Promocja na mrożone pierogi bezglutenowe Mateo trwa przez cały czerwiec m. in. w sieci Carrefour. Dostępne są trzy smaki, w tym dwa wegańskie. Ciekawostką jest, że mrożone pierogi bezglutenowe w marketach sprzedaje tylko jedna firma w Europie – właśnie Mateo. Tylko ta marka zdołała wprowadzić gotowe pierogi bezglutenowe do powszechnej sprzedaży. To wybawienie dla wielu rodzin na diecie bezglutenowej, ale również dla żywienia zbiorowego. Zamiast lepić setki pierogów bezglutenowych, można je po prostu kupić w Auchan, Carrefour KLIK czy w sklepach Delikatesów Centrum. Uwaga: pierogi bezglutenowe Mateo są badane w laboratorium przed wysłaniem do sprzedaży, na zawartość glutenu w badaniach konsumenckich sprawdziła je także Bezglutenowa Mama KLIK. Są w pełni bezpieczne dla osób z celiakią i na diecie bezglutenowej.
Przedsiębiorstwo Handlowo- Usługowe „Mateo” powstało 27 lat temu. To rodzinna firma z Podkarpacia. Produkuje m. in. frytki, pierogi, uszka, knedle, kluski, mrożone owoce, gotowe dania obiadowe. Można je kupić we wszystkich miastach w Polsce.
Skąd w typowo „glutenowej” firmie, obsługującej największe sieci handlowe, hotele i pensjonaty, wziął się pomysł na stworzenie produktów dość niszowych – bezglutenowych pierogów mrożonych dla osób chorych na celiakię? Odpowiedź jest prozaiczna: zwykła, ludzka wrażliwość. Świadomość, że jest grupa klientów, która nie może wejść do sklepu i najzwyczajniej w świecie kupić sobie pierogów na obiad. Pomysł kiełkował przez kilka lat, a zespół zużył na próby dziesiątki kilogramów mąk i składników na różne nadzienia. W 2019 r. były gotowe. Idealne.
Producent bardzo odpowiedzialnie podszedł do tematu gluten-free. Opowiada o tym kierownik do spraw jakości, Martyna Reguła:
Wszystko po to, by do klientów trafiały pierogi bezglutenowe w 100% bezpieczne, wolne od glutenu. I tak jest faktycznie. Kilka razy otrzymałam od producenta skany badań (patrz poniżej), a w badaniu konsumenckim w 2020 r., które przeprowadziłam, również laboratorium nie wykryło glutenu. Brawo! Skład jest również bardzo dobry, są tam same naturalne składniki KLIK. A, nie wspomniałam jeszcze o smakach mrożonych pierogów bezglutenowych:
Mrożone pierogi bezglutenowe firmy Mateo są dostępne w sieciach:
Jak się dowiedziałam u producenta, w czerwcu w wybranych sklepach obowiązuje promocja na pirogi bezglutenowe. Szukajcie ich w zamrażarkach i dzielcie się opiniami na fejsbuku, Instagramie oraz w komentarzach. Być może jeszcze nie wszystkie osoby na diecie bezglutenowej wiedzą, że istnieją mrożone pierogi bezglutenowe.
Był czas, gdy w moich koloniach brało udział 25 – 30 dzieci na diecie bezglutenowej. Wtedy miałyśmy w kuchni czas, by lepić dla nich pierogi, najczęściej mięsne, które nie miały żadnych alergenów. Ale obecnie, gdy przez specjalistyczne kolonie bezglutenowe KLIK przewija się 150 dzieci, nie ma na to szans, choć serce rwie się do tak miłej pracy …. Dlatego wybawieniem są dla nas mrożone pierogi bezglutenowe Mateo, które przyjeżdżają specjalistycznym samochodem chłodnią. Zawsze zamawiam 90% ruskich, bo te są hitem. Moi koloniści uwielbiają je polane masełkiem ze skwarkami. Zawsze ustawiają się w kolejce po dokładkę. No a dla dzieci z celiakia i jednocześnie nietolerancją mleka zamawiam ziemniaczano- szpinakowe oraz z kapustą. Wiecie, ile nam schodzi pierogów bezglutenowych na jeden obiad? Ja nie wiem, to wie tylko moja szefowa kuchni …