Szukasz przepisu na klasyczne drożdżówki bezglutenowe z kruszonką? Przepisu szybkiego, prostego i sprawdzonego? i ta kruszonka – krucha, maślana, rozpływająca się na podniebieniu… Mam taką recepturę i chętni się nią podzielę, tym bardziej, że został przetestowany na wielu warsztatach. Mój prosty przepis na klasyczne drożdżówki bezglutenowe z kruszonką jest też hitem kolonii. Jest szybki, bo drożdżówki powstają ze sprawdzonego mixu do wypieków drożdżowych, więc nie wymaga mieszania wielu składników. Jeśli jednak wolisz wypieki bezglutenowe z mąk jednorodnych, mam też super przepis KLIK.

A jakim nadzieniem udekorować klasyczne drożdżówki bezglutenowe? Może to być krem czekoladowy, jabłka pokrojone w kosteczkę i obtoczone w mące, gęsty dżem lub powidła, świeże lub mrożone owoce, a nawet brzoskwinie z puszki. Po prostu sprawdź, co masz w lodówce, zamrażarce lub spiżarni i chwytaj mikser w dłonie. 

Tutaj kupisz

Bezglutenową książkę, jakiej jeszcze nie było – 134 sprawdzone przepisy bezglutenowe!

Składniki na klasyczne drożdżówki bezglutenowe z kruszonką 

15 sztuk

  • 530 g mieszanki bezglutenowej
    Mix for Bread Balviten KLIK
  • 8 g suszonych drożdży bez glutenu
    lub 25 g świeżych
  • szczypta soli
  • 4 jajka
  • około 200 ml letniego mleka
  • 5 łyżek cukru
  • łyżka cukru waniliowego bez glutenu
  • 4 łyżki oleju

Bezglutenowa kruszonka – składniki

  • 90 g uniwersalnej mąki bezglutenowej
  • 40 g cukru
  • 50-60 g masła
    zimnego

Kruszonka bezglutenowa – idealna na drożdżówki, ciasta itp.

  • w misce wymieszaj uniwersalną mąkę bezglutenową
  • dodaj zimne masło pokrojone na kawałki
  • szybko rozcieraj składniki dłońmi i zagniataj ciasto rękoma tak, aby powstały mniejsze i większe grudki
  • miskę z kruszonką bezglutenową wstaw do lodówki

Prosty przepis na klasyczne drożdżówki bezglutenowe z kruszonką

  • w misce wymieszaj Mix for Bread z solą, cukrem i cukrem waniliowym
  • dodaj suszone drożdże; jeśli chcesz użyć świeżych drożdży, wymieszaj je z 3 łyżkami letniego mleka i wlej do miski z suchymi składnikami
  • jeśli chcesz użyć drożdże świeże, rozpuść je w 3 łyżkach mleka i wlej do miski
  • wbij jajka i stopniowo wlewając mleko, wyrabiaj ciasto mikserem (haki) przez około 5 minut
  • w razie potrzeby dodaj kilka łyżek mleka, tak aby powstało elastyczne, puszyste, lekkie, dobrze napowietrzone ciasto
    (więcej na ten temat znajdziesz w moim poradniku – książce kucharskiej „W kuchni Bezglutenowej Mamy” KLIK
  • przykryj miskę szczelnie folią spożywczą, ciasto na klasyczne drożdżówki bezglutenowe z kruszonką odstaw na około 30 minut, by podrosło
  • blachę piekarnikową wyłóż papierem do pieczenia, do miseczki wsyp 2 łyżki mąki ryżowej
  • z ciasta nabieraj porcje ciasta wielkości mandarynki, obtaczaj je w misce z mąką i formuj kulki
  • układaj je na blasze w odstępach około 5 cm, rozpłaszczaj je delikatnie i dłońmi zrób wgłębienie