Blog

11

Domowe, bezglutenowe drożdżówki z serem

05/05/2014

Domowe, bezglutenowe drożdżówki z serem

05/05/2014

Drukuj
UDOSTĘPNIJ

Kilka dni temu zapachniały mi w mieście drożdżówki z serem.  – To dopiero byłby rarytas dla Zosi. Chyba nigdy nie jadła bezglutenowych drożdżówek z serem… – pomyślałam i podekscytowana zaczęłam obdzwaniać znajomych piekarzy. Bo choć piekłam już bezglutenowe drożdżówki z owocami czy kruszonką, to nadzienie serowe było pewnym wyzwaniem. Wczoraj wieczorem stawiłam mu czoła i dziś rano Zosia powędrowała do szkoły z domowymi, bezglutenowymi drożdżówkami z serem. To wypiek, którego nie można kupić w większości miast w Polsce, więc trzeba go przygotować samemu. Aby drożdżówki były puszyste i przypominały glutenowe, użyłam Mix for Bread Balviten, który akurat jest w dobrej cenie na stendach w Lidlu. Jestem pewna, że drożdżowe bułki według mojego przepisu zasmakują wszystkim na diecie bezglutenowej: osobom z celiakią, Hashimoto, alergią na pszenicę czy nieceliakalną nadwrażliwością na gluten.

Składniki na 6 drożdżówek

  • 300 g bezglutenowego mixu do wypieków drożdżowych
    użyłam Mix for Bread Balviten
  • 5 g suszonych drożdży
    bez zawartości glutenu
  • 3 łyżki cukru
  • cukier waniliowy
    bez zawartości glutenu
  • płaska łyżeczka soli
  • 1 jajko 
  • 20 g miękkiego masła
  • około 170 -180 ml letniego mleka

Składniki na nadzienie

  • 250 twarogu
  • 25 g cukru
  • łyżeczka cukru waniliowego
    bez zawartości glutenu
  • 50 g gęstej śmietany 12%, 18% lub 36%
  • 1/2 jajka

 

Lukier:

  • 5 łyżek cukru pudru
  • odrobina wrzącej wody

Przygotowanie ciasta 

Wszystkie składniki na ciasto powinny mieć pokojową temperaturę. Wymieszaj mix bezglutenowy z drożdżami, dodaj sól, cukier i pozostałe składniki. Wyrabiam mikserem (haki) przez około 5 minut, by dobrze napowietrzyć ciasto. W razie potrzeby możesz dodać kilka łyżek wody lub mleka. Ma powstać elastyczne ciasto o konsystencji dobrze wyrobionej ciastoliny. Mokrymi dłońmi  uformuj je na kształt miękkiej kuli, która ułożona w misce lekko się rozpłaszczy. To znak, że ciasto jest OK.

Oprósz je mixem, przykryj miskę ściereczką i odstaw na około godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ciasto ma niemal podwoić objętość. W tym czasie przygotuj nadzienie serowe.

Przygotowanie nadzienia serowego

Wszystkie składniki powinny mieć pokojową temperaturę. Włóż je do miski i zblenduj lub intensywnie zagnieć widelcem, by powstała masa o jednolitej konsystencji. Odstaw.

Formowanie drożdżówek i pieczenie

Wyrośnięte ciasto zagnieć i mokrymi dłońmi uformuj 6 kulek. Ułóż je w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Rozpłaszcz je mokrą dłonią na kształt drożdżówek i palcem zrób wgłębienie. Nałóż do niego porcję nadzienia serowego.  Drożdżówki posmaruj białkiem jaja i odstaw na 20-30 minut do wyrośnięcia. Wstaw blachę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C (góra – dół). Piecz około 25 minut. Pod koniec możesz je przykryć folią aluminiową, by zapobiec zbytniemu przyrumienieniu. Wyjmij blachę z piekarnika, przełóż drożdżówki na metalowa kratkę, by ostygły. Możesz je udekorować cukrem pudrem, co z pewnością docenią dzieci na diecie bezglutenowej. Otrzymają bowiem wypiek identyczny, jak z glutenowej cukierni.

Jak przedłużyć świeżość bezglutenowych drożdżówek z serem?

Te drożdżówki najlepiej smakują w dniu upieczenia – bo pieczywo drożdżowe czerstwieje zdecydowanie szybciej, niż glutenowe. Można je przechowywać pod lnianą lub bawełnianą ściereczką nawet 2 dni, ale wówczas przed podaniem najlepiej je odpiec przez 5 minut w 180 stopniach lub przez chwile w mikrofalówce.  Będą znów puszyste, jak świeżo upieczone!

Gdy piekę te bezglutenowe drożdżówki z serem, zawsze mrożę część. Gdy Zosia lub Antek mają na nie ochotę, po prostu wyjmują je z zamrażarki i podpiekają przez około 7-8 minut w piekarniku. I cieszą się smakiem domowych wypieków.

KOMENTARZE (11)

Marta 11/05/2022 14:25
Droga Pani Mamo :) ostatnio robiłam z podobnego przepisu rogale, w przepisie była zwykła mąka na chleb glutenowa, ja zastąpiłam mixem do białego chleba b.glutenu i łyżką babki jajowatej i niestety mi nie wyrosły, ciasto było twarde, mimo że całkiem smaczne. Bardzo chcę zrobić te drożdżówki, ale zastanawiam się jak uniknąć takiej sytuacji w przyszłości? Co mogło się stać Twoim zdaniem?
Natala 09/04/2020 17:48
Czy Wie Pani może czy twaróg sernikowy Włoszczowa jest bezpieczny ? Posiada w swoim składzie skrobię modyfikowana a nie piszę jaką .
Bezglutenowa Mama 09/04/2020 22:20
Tak Natalo, będzie OK :)
Magda 24/01/2020 16:04
Czy zamiast mleka krowiego może być roślinne? Jeśli tak, to czy w takiej samej ilości?
Bezglutenowa Mama 24/01/2020 19:27
Magdo, możesz użyć mleko roślinne - ale bułki mogą szybciej czerstwieć, może być też nieco inna proporcja mleka roślinnego - kieruj się konsystencją, dodając płyny :) Potem daj znać, jak wyszły :)
ania 20/01/2020 00:11
W jakim momencie mrozic? Jak wyrosną ?
Marta Krzyżanowska-Sołtysiak 20/01/2020 09:04
Cześć Aniu, ja zawsze mrożę po upieczeniu i ostudzeniu :)
Justyna 22/02/2019 15:07
Dzień dobry, czy dobrze widzę, że do masy serowej jest pół jajka? Rozumiem, że w takim wypadku jajko roztrzepać i połowę wlać :D
Bezglutenowa Mama 22/02/2019 15:31
Dokładnie tak :)
agata 09/05/2014 20:01
Brawo,super przepis,muszę się odwazyc:)co prawda umnie bezglutenowy jest tylko mąż (narazie) jednakstaram się abysmywszyscy jedli bezglutenowo. Jemy bez glutenu wszystko z wyjątkiem (ja i dzieci) pieczywo, bo to najtrudniej....pozdrawiam serdecznie,Agata kozlowska
Marta Bezglutenowa Mama 18/06/2014 16:31
Domyślam się, że właśnie z pieczywa glutenowego jest najtrudniej zrezygnować :); poza tym ono właśnie jest najdroższe w diecie gluten free :). A drożdżówki polecam - dziś zamierzam upiec drożdżówki według innego przepisu, z owocami lata :) Pozdrawiam i życzę udanego, bezglutenowego gotowania :)
Co nowego?

Instagram

Bądź na bieżąco

Newsletter

Zapisz się