Blog

Nowość: bezglutenowa kasza owsiana z Radix-Bis

01/02/2022

Nowość: bezglutenowa kasza owsiana z Radix-Bis

01/02/2022

Drukuj
UDOSTĘPNIJ

Wczoraj w dziale zdrowej żywności w Intermarche znalazłam kaszę owsianą bezglutenową marki Radix-bis. Jest oznaczona jako bezglutenowa, zatem zgodnie z unijnym prawem to produkt bezpieczny dla osób z celiakią. Dotąd bezglutenową kaszę owsianą oferowały tylko marki Denver Food i Pięć Przemian, na co dzień dostępne głównie w sklepach internetowych i ze zdrową żywnością. Z kolei Radix-Bis od dawna jest obecny w sieciach handlowych, dlatego nowo wprowadzona bezglutenowa kasza owsiana może cieszyć się popularnością. Tym bardziej, że owies pochodzący ze specjalistycznych upraw, oznaczony jako gluten-free, jest bardzo cenny w diecie osób z celiakią. W przeliczeniu na kilogram kasza owsiana bez glutenu Radix – Bis ma cenę porównywalną do konkurencji. 

Bezglutenowa kasza owsiana poszerza ofertę Radix-Bis

Kasza owsiana dla osób z celiakią to kolejny produkt bezglutenowy w ofercie Radix-Bis. Nie wiem, od jak dawna jest w sprzedaży, ale dostrzegłam ją wczoraj, na zdrowej półce w Intermarche. Cena: 7,50 zł za 400 g.

W domu zerknęłam na stronę producenta i znalazłam tam sklep internetowy z osobną kategorią PRODUKTY BEZGLUTENOWE. Tam kasza owsiana kosztuje 6,43 zł za 400 g, czyli 16 zł za kilogram. W tej kategorii są również musli, chrupki, kasza kukurydziana gruba i zwykła oraz płatki owsiane. 

Kilka słów o przeszłości, czyli marka Radix-Bis i gluten

Kilka lat temu marka Radix-Bis niechlubnie zasłynęła wprowadzaniem do sprzedaży produktów zbożowych „naturalnie bezglutenowych”, zanieczyszczonych glutenem. Pisałam o tym w 2014 r. w artykule Sanepid wykrył gluten w kaszy kukurydzianej Radix-Bis. Były to czasy, gdy producenci dopiero uczyli się unijnych przepisów, dotyczących znakowania produktów bezglutenowych i oznaczania alergenów na etykietach. 

Minęło trochę czasu i marka zaczęła rzetelnie pochodzić do konsumentów z celiakią. Osobiście to sprawdziłam, badając bezglutenową mąkę owsianą Radix-Bis pod kątem zawartości glutenu, w III turze moich badań konsumenckich KLIK. Laboratorium potwierdziło, że mąka jest bezglutenowa, bezpieczna dla osób z celiakią (wynik 12,8 ppm przy górnej granicy dopuszczalności glutenu 20 ppm). 

 

Tutaj kupisz

Bezglutenową książkę kucharską, jakiej jeszcze nie było + ebook na thermomix

Bezglutenowa kasza owsiana innych marek – porównanie cen

Jak wspomniałam, dwie inne marki od dawna mają w ofercie bezglutenową kaszę owsianą. 

Obie znam, używam na co dzień i bardzo je sobie cenię. Mają identyczną jakość. Nie zauważyłam, by któraś była lepsza czy gorsza. Ponieważ mam w domu mały zapas bezglutenowej kaszy owsianej, nie kupiłam wczoraj tej z Radix-Bis, żeby nie magazynować bez potrzeby fury żywności. Choć akurat kasza dobrze się przechowuje i nic nie traci nawet po upływie terminu ważności. 

Bezglutenowa kasza owsiana – bezcenna w diecie bezglutenowej

Kasza owsiana jest produktem bezcennym w celiakii i na diecie bezglutenowej. Zawiera bowiem mnóstwo błonnika (przeciwdziała zaparciom), żelaza (brakuje go często dzieciom i dorosłym z celiakią) oraz witamin z grupy E i B (chorzy na celiakię często cierpią na ich niedobory). Jest wartościowsza od płatków owsianych, które są już bardziej przetworzonym produktem. Kasza owsiana pomaga dbać o układ krążenia i poziom glukozy w organizmie, obniża poziom cholesterolu, a tworząc w układzie pokarmowym żelową substancję, wspiera układ trawienny i ułatwia wypróżnianie. Kasza owsiana jest lekkostrawna, co również jest istotne w diecie bezglutenowej. Z uwagi na te zalety, moje specjalistyczne kolonie bezglutenowe co roku obfitują w dania z tej kaszy.

Uwaga! Owies nie zawiera glutenu, ale wszystkie wyroby owsiane dostępne w sklepach są silnie zanieczyszczone glutenem i zabronione w diecie osób z celiakią. Istnieją jednak specjalne uprawy owsa, z którego wytwarza się kaszę, płatki i mąkę wolne od zanieczyszczeń. Produkty owsiane dla osób z celiakią muszą mieć zawsze wyraźny opis „bezglutenowe”. Dotyczy to zarówno kaszy, płatków i mąki sprzedawanych osobno, jak i tychże surowców zawartych w składzie np. ciasteczek, batonów czy pieczywa  KLIK.

Jak gotować i podawać kaszę owsianą?

Bezglutenową kaszę owsianą gotujemy podobnie, jak inne kasze: 1 porcja kaszy, 2-2,5 porcje wody. Im więcej wody, tym kasza ugotuje się bardziej kleista. Umytą kaszę najlepiej zalać w rondelku wrzątkiem, dodać odrobinę soli (nie jest to konieczne, ja nie używam) i gotować pod przykryciem na małym ogniu około 20 minut. Pod koniec upływu tego czasu warto sprawdzić twardość ziarenek. Można również skrócić czas gotowania o kilka minut i zostawić danie pod przykryciem, aż kasza wchłonie wodę. Gotową kaszę można delikatnie zamieszać widelcem i gotowe. Uwaga: kasza owsiana jest dość kleista. Jeśli chcecie ją przechować do kolejnego dnia, najlepiej przelać ją zimną wodą, odcedzić i przechować w lodówce. 

Kasza owsiana ma neutralny smak, dlatego komponuje się z wieloma daniami: z sosami i mięsem, z owocami i cynamonem (jako owsianka), jako skrobiowy dodatek do zup i sałatek. 

Tutaj kupisz

Bajkę terapeutyczną dla dzieci z celiakią i na dietach eliminacyjnych

KOMENTARZE

Co nowego?

Instagram

Bądź na bieżąco

Newsletter

Zapisz się