Wczoraj na warsztatach kulinarnych stworzyłam przepis na naturalne drożdżówki bezglutenowe – bez miksów, wyłącznie z mąk jednorodnych. Wyszły znakomite i były świeże przez dwa dni! Aromatyczne, puszyste, lekkie, z jabłkami, a niektóre z dodatkiem czekoladowego kremu daktylowego – zachwyciły i dzieci i dorosłych. Były to naturalne drożdżówki bezglutenowe bez miksów, z chrupiącą kruszonką. I ta bezglutenowa kruszonka też zrobiła furorę! 

Oczywiście  jabłka można zastąpić dżemem, kremem czekoladowym, dowolnymi owocami świeżymi, suszonymi lub mrożonymi. Jeśli pominiesz cukier, na bazie tego samego ciasta możesz upiec cebularze albo nawet pizzerki. Bo naturalne drożdżówki bezglutenowe bez miksów mają neutralny smak i można swobodnie komponować dodatki. Rzecz jasna kruszonka bezglutenowe będzie pasowała tylko do słodkiej wersji drożdżówek 🍩

Kulinarne warsztaty bezglutenowe już za nami, były świetną zabawą dla wszystkich gości pensjonatu Moje Tatry. W ciągu dwóch godzin upiekliśmy wspólnymi siłami naturalne drożdżówki bezglutenowe bez miksów, z chrupiącą kruszonką. Ile sztuk? Z 500 g mąk powstało 15 puchatych drożdżówek. Miód malina, zapraszam na przepis.

Tutaj kupisz

Bezglutenową książkę, jakiej jeszcze nie było – są tam również przepisy bez miksów

Składniki na naturalne drożdżówki bezglutenowe bez mixów

15 sztuk

  • 50 g płatków owsianych lub mąki
    bezglutenowej
  • 50 g mąki kukurydzianej bezglutenowej
  • 50 g mąki gryczanej bezglutenowej
  • 50 g mąki jaglanej lub ze strączków lub z komosy ryżowej
  • 80 g mąki ryżowej bezglutenowej
  • 125 g bezglutenowej skrobi z tapioki 
  • 125 g skrobi ryżowej bezglutenowej
  • 20 g łuski babki jajowatej bezglutenowej
  • duża szczypta soli
  • 7 łyżek cukru
  • 10 g drożdży suszonych bez glutenu
    lub 30 g świeżych drożdży
  • opcjonalnie 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżka cukru waniliowego bez glutenu
  • 4 jaja
  • około 300 ml mleka lub napoju roślinnego
  • dodatkowo 2 łyżki mąki ryżowej do obtaczania drożdżówek

Bezglutenowa kruszonka – składniki

  • 30 g mąki kukurydzianej
    bezglutenowej
  • 30 g mąki ryżowej pełnoziarnistej lub białej
    bezglutenowej
  • 30 g skrobi ryżowej lub ziemniaczanej
    bezglutenowej
  • 40 g cukru
  • 50-60 g masła
    zimnego

Dodatkowo – dowolne składniki na nadzienie

  • 3 jabłka pokrojone w kostkę i oprószone łyżeczką mąki ryżowej
    + 3 łyżki cukru i 1/3 łyżeczki cynamonu bez glutenu
  • lub 2 słoiczki gęstego dżemu
  • lub około 200 g kremu czekoladowego
  • lub około 250 g borówek, jagód, brzoskwiń
    świeżych, mrożonych lub z puszki

Kruszonka bezglutenowa – idealna na drożdżówki, ciasta itp.

  • w misce wymieszaj suche składniki
  • dodaj masło pokrojone na kawałki
  • szybko rozcieraj składniki dłońmi, zagniataj ciasto rękoma tak, aby powstały mniejsze i większe grudki
  • miskę z kruszonką bezglutenową wstaw do lodówki

Jak wykonać naturalne drożdżówki bezglutenowe bez miksów?

  • w misce wymieszaj wszystkie mąki, skrobie i pozostałe suche składniki
  • jeśli chcesz użyć drożdże świeże, rozpuść je w 3 łyżkach mleka i wlej do miski
  • dodaj jajka i stopniowo wlewając mleko, wyrabiaj ciasto mikserem (haki) przez około 5 minut
  • w razie potrzeby dodaj kilka łyżek mleka
  • ma powstać elastyczne, lekkie, dobrze napowietrzone ciasto
    (więcej na ten temat znajdziesz w moim poradniku – książce kucharskiej „W kuchni Bezglutenowej Mamy” KLIK
  • przykryj miskę szczelnie folią spożywczą, ciasto na naturalne drożdżówki odstaw na około 30 minut, by podrosło
  • blachę piekarnikową wyłóż papierem do pieczenia, do miseczki wsyp 2 łyżki mąki ryżowej
  • z ciasta nabieraj porcje ciasta wielkości mandarynki, obtaczaj je w misce z mąką i formuj kulki
  • układaj je na blasze w odstępach około 5 cm, rozpłaszczaj je delikatnie i dłońmi zrób wgłębienie
  •