Blog

Nowość 2021 u Putki: świeże, bezglutenowe bułki szkolne

13/09/2021

Nowość 2021 u Putki: świeże, bezglutenowe bułki szkolne

13/09/2021

Drukuj
UDOSTĘPNIJ

Nowość, sierpień 2021. Piekarnia Putka Bez Glutenu (stacjonarna i internetowa) wprowadziła świeżą, bezglutenową bułkę szkolną. Nowa bułka bezglutenowa od razu podbiła serca dzieci i dorosłych z celiakią, ale i glutenożerców! Jest puszysta, lekka, przepyszna i ma bardzo dobry skład. To bułka bezglutenowa bez kukurydzy i bez jakichkolwiek alergenów. Niejadek z celiakią z pewnością się na nią skusi, bo widziałam to podczas wakacji w bezglutenowym pensjonacie Moje Tatry. Szkolne bułki od Putki znikały w mg z koszyków z pieczywem! Jedna bułka kosztuje 2,6 zł i waży 50 g. Opakowanie 150 g to koszt 8 zł. Pamiętajcie, że podczas zakupów internetowych w piekarni Putka Bez Glutenu darmowa przesyłka jest już od zamówienia na wktoę 80 zł! A wszystkie wypieki tego producenta można mrozić. Zerknijcie jeszcze, jaki jest skład szkolnej bułki bezglutenowej od Putki. 

Tutaj kupisz

Bezglutenową książkę, jakiej jeszcze nie było – 134 sprawdzone przepisy bezglutenowe + ebook na thermomix/lidlomix

Tutaj kupisz

Bajkę terapeutyczną dla dzieci z celiakią i na dietach eliminacyjnych

Szkolne bułki bezglutenowe nie tylko dla ucznia

Nie tylko dzieci lubią bułeczki bezglutenowe, a te szkolne z Putki smakują nie tylko uczniom, ale również przedszkolakom i dorosłym. Dlaczego? Bo smakiem, strukturą, lekkością przypominają bułki pszenne. Doceniają to osoby, które niedawno przeszły na dietę bezglutenową, mają trudności z akceptacją nowego pieczywa i jeszcze pamiętają klasyczne bułki z piekarni koło domu…. Oczywiście te szkolne bułki bezglutenowe smakują również glutenożercom – z tych samych powodów, wspomnianych wyżej. Wyraźnie to widziałam podczas wakacji w bezglutenowym pensjonacie Moje Tatry koło Zakopanego. Te bułki, krótko popieczone (180 stopni C, 5 minut, opcja grzałek góra – dół), cieszyły się ogromnym powodzeniem i nigdy ani jedna nie została w koszyku z pieczywem. 

Przyspieszona premiera szkolnych bułek bezglutenowych

Gospodyni bezglutenowego pensjonatu Moje Tatry po znajomości zamówiła te bułki jeszcze zanim oficjalnie pojawiły się w sprzedaży.  Ich premiera była zaplanowana na 1 września. Nieświadoma takiego planu pokazałam te bułeczki na fejsbuku Bezglutenowej Mamy KLIK. Internet zahuczał od komentarzy, piekarnia Putka Bez Glutenu została zasypana pytaniami o nowy produkt i … już 26 sierpnia pojawiły się w sklepie internetowym KLIK

Ponoć piekarnia ledwie nadążała z realizacją zamówień, tak ogromne było (i nadal jest) zainteresowanie nowymi bułkami bezglutenowymi. 

Filmik o szkolnej bułce śniadaniowej bez glutenu – relacja na żywo z fejsbuka

Szkolne bułki bezglutenowe Putki – skąd ta popularność?

Skąd tak duże zainteresowanie szkolnymi bułkami bezglutenowymi? Myślę, że przyczyn jest kilka:

  • są mniejsze niż podobne w smaku bułki hamburgerowe (na zdjęciu wyżej), więc łatwo można zjeść bułeczkę w czasie krótkiej przerwy szkolnej
  • biały kolor jest atrakcyjny dla dzieci, skusi się nawet niejadek z celiakią
  • puszysta struktura i delikatny smak to kolejne zalety, które doceniają osoby na diecie bezglutenowej
  • nie zawierają skrobi pszennej bezglutenowej, kukurydzy, jaj, mleka, soi ani jakichkolwiek alergenów, są zatem dostępne dla osób na różnych dietach eliminacyjnych
  • neutralny smak i konsystencja sprawiają, że smakują z wszelkimi dodatkami (słonymi, słodkimi, wytrawnymi itp.), a nawet z samym masłem; są przepyszne z dobrej jakości oliwą z oliwek
  • są mięciutkie i gotowe do jedzenia od razu po otwarciu opakowania
  • można je mrozić, zatem podczas zakupów warto zrobić zapas, by skompletować zamówienie o wartości 79 zł i skorzystać z darmowej wysyłki (od sierpnia Putka Bez Glutenu oferuje również dostawę do paczkomatów)
  • sprawdzają się w diecie rekonwalescentów, gdyż są lekkostrawne

Razowe pieczywo, czy jasne bułki bezglutenowe?

Zbilansowana dieta bezglutenowa powinna się opierać na naturalnych produktach (ryby, jaja, mięso, warzywa, oliwa, orzechy, nasiona, kasa gryczana, kasza jaglana, ryż pełnoziarnisty, amarantus, komosa ryżowa) oraz na razowym pieczywie. Białe bułki bezglutenowe, jak i chleby czy rogale mogą się pojawiać w jadłospisie dziecka i dorosłego, bo celiakia ich przecież nie wyklucza. Warto jednak wiedzieć, że jasne pieczywo zawiera mniej błonnika, witamin i wartości odżywczych, mniej węglowodanów złożonych (jest zatem mniej sycące), dlatego nie powinno dominować w menu. Wiem, że dzieci najbardziej lubią właśnie białe bułki bezglutenowe, ale mimo to serwujcie im również dla odmiany np. domowe bułki z dodatkiem gryki, razowe chleby bezglutenowe na zakwasie. W różnorodności bogactwo i siła 😍

Na szczęście piekarnie bezglutenowe (m. in. Putka Bez Glutenu, Balviten, Dr Żurek bez glutenu, Bezgluten, Dr. Schär, a także rzemieślnicze piekarnie: WOLNA, Domowe Bezglutenowe, Bezglutelove) wypiekają świetnej jakości razowe pieczywo bezglutenowe, na drożdżach, bez drożdży, na zakwasie, bez skrobi itp. Dlatego każdy z nas może znaleźć coś dla siebie. Celiakia już nas nie ogranicza w kwestii wyboru pieczywa, mamy pierwsze ćwierćwiecze XXI wieku 😁

Bezglutenowe spody do mini pizzy – na początek szkoły

Z początkiem nowego roku szkolnego do oferty Putki wróciły też znane już celiakom bezglutenowe spody do mini pizzy. Można je udekorować dowolnymi dodatkami, dozwolonymi w konkretnej diecie eliminacyjnej i po 5-mitowym podpieczeniu zjeść ze smakiem. Taka szybka mini pizza bezglutenowa to też dobre rozwiązanie, gdy grupa przedszkolna  lub szkolna wybierają się do pizzerii. Wystarczy ten spód udekorować, owinąć szczelnie folią spożywczą i przekazać wychowawcy do odgrzania na miejscu (w bezpiecznych warunkach, czyli nie w piecu, w którym fruwa mąka pszenna). 

Więcej o bezglutenowych spodach do pizzy od Putki KLIK tutaj przeczytasz. 

KOMENTARZE

Co nowego?

Instagram

Bądź na bieżąco

Newsletter

Zapisz się