„Jesteś tym, co jesz, czyli o wpływie odżywiania na zdrowie” – to był temat warsztatów kulinarnych, które Bezglutenowa Mama przeprowadziła na początku grudnia 2021 w Lesznie. W warsztatach wzięły uczestniczki nowo utworzonego Koła Gospodyń Miejskich Cura Domestica. Mamy, singielki i babcie poznały najważniejsze informacje o zdrowym odżywianiu. Wzięły też udział w bezglutenowych warsztatach kulinarnych, przygotowały 3 zdrowe potrawy.
Temat warsztatów nie był związany ściśle z dietą bezglutenową, choć wzięły w nich udział trzy panie na diecie gluten-free (jedna z celiakią, dwie z chorobami autoimmunizacyjnymi). Uczestniczki dowiedziały się m. in.:
Panie z Koła Gospodyń Miejskich Cura Domestica z przyjemnością rzuciły się w wir zajęć praktycznych. Ponieważ umiem pracować tylko na produktach bezglutenowych, moje kulinarne warsztaty siłą rzeczy miały bezglutenowy wymiar. Przygotowałyśmy:
Wszystkie przygotