec dodaj olej
  • ciasto na bezglutenowe bułki na piwie ma być elastyczne; nie może być zbite ani gliniaste; w razie potrzeby dodaj kilka łyżek wody, by je rozrzedzić
  • oprósz ciasto mąką, przykryj bawełnianą ściereczką i odstaw na 30-60 minut do wyrośnięcia (ciasto ma niemal podwoić objętość i stać się porowate, puszyste)

Bezglutenowe bułki piwne – formowanie i pieczenie

  • do miseczki wsyp 2 łyżki mąki ryżowej
  • blachę piekarnikową wyłóż papierem do pieczenia
  • dłonią lub łyżką nabieraj porcje ciasta i wkładaj je do miseczki z mąką ryżową, lekko obtocz – jak kotlety; ten sposób zapobiegnie klejeniu się ciasta do dłoni i ułatwi formowanie bulek
  • bezglutenowe bułki piwne układaj na blaszce, w odstępach kilku centymetrów
  • jeśli chcesz, posmaruj je rozkłóconym białkiem i posyp startym serem lub makiem
  • zostaw na około 15 minut, by podrosły
  • blachę wstaw do piekarnika nagrzanego do 220 stopni C, grzałka góra-dół
  • piecz około 20 minut do tzw. suchego patyczka
  • gdy ser zacznie się zbytnio przyrumieniać, przykryj bułki folią aluminiową
  • bezglutenowe bułki na piwie wyłóż na metalową kratkę, krój po ostudzeniu
  • smacznego 😋

Bezglutenowe bułki na piwie – pyszne dla każdego

Jak wspomniałam, cały alkohol wyparowuje z bułek w czasie pieczenia, ale bajer zostaje 😁 Czy można je serwować dzieciom? Moim zdaniem tak, nie ma żadnego zagrożenia, a pieczywo jest warte spałaszowania. Tym bardziej, że jest bogate w błonnik tak ważny w diecie osób z celiakią i na diecie bezglutenowej. Mix B – Bread Mix ma ponad 5 g błonnika w 100 g (zobacz poniżej na zdjęciu tabelę wartości odżywczych), a płatki drożdżowe – prawie 22 g! Taki zestaw to petarda! Poza tym dodatek płatków drożdżowych zmienia kolor bezglutenowych bułek na piwie i podkręca ich smak. 

Podczas degustacji w pensjonacie bezglutenowym Moje Tatry, bułki cieszyły się niesamowitym wzięciem. Pożeraliśmy je „na sucho” i z pyszną najlepszą na świecie oliwą z oliwek, którą serwuje gospodyni pensjonatu. Bułki zniknęły w mig, zostało wspomnienie i cudowny smak i wszyscy pytali o przepis. Nie dałam, bo wymagał dopracowania, co uczyniłam od razu po powrocie z gór. 

Tutaj kupisz

Bajkę terapeutyczną dla dzieci z celiakią i na dietach eliminacyjnych

KOMENTARZE

Co nowego?

Instagram

Bądź na bieżąco

Newsletter

Zapisz się