Blog

Nowy chleb bezglutenowy na polskim rynku Dr Żurek

29/12/2019

Nowy chleb bezglutenowy na polskim rynku Dr Żurek

29/12/2019

Drukuj
UDOSTĘPNIJ

Jeszcze przed świętami  zamówiłam nowy, świeży, naturalny chleb bezglutenowy na polskim rynku – z piekarni Dr Żurek z Kielecczyzny. Zaciekawił mnie skład: same mąki i skrobie oraz błonniki (dużo błonników), drożdże i sól, a także – ryżowy zakwas bezglutenowy. Zero zagęstników i emulgatorów, jakichkolwiek dodatków o obco brzmiących nazwach. Co to chleb bezglutenowy? – myśleliśmy z grupą znajomych z celiakią. Wszyscy mieliśmy ochotę spróbować nowe pieczywo, zatem Dr Żurek spadł nam z nieba. Chcecie poznać nasze opinie o nowym chlebie bezglutenowym?

Chleb bezglutenowy z piekarni Dr Żurek smakuje jak glutenowy – mówią glutenożercy

Na stronie internetowej www.chlebbezglutenowy.eu zamówiłam wszystkie rodzaje nowego chleba bezglutenowego: jasny, śniadaniowy, wieloziarnisty oraz ciemny z ziarnami. Ważą różnie: 400 g, 420 g, 270 g i 300 g. Duży bochenek kosztuje niespełna 10 zł, te mniejsze – poniżej 7 zł. Dwa z nich zawierają skrobię pszenną bezglutenową (te, które w nazwie mają słowo „śniadaniowy”), a dwa są od niej wolne. Wszystkie naturalne chleby z piekarni Dr Żurek bez glutenu mają dwutygodniowy termin przydatności, można je mrozić (sprawdziłam), odpiekać, ale również kroić od razu po wyjęciu z opakowania. Owszem – w dotyku bochenek jest twardy, ale wystarczy jedno machnięcie nożem, by zatopić zęby w miękkim chlebku… Oczywiście, kromki nie są tak puszyste i mięciutkie, jak w lekkich chlebach z hydroksypropylometylocelulozą, w strukturze bardziej przypominają chleb graham lub razowiec.

Moim zdaniem lepiej każdy chleb bezglutenowy od Dr Żurka odpiec w temperaturze 180 stopni przez 10 minut – wtedy po domu roznosi się zapach piekarni, poza tym skórka nabiera delikatnej chrupkości, a kromki – subtelnej miękkości. 

  • Ten chleb bezglutenowy smakuje jak glutenowy  – stwierdził Daniel oraz nasi znajomi, którzy uczestniczyli w degustacji. 

Cztery bochenki zniknęły w dwa dni – jedliśmy ten chleb na słodko (z miodem i dżemem i czekoladą), z wędlinami, serami, pastami rybnymi. Smakował ze wszystkimi dodatkami. Po Nowym Roku zamówię kolejną partię chlebów – wtedy napiszę na ich temat nieco więcej KLIK

Degustacja chleba bezglutenowego Dr. Żurka na Mikołajkach w Lesznie

Chleb bezglutenowy z piekarni Dr Żurek pojawił się również na stołach degustacyjnych podczas Mikołajek u Bezglutenowej Mamy w Lesznie KLIK, a także w paczkach dla dzieci z celiakią oraz seniorów. 

  • Znakomity, pierwszy raz widzę, żeby moje dziecko jadło chleb bezglutenowy z takim apetytem – mówiła Małgosia z Poznania, która dopiero od dwóch tygodni zna diagnozę córki. 

Uczestnicy Mikołajek z zainteresowaniem sprawdzali skład tego chleba bezglutenowego

  • Nie ma chemii, zamienników glutenu, a jest taki pyszny – dziwili się, oglądając etykiety. 

A jak im smakował w domach? Dowiemy się w komentarzach na FB ;) 

Degustacja naturalnego chleba bezglutenowego Dr. Żurka w pensjonacie Moje Tatry

Podczas zimowych ferii bezglutenowych w pensjonacie Moje Tatry w Białym Dunajcu dzieci i dorośli mieli okazję poznać naturalny chleb Dr. Żurka. Wszyscy – osoby na diecie bezglutenowej oraz glutenożercy – jedli podczas ferii wyłącznie potrawy i pieczywo gluten-free. Niemal codziennie na śniadaniu serwowane były naturalne chleby z piekarni Dr Żurek bez glutenu. Odpiekaliśmy je przez 3 minuty na parze i wędrowały do jadalni. Dorosłym najbardziej smakowały ciemne wersje chleba, a dzieciom – jasne. To był największy tego rodzaju eksperyment w Polsce – trwał przez osiem tygodni i dostarczył producentowi cenne informacje. Przede wszystkim – by nic nie zmieniał w recepturze. Poza tym pojawiły się głosy, aby do oferty dołączył naturalny chleb bezglutenowy na zakwasi, bez drożdżye. Wiem, że próby trwają już od wielu tygodni, trzymamy kciuki i czekamy na efekt. 

A w ofercie piekarni Dr Żurek bez glutenu pojawiły się na początku roku również słodkie wypieki KLIK: bezglutenowe babeczki waniliowe do święconki, bezglutenowa babka marmurkowa (na zdjęciu poniżej) i muffinki czekoladowo – śmietankowe.

Naturalny chleb bezglutenowy z piekarni Dr Żurek – upiecz w swoim domu

Sukces naturalnego chleba bezglutenowego sprawił, że właściciel piekarni wprowadził do sprzedaży również naturalne mieszanki, o nazwach identycznych, jak wszystkie chleby. Można je kupić w opakowaniach po 500 g, mają ten sam skład, co gotowe chleby. Słyszałam, że cieszą się ogromnym powodzeniem, gdyż można je stosować jak popularne mixy. Z naturalnych mieszanek na chleb powstają zatem świetne pierogi, racuchy, naleśniki, pizza, ciasta drożdżowe, bagietki, paluchy chlebowe, a nawet pyzy na parze. Opakowanie mieszanki o wadze 500 g kosztuje niespełna 10 zł, upieczemy z niej dwa zdrowe, naturalne, domowe chleby bezglutenowe o łącznej wadze ponad kilograma.  Inspiracji i przepisów na bazie tych naturalnych mieszanek szukajcie na profilu fejsbukowym Dr Żurek KLIK.

Tutaj kupisz

Bezglutenową książkę kucharską, jakiej jeszcze nie było + przepisy na thermomix

Tutaj kupisz

Bajkę terapeutyczną dla dzieci z celiakią i na dietach eliminacyjnych

KOMENTARZE

Co nowego?

Instagram

Bądź na bieżąco

Newsletter

Zapisz się