Kto powiedział, że tradycyjne pączki bezglutenowe muszą rosnąć na drożdżach? A co ma zjeść człowiek z celiakią, który nie może drożdży? Ha, pal licho tradycję, mam przepis na bezglutenowe pączki bez drożdży, a jednocześnie lekkie i pulchne jak wata cukrowa. To bezglutenowe pączki hiszpańskie, zwane też pączkami wiedeńskimi lub gniazdkami. Powstają z ciasta parzonego, z identycznego jak ptysie bezglutenowe (przepis znajdziesz poniżej, w pomarańczowej ramce). Oczywiście smaży się je w głębokim tłuszczu (ach te kalorie) i ozdabia słodziutkim lukrem. Takie bezglutenowe pączki wiedeńskie (w ogóle bez sensu te nazwy, bo gdzie Hiszpania, a gdzie Wiedeń 😁) są idealne na świętowanie Tłustego Czwartku.

Pierwszy raz pączki bez drożdży spróbowałam w cukierni Vaniliowa pod Poznaniem, a potem podczas ferii w pensjonacie Moje Tatry i dlatego wymyśliłam sobie, że jeśli sytuacja pozwoli i spotkamy się u Eli i w tym roku (bezglutenowe wakacje zimowe 2021), na pewno nasmażymy całą górę pączków – hiszpańskich i wiedeńskich w jednym 😎. Już zamówiłam w tym celu zapas nowej, słowackiej mąki bezglutenowej Liana Cake Mix, która ma lekką konsystencję i dodatek spulchniaczy i jak sprawdziłam, jest idealna do tego przepisu. W ogóle jestem fanką słowackich produktów bezglutenowych, a mąk Liany w szczególności (super jest też ich specjalna mąka na bezglutenowe pączki na drożdżach, foto na dole wpisu). Tadam, teraz poznajcie szczegóły i przetestujcie wszystko przed Tłustym Czwartkiem. Skład jest bogaty i jest tłuściutki jak się patrzy, ma też sporo jajek: aż 6 sztuk na 20 pączków!

Składniki na 20 bezglutenowych pączków hiszpańskich

  • 200 g mieszanki bezglutenowej do słodkich wypieków
    użyłam Cake Mix Liana KLIK
  • 1/3 łyżeczka sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • skórka starta z 1 wyparzonej cytryny
    lub gotowa, aromatyzowana skórka cytrynowa
    lub opakowanie cukru waniliowego
  • 250 ml wody
  • 100 g masła
  • 6 jaj
  • 2 łyżki spirytusu lub wódki

DODATKOWO

  • 2 litry oleju do smażenia
  • 6 czubatych łyżek cukru pudru
  • 2 łyżki wrzątku
  • 2 łyżki soku z cytryny

Wykonanie ciasta na bezglutenowe pączki wiedeńskie

  • papier do pieczenia potnij na 16 kwadratów (nie muszą być równe 😀)
  • mąkę wymieszaj z sodą i skórką cytrynową
  • w szerokim rondlu zagotuj wodę z masłem i szczyptą soli
  • w misce rozmieszaj widelcem jajka
  • do wrzącej wody wsyp mąkę i energicznie mieszaj drewnianą łyżką przez kilkanaście sekund, aż powstanie gęsta, lśniąca kula
  • zestaw garnek z ognia, odczekaj kilka minut
  • w szerokim rondku rozgrzej 2 litry oleju
  • do ciepłego ciasta wlewaj porcjami jajka i wyrabiaj mikserem – hakami. Napowietrzaj ciasto na szybkich obrotach przez 3-4 minuty, pod koniec wlej spirytus. Dodatek alkoholu sprawi, że bezglutenowe gniazda nie wchłoną aż tak dużo tłuszczu. Oczywiście cały alkohol wyparuje w czasie smażenia
  • ciasto na bezglutenowe gniazda przełóż do rękawa cukierniczego lub do szprycy z tylką w kształcie gwiazdki
  • wyciskaj ciasto w kształt koła na kawałki papieru (patrz foto poniżej)

Smażenie bezglutenowych pączków bez drożdży

  • sprawdź, czy olej ma właściwą temperaturę: wrzuć kawałeczek ciasta. Jeśli gwałtownie wypłynie, to olej jest gotowy do smażenia
  • partiami wkładaj pączki na rozgrzany olej papierem do góry, po około minucie papier sam się odklei i będzie można go usunąć
  •  smaż bezglutenowe pączki hiszpańskie z obu stron na ciemnozłoty kolor
  • odsączaj na papierowych ręcznikach
  • przygotuj lukier: wymieszaj cukier puder z wrzątkiem i sokiem z cytryny, w razie potrzeby dodaj poszczególne składniki by uzyskać właściwą konsystencję.
  • dekoruj pączki, zostaw do ostudzenia.
  •  smacznego!

Nowa mieszanka do bezglutenowych pączków i innych ciast drożdżowych

Jak wspomniałam na początku, pojawiła się w Polsce w stałej sprzedaży nowa, słowacka mieszanka stworzona specjalnie do bezglutenowych pączków i innych słodkich ciast drożdżowych. To Bakery Mix marki Liana, wzbogacona o spulchniacze, dzięki którym bezglutenowe ciasta drożdżowe lepiej rosną i są bardziej puszyste. Można z niej upiec makowce, drożdżówki, chałki, placek drożdżowy, rogale marcińskie, pączki – wszelkiego rodzaju drożdżowe pyszności na słodko. Jak dotąd to jedyna dostępna w Polsce specjalna mieszanka bezglutenowa do słodkich wypieków drożdżowych. Marka Liana ma osobne mieszanki do wypieku białego pieczywa, do ciemnego pieczywa, a także do słodkich ciast na bazie proszku do pieczenia lub sody (babki, pierniki, murzynki, tarty, ciasteczka itp.). Wszystkie ich mieszanki, a także dodatki dopieczenia (cukier wanilinowy i cynamonowy, węglan sodu, proszek do pieczenia, polewy cukrowe, kakao itp.) można kupić w sklepie internetowym Jedz Bez Glutenu (który ma też w bardzo dobrych cenach cały asortyment marki Dr. Schär.

Gdy nie masz czasu na smażenie domowych pączków bezglutenowych

Może się zdarzyć, że nie zdążysz przygotować domowych pączków bezglutenowych, hiszpańskich, polskich ani wegańskich…. Co wtedy? Absolutnie nie rezygnuj ze świętowania Tłustego Czwartku! Gotowe pączki bez glutenu, mleka, laktozy, skrobi pszennej oraz oleju palmowego zamówisz przez Internet w sklepie Putka Bez Glutenu KLIK – te pączki są oblane lukrem, obsypane skórką pomarańczową (na zdjęciu) i mają śliwkowe nadzienie. W sklepie Bezglutenowy Hert można natomiast kupić pączki z nadzieniem różanym. Najtrudniej zdobyć pączki bezglutenowe od Jarzębińskich z Pomorza – firma nie prowadzi sklepu internetowego, a produkty można tam zamawiać za pośrednictwem e-maila. Jak co roku jakieś bezglutenowe i wegańskie pyszności na Tłusty Czwartek przygotuje pewnie Atelier Smaku, a także lokalne, specjalistyczne cukiernie i piekarnie bezglutenowe.