Kto powiedział, że tradycyjne pączki bezglutenowe muszą rosnąć na drożdżach? A co ma zjeść człowiek z celiakią, który nie może drożdży? Ha, pal licho tradycję, mam przepis na bezglutenowe pączki bez drożdży, a jednocześnie lekkie i pulchne jak wata cukrowa. To bezglutenowe pączki hiszpańskie, zwane też pączkami wiedeńskimi lub gniazdkami. Powstają z ciasta parzonego, z identycznego jak ptysie bezglutenowe (przepis znajdziesz poniżej, w pomarańczowej ramce). Oczywiście smaży się je w głębokim tłuszczu (ach te kalorie) i ozdabia słodziutkim lukrem. Takie bezglutenowe pączki wiedeńskie (w ogóle bez sensu te nazwy, bo gdzie Hiszpania, a gdzie Wiedeń 😁) są idealne na świętowanie Tłustego Czwartku.

Pierwszy raz pączki bez drożdży spróbowałam w cukierni Vaniliowa pod Poznaniem, a potem podczas ferii w pensjonacie Moje Tatry i dlatego wymyśliłam sobie, że jeśli sytuacja pozwoli i spotkamy się u Eli i w tym roku (bezglutenowe wakacje zimowe 2021), na pewno nasmażymy całą górę pączków – hiszpańskich i wiedeńskich w jednym 😎. Już zamówiłam w tym celu zapas nowej, słowackiej mąki bezglutenowej Liana Cake Mix, która ma lekką konsystencję i dodatek spulchniaczy i jak sprawdziłam, jest idealna do tego przepisu. W ogóle jestem fanką słowackich produktów bezglutenowych, a mąk Liany w szczególności (super jest też ich specjalna mąka na bezglutenowe pączki na drożdżach, foto na dole wpisu). Tadam, teraz poznajcie szczegóły i przetestujcie wszystko przed Tłustym Czwartkiem. Skład jest bogaty i jest tłuściutki jak się patrzy, ma też sporo jajek: aż 6 sztuk na 20 pączków!

Składniki na 20 bezglutenowych pączków hiszpańskich

  • 200 g mieszanki bezglutenowej do słodkich wypieków
    użyłam Cake Mix Liana KLIK
  • 1/3 łyżeczka sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • skórka starta z 1 wyparzonej cytryny
    lub gotowa, aromatyzowana skórka cytrynowa
    lub opakowanie cukru waniliowego
  • 250 ml wody
  • 100 g masła
  • 6 jaj
  • 2 łyżki spirytusu lub wódki

DODATKOWO

  • 2 litry oleju do smażenia
  • 6 czubatych łyżek cukru pudru
  • 2 łyżki wrzątku
  • 2 łyżki soku z cytryny

Wykonanie ciasta na bezglutenowe pączki wiedeńskie

  • papier do pieczenia potnij na 16 kwadratów (nie muszą być równe 😀)
  • mąkę wymieszaj z sodą i skórką cytrynową
  • w szerokim rondlu zagotuj wodę z masłem i szczyptą soli
  • w misce rozmieszaj widelcem jajka
  • do wrzącej wody wsyp mąkę i energicznie mieszaj drewnianą łyżką przez kilkanaście sekund, aż powstanie gęsta, lśniąca kula
  • zestaw garnek z ognia, odczekaj kilka minut
  • w szerokim rondku rozgrzej 2 litry oleju
  • do ciepłego ciasta wlewaj porcjami jajka i wyrabiaj mikserem – hakami. Napowietrzaj ciasto na szybkich obrotach przez 3-4 minuty, pod koniec wlej spirytus. Dodatek alkoholu sprawi, że bezglutenowe gniazda nie wchłoną aż tak dużo tłuszczu. Oczywiście cały alkohol wyparuje w czasie smażenia
  • ciasto na bezglutenowe gniazda przełóż do rękawa cukierniczego lub do szprycy z tylką w kształcie gwiazdki
  • wyciskaj ciasto w kształt koła na kawałki papieru (patrz foto poniżej)

Smażenie bezglutenowych pączków bez drożdży

  • sprawdź, czy olej ma właściwą temperaturę: wrzuć kawałeczek ciasta. Jeśli gwałtownie wypłynie, to olej jest gotowy do smażenia
  • partiami wkładaj pączki na rozgrzany olej papierem do góry, po około minucie papier sam się odklei i będzie można go usunąć
  •  smaż bezglutenowe pączki hiszpańskie z obu stron na ciemnozłoty kolor
  • odsączaj na papierowych ręcznikach
  • przygotuj lukier: wymieszaj cukier puder z wrzątkiem i sokiem z cytryny, w razie potrzeby dodaj poszczególne składniki by uzyskać właściwą konsystencję.
  • dekoruj pączki, zostaw do ostudzenia.
  •  smacznego!