Mojej figurze lato nie służyło, oj nie…. Muszę teraz zadbać o to, by schudnąć parę kilogramów. Dlatego testuję teraz przepisy bezglutenowe bez cukru. Moja dzisiejsza propozycja to brownie bezglutenowe z marchewką – bez cukru, bez chemii, bez mleka. Pełne dobrych składników i łatwe w przygotowaniu. Brownie bezglutenowe bez cukru powstało z wysokiej jakości czekolady słodzonej maltitolem, a interesującego smaku nadała mu kawowa nutka, pochodząca właśnie z tabliczki czekolady. Z tym ciastem wychodzimy za chwilę na spotkanie z kimś, kto nie zna diety gluten-free, ale dba o zdrowie i linię. Jestem ciekawa, czy zasmakuje mu brownie bezglutenowe bez cukru… A skąd mam przepis? Od Magdy znad morza, ale o tym wkrótce.
Składniki (forma o średnicy około 25 cm)
- 320 g marchewki startej na drobnych oczkach
- 150 g roztopionej czekolady bezglutenowej
deserowej, bez cukru, słodzonej np. maltitolem - 70 g bezglutenowej mąki kukurydzianej
- 70 g dowolnej skrobi bezglutenowej
- 2 łyżki karobu bez glutenu
- 110 g ksylitolu
- 3 jajka
- 125 g oleju rzepakowego
- 1 szklanka soku jabłkowego
- szczypta przypraw bez glutenu: cynamon, gałka muszkatołowa

Wykonanie

Piekarnik nastaw na 180 stopni C. Spód formy wyłóż papierem do pieczenia, boki posmaruj tłuszczem. Czekoladę bezglutenową rozpuść w kąpieli wodnej i ostudź. Wymieszaj mąki, karob i przyprawy. Jajka zmiksuj z sokiem, ksylitolem i olejem. Dodaj suche składniki i ponownie wyrób ciasto na brownie bezglutenowe bez cukru. Dodaj marchew oraz płynną czekoladę. Ponownie wyrób ciasto mikserem. Przelej je do formy i wstaw do piekarnika. Piecz około 20-30 minut.
Bezglutenowe brownie bez cukru ostudź, następnie przechowuj w lodówce. Może je przed podaniem ozdobić prażonymi płatkami migdałowymi, owocami, roztopioną czekoladą bez cukru. Smacznego! Na takiej diecie bezglutenowej łatwiej schudnąć :).
