Z miesiąca na miesiąc rośnie rynek bezglutenowy bio w Polsce. Nowością jest naturalna mieszanka bezglutenowa bio na pizzę – marki Pięć Przemian. Przetestowaliśmy ją w domu, pizza upiekła się rewelacyjnie i wszystkim smakowała (mimo, że trochę przypaliłam ser)! Lubię dzielić się takimi newsami. To dobrze, że przybywa zagranicznych, ale i polskich produktów bezglutenowych bio, które ceni sobie spora grupa konsumentów z celiakią. Owszem, są dużo droższe od „zwykłych” produktów gluten-free, dlatego osobiście nie sięgam po nie zbyt często. Ale ta bezglutenowa bio mieszanka na pizzę zainteresowała mnie, bo lubię markę Pięć Przemian. No i jak zwykle się nie zawiodłam.
Jak wszystkie produkty marki Pięć Przemian, również ta bezglutenowa bio do wypieku pizzy ma rewelacyjny skład: mąka ryżowa, tapioka, maranta trzcinowa, łuska babki jajowatej, sól himalajska. Jej skład jest identyczny, jak mieszanki na pizzę bez certyfikatu bio. Tutaj jednak, jak nazwa wskazuje, zostały użyte produkty rolnictwa ekologicznego. W smaku jest to oczywiście niewyczuwalne (moim zdaniem). Obie pizze tak samo łatwo wykonać, rozwałkować, podpiec i ozdobić. Walor użycia surowców bio jest jednak istotny dla sporej grupy osób z celiakią, dlatego dobrze, że taka mieszanka ekologiczna pojawiła się na rynku.
Opakowanie bezglutenowej bio mieszanki do wypieku pizzy kosztuje w sklepie producenta – Pięć Przemian – niespełna 11 zł za 250 g (wystarczy na duża pizzę dla 2 osób). Dla porównania: zwykła mieszanka o tej samej gramaturze kosztuje 9 zł. Różnica w cenie nie jest zatem znacząca. Tak czy inaczej: dzięki tak dobrym mieszankom w XXI wieku pizza bezglutenowa smakuje identycznie, jak glutenowa i to jest piękne.
KOMENTARZE