Blog

2

Lane pączki bezglutenowe bez drożdży od Bezglutenowej Mamy

17/02/2022

Lane pączki bezglutenowe bez drożdży od Bezglutenowej Mamy

17/02/2022

Drukuj
UDOSTĘPNIJ

Ha, kto nie może drożdży, a lubi pączki bezglutenowe? Mam przepis na ekspresowe pączki bezglutenowe bez drożdży. Sama się pochwalę, że są pyszne, potwierdziła to również moja ekipa podczas sesji zdjęciowej. Jednomyślnie orzekli: najbardziej puszyste i lekkie są lane pączki bezglutenowe bez drożdży. Wszystkim podobał się również ich nieregularny, fikuśny kształt. Nie mogę pominąć, że matką sukcesu jest mieszanka chlebowa mix B Balvitenu, królowa pączków 🥰 Osoby z celiakią i na diecie bezglutenowej to wiedzą, prawda?

A skąd nazwa własna: lane pączki bezglutenowe bez drożdży? Trudno było nie mieć skojarzeń z lanymi kluskami, które też wrzuca się łyżką do wrzątku (ciasto na pączki wrzuca się rzecz jasna na olej). Jak wspomniałam, dodatkową zaletą tego przepisu jest łatwość i szybkość wykonania. Lane pączki bezglutenowe na proszku zdążcie usmażyć nawet przed wyjściem dzieci do szkoły! 

Lane pączki bezglutenowe bez drożdży  
składniki na 20 sztuk

  • 150 g mieszanki bezglutenowej do pieczywa
    użyłam Mix for Bread Balviten
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
    bezglutenowego
  • 3 jajka
  • szczypta soli
  • 5 łyżek cukru
  • 2 łyżki cukru waniliowego
    bezglutenowego
  • skórka otarta z wyparzonej cytryny
  • 250 g twarogu
    zblendowanego lub dokładnie rozdrobnionego widelcem
  • 2 – 3 litry oleju do smażenia

Lane pączki bezglutenowe bez drożdży – wykonanie

  • biały ser dokładnie zblenduj lub rozgnieć widelcem
  • mieszankę chlebową wymieszaj z proszkiem do pieczenia, solą i skórką cytrynową
  • w szerokim rondlu rozgrzej olej
  • w misce ubijaj mikserem jajka z cukrem i cukrem waniliowym – przez około 2-3 minuty
  • porcjami dodawaj na zmianę ser i suche składniki
  • ma powstać gęste, delikatnie lejące ciasto (ale nie płynne!) – podobne, jak na racuchy; 
  • jeśli ciasto na szybkie, lane pączki bezglutenowe bez drożdży jest zbyt rzadkie, dodaj 1-2 łyżki mąki, a jeśli za gęste – dodawaj małymi porcjami rozkłócone jajko
  • najlepiej sprawdź konsystencję podczas smażenia pierwszego pączka: jeśli ciasto zbyt szybko spływa z łyżki, np. strumieniem – to znaczy, że jest za rzadkie, będzie się długo smażyć i … w środku pozostanie surowe, mimo przypalonej skórki; w takiej sytuacji dodaj 1-2 łyżki mąki i wymieszaj mikserem lub łyżką
  • sprawdź, czy olej ma właściwą temperaturę: wrzuć odrobinę ciasta; jeśli po chwili wypłynie i będzie skwierczeć, tłuszcz jest gotowy do smażenia
  • łyżką nabieraj porcje ciasta i przy pomocy długiej łyżki zsuwaj je do rozgrzanego tłuszczu
  • smaż na średnim ogniu do zrumienienia, następnie obróć
  • złociste, zrumienione paczki układaj na talerzu wyłożonym papierowym ręcznikiem
  • gdy ostygną, udekoruj je cukrem pudrem, czekoladą lub lukrem
  • smacznego 😁

