Obiecałam na Instagramie, więc pospiesznie wrzucam tu przepis na bezglutenowe brownie bez cukru i bez mleka. Zbliża się Dzień Chłopaka (30 września), zatem pomysł na dobre ciasto będzie jak znalazł. Ten przepis dostałam wczoraj od jednej z czytelniczek, a że akurat miałam zapas dobrej czekolady bezglutenowej bez cukru, wzięłam się do pracy. W oryginalnej recepturze był podany zwykły cukier, klasyczna czekolada bezglutenowa i masło, ale mam tak wiele pytań o przepisy bez tych składników, że szybko pozamieniałam, co się dało. Niedawno w Auchan kupiłam zapas czekolady Red, która świetnie się roztapia i w brownie sprawdza się na medal. Zamiast masła użyłam margaryny, choć za nią nie przepadam, ale chciałam sprawdzić, czy nie zaszkodzi ciastu.
Tak powstało bezglutenowe brownie bez cukru i bez mleka. Mocno czekoladowe, wilgotne, lekko puszyste – rewelacja! Dla upewnienia się, że przepis jest OK, upiekłam dwie porcje, wczoraj i dzisiaj. I z czystym sumieniem mogę powiedzieć, że to bezglutenowe brownie bez cukru i bez mleka to ciasto na każdą okazję. Powstaje szybko i żaden glutenożerca nie pozna, że jest bezglutenowe 😁 Poniżej przepis, sami spróbujcie 😍
Składniki bezglutenowego brownie bez cukru bez mleka
forma około 20 cm średnicy
Obie czekolady ze zdjęcia są bezglutenowe i pyszne, ale jaka jest różnica między nimi? czekolada RED nie zawiera cukru, w 100 g ma tylko 346 kalorii i 29 g tłuszczu. Czekolada ekwadorska z Lidla w 100 g zawiera 565 kalorii i 41,5 g tłuszczu. W zdrowej diecie bezglutenowej warto zwracać uwagę na takie parametry.
Celiakia i dieta bezglutenowa to już spore wyzwanie dla każdej mamy, żony, córki czy zięcia i dla dziecka rzecz jasna. Ale dieta bezglutenowa bez cukru i jeszcze bez mleka, to już większy kaliber, choć nie żadna tragedia. Czasem z wyboru stosujemy dietę bezglutenową bez cukru (dla zrzucenia wagi, dla zdrowia), leczniczo – np. w leczeniu kandydozy, insulinooporności itd., ale wykluczenie cukru i mleka bywa też konieczne w wielu chorobach autoimmunizacyjnych czy w leczeniu alergii.
Producenci odpowiedzieli na potrzeby rynku i oferują coraz więcej takich wyrobów. Przykład? Czekolada bezglutenowa bez cukru Red, którą można już kupić w sklepach Jedz Bez Glutenu KLIK, Pięć Przemian KLIK, Sugaerlesslife KLIK, Guiltfree KLIK, Strefa Mocy KLIK, a także stacjonarnie w Auchan, E.Leclerc, w Kauflandzie, Intermarche i w sklepach stacjonarnych ze zdrową żywnością. Aktualności dotyczące kolejnych, nowych miejsc sprzedaży czekolad bezglutenowych bez cukru RED znajdziecie na ich fejsbuku KLIK.
Przybywa też produktów bezglutenowych bez mleka, to m. in. kruche rogaliki z dżemem od Putki, ciasteczka bezglutenowe bez cukru z Balvitenu KLIK czy pieczywo bezglutenowe z Incoli KLIK. Czytajcie składy, zaglądajcie na profile fejsbukowe producentów i do działu ZAKUPY na blogu Bezglutenowej Mamy.
Czasem pytacie, czy ma znaczenie rodzaj mąki lub miksu bezglutenowego, który stosujemy do wypieku ciast czy pieczywa. Nie ma jednoznacznej odpowiedzi 😁 Zazwyczaj jednak przy wypieku chleba, bułek słodkości drożdżowych bez glutenu istotne jest, by użyć konkretnej mąki podanej w przepisie. Dlaczego? Bo mieszanki bezglutenowe, a nawet jednorodne mąki różnych producentów różnią się składem, pochodzeniem surowców, wilgotnością, zawartością skrobi lub białka. A to ma ogromne znaczenie dla konsystencji ciast drożdżowych.
W słodkich ciastach (bez drożdży) jest trochę łatwiej, tutaj można pozwolić sobie na pewną dowolność (choć nie zawsze). W powyższym przepisie na bezglutenowe brownie bez cukru i bez mleka użyłam angielskiej mieszanki Plain White Flour Doves Farm, dostępnej od niedawna na Allegro. Za jednym razem kupiłam wszystkie produkty tej marki i teraz w wolnych chwilach sprawdzam, czy są rzeczywiście tak świetne, jak wszyscy pisali na profilu Bezglutenowej Mamy na fejsbuku KLIK.
KOMENTARZE