Nie ulega wątpliwości: dieta bezglutenowa jest jedynym lekiem na celiakię. Ale czasem dieta bezglutenowa niesie również negatywne skutki, wpływając m. in. na mikrobiotę jelitową. Tym bardziej nie należy jej wprowadzać bez wyraźnych wskazań lekarskich. Przykłady? U chorych na celiakię będących na diecie bezglutenowej zauważa się wzrost insulinooporności, wyższe stężenie niektórych pierwiastków oraz uporczywe zaparcia związane z brakiem błonnika w diecie. Są to głównie efekty diety opartej na przetworzonych produktach bezglutenowych. Na konferencji o celiakii i diecie bezglutenowej we Wrocławiu mówiła o tym dr med. Ewa Waszczuk z Katedry i Kliniki Gastroenterologii i Hepatologii Uniwersytetu Wrocławskiego.
Dietetycy od dawna alarmują, że gotowe produkty bezglutenowe mają więcej soli, cukru i tłuszczu, a mniej błonnika i składników mineralnych niż ich glutenowe odpowiedniki. Dlatego zdrowa dieta bezglutenowa w leczeniu celiakii powinna opierać się na naturalnej, nieprzetworzonej żywności. Jeśli chory na celiakię zjada przede wszystkim przetworzoną żywność (np. wędliny o długim składzie, gotowe dania obiadowe, produkty bogate w skrobię i w białą mąkę np. ryżową, białe pieczywo bezglutenowe kilka razy dziennie, ciastka i słodycze), prędzej czy później odczuje negatywne skutki takiego sposobu żywienia. U takich pacjentów wzrasta insulinooporność, stężenie ołowiu, arsenu i rtęci, pojawiają się także dokuczliwe zaparcia. Taki sposób żywienia ma również wpływ na mikrobiotę jelitową.
Mikrobiota jelitowa to m. in. bakterie, grzyby i wirusy zasiedlające nasz organizm. O jej składzie i jakości decyduje już sposób przyjścia na świat – poród naturalny jest najbardziej korzystny dla ukształtowania mikrobioty jelitowej człowieka. Jakie są jej zadania?
Gdy w organizmie dojdzie do zaburzenia składu mikrobioty, mówimy o dysbiozie. Co ją wywołuje? Częste stosowanie antybiotyków, NLPZ (niesteroidowych leków przeciwzapalnych) oraz leków zobojętniających kwas solny w żołądku, również stres i zła dieta.
O mikrobiotę jelitową pomagają zadbać probiotyki – ale tylko od zaufanego i rzetelnego producenta. Dodatkowo Bezglutenowa Mama poleca kiszonki i fermentowane napoje mleczne – naturalne i zdrowe.
Mimo obecnej mody na dietę bezglutenową trzeba pamiętać, iż jest to dieta lecznicza. Doktor Ewa Waszczuk przedstawiła wyniki badań, z których wynika, iż eliminacja glutenu z diety nie jest zalecana bez wskazań lekarskich. W grupie osób z nadwrażliwością na gluten tylko 1/3 osób gorzej się czuła po nieświadomym zjedzeniu glutenu, ale aż połowa źle się czuła jedząc nieświadomie produkty bezglutenowe. Z kolei w grupie osób, które same zdiagnozowały u siebie nadwrażliwość na gluten, jedynie 15 % odczuwało dolegliwości po nieświadomym zjedzeniu glutenu.
Polecam również relację z wykładu Cukrzyca typu 1 u dziecka z celiakią plus hashimoto – KLIKNIJ.
Wykład dr med. Ewy Waszczuk został wygłoszony na sobotniej konferencji z okazji XIII Międzynarodowego Dnia Celiakii oraz X-lecia wrocławskiego oddziału Polskiego Stowarzyszenia Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej (sobota, 10 marca 2018). Relację Bezglutenowej Mamy z tego wydarzenia możecie zobaczyć tutaj: relacja z konferencji.
KOMENTARZE