Mojej figurze lato nie służyło, oj nie…. Muszę teraz zadbać o to, by schudnąć parę kilogramów. Dlatego testuję teraz przepisy bezglutenowe bez cukru. Moja dzisiejsza propozycja to brownie bezglutenowe z marchewką – bez cukru, bez chemii, bez mleka. Pełne dobrych składników i łatwe w przygotowaniu. Brownie bezglutenowe bez cukru powstało z wysokiej jakości czekolady słodzonej maltitolem, a interesującego smaku nadała mu kawowa nutka, pochodząca właśnie z tabliczki czekolady. Z tym ciastem wychodzimy za chwilę na spotkanie z kimś, kto nie zna diety gluten-free, ale dba o zdrowie i linię. Jestem ciekawa, czy zasmakuje mu brownie bezglutenowe bez cukru… A skąd mam przepis? Od Magdy znad morza, ale o tym wkrótce.

Składniki (forma o średnicy około 25 cm)

  • 320 g marchewki startej na drobnych oczkach
  • 150 g roztopionej czekolady bezglutenowej
    deserowej, bez cukru, słodzonej np. maltitolem
  • 70 g bezglutenowej mąki kukurydzianej
  • 70 g dowolnej skrobi bezglutenowej
  • 2 łyżki karobu bez glutenu
  • 110 g ksylitolu
  • 3 jajka
  • 125 g oleju rzepakowego
  • 1 szklanka soku jabłkowego
  • szczypta przypraw bez glutenu: cynamon, gałka muszkatołowa

Wykonanie

Piekarnik nastaw na 180 stopni C. Spód formy wyłóż papierem do pieczenia, boki posmaruj tłuszczem. Czekoladę bezglutenową rozpuść w kąpieli wodnej i ostudź. Wymieszaj mąki, karob i przyprawy. Jajka zmiksuj z sokiem, ksylitolem i olejem. Dodaj suche składniki i ponownie wyrób ciasto na brownie bezglutenowe bez cukru. Dodaj marchew oraz płynną czekoladę. Ponownie wyrób ciasto mikserem. Przelej je do formy i wstaw do piekarnika. Piecz około 20-30 minut.

Bezglutenowe brownie bez cukru ostudź, następnie przechowuj w lodówce. Może je przed podaniem ozdobić prażonymi płatkami migdałowymi, owocami, roztopioną czekoladą bez cukru. Smacznego! Na takiej diecie bezglutenowej łatwiej schudnąć :).

Drukuj
Podziel się tym wpisem ze znajomymi!
    2020-02-12T22:58:57+00:0025 września 2018|