Tutaj kupisz

Bezglutenową książkę kucharską, jakiej jeszcze nie było + ebook na thermomix

Lane pączki bezglutenowe bez drożdży – z nadzieniem lub bez

Jeśli macie ochotę, możecie usmażyć lane pączki bezglutenowe bez drożdży, za to z marmoladą 😁. Inaczej, niż przy zwykłych, drożdżowych pączkach, tutaj trzeba posłużyć się szprycą (nigdy tego jeszcze nie robiłam, ale kiedyś spróbuję, wiem, że w wielu domach tak się robi). Lanych pączków bezglutenowych nie da się bowiem „nadziać” przed smażeniem, to absolutnie nierealne – przecież ciasto jest zbyt rzadkie, by do wnętrza „upchać” cokolwiek. Ale po usmażeniu to już hulaj dusza 😋 Tak na marginesie: moim najnowszym odkryciem na Tłusty Czwartek bez glutenu są powidła bez cukru Natjun, gęste, nasycone smakiem. Jeden słoiczek dostałam w prezencie od Izy ze sklepu Friendly Food i zakochałam się 😍 W życiu nie jadłam takich powideł (oprócz moich własnych, domowych).

A dekorowanie pączków bezglutenowych bez drożdży? To zupełna dowolność. Jak wspomniałam: może to być cukier puder, biały lub kolorowy lukier, polewa z cukru pudru i białka jaja, pisaki dekoracyjne, czekolada mleczna lub deserowa rozpuszczona w mikrofali lub w kąpieli wodnej. Eksperymentujcie, takie dekorowanie to specjalność dzieci 😁

Mrozić lane pączki bezglutenowe bez drożdży?

Tak. Usmażone i wystudzone lane pączki bezglutenowe, jak każde inne, można mrozić. Najlepiej nie czekać z tym 2-3 dni 😎, gdyż w tym czasie staną się mega czerstwe….  Czyli: smażymy, odsączamy z tłuszczu, studzimy i od razu mrozimy na deseczce bez dekoracji), w odstępach. Gdy zamarzną, wystarczy je zsypać do woreczka, opisać i gotowe. Mrożenie pączków bezglutenowych ma wiele zalet. Przede wszystkim są dostępne w każdej chwili, nie trzeba ich zamawiać, szukać w sklepach eko, no i przepłacać, bo przecież gotowe pączki bezglutenowe są dużo droższe od domowych. Warto mieć taki smakołyk zamrożony „na czarną godzinę”, gdy z dnia na dzień pani w przedszkolu lub wychowawca w klasie zaplanują pączkową wyżerkę… 

Odmrażane pączki bezglutenowe smakują znakomicie, nie tracą nic ze swojej struktury, smaku, zapachu. Najlepiej odmrozić je w temperaturze pokojowej (około 1 godzina, zależy od wielkości pączka), a następnie podpiec w piekarniku – 170 stopni C, około 4-5 minut. Nic się też nie stanie, jeśli zamrożonego pączka udekorujesz i zaniesiesz do przedszkola. Odmarznie i też będzie pyszny, nawet bez podpiekania. W razie pytań, śmiało piszcie, znajdziecie mnie na Instagramie, Facebooku, Twitterze, TikToku i YouTube.

Zapomniałam dodać: mrozić można również gotowe pączki bezglutenowe, kupione w sklepikach eko, piekarniach specjalistycznych czy przez Internet. Wielokrotnie przetestowałam pączki z piekarni WOLNA, Jarzębińscy, a z Putka Bez Glutenu mroziłam zarówno te z marmoladą, jak i te nowe w 2022 r. – z nadzieniem różanym. Pycha, miód malina  😁

Tutaj kupisz

Bajkę terapeutyczną dla dzieci z celiakią i na dietach eliminacyjnych

KOMENTARZE (2)

Żaneta 18/02/2022 14:51
Marto czy te pączki można upiec w piekarniku w wersji fit? Jeśli tak, w jakiej temperaturze i przez ile minut?
Dorota 18/02/2022 10:32
Te pączki wygladają obłędnie wypróbuję przepis w przyszłym tygodniu, dziękuję
Co nowego?

Instagram

Bądź na bieżąco

Newsletter

Zapisz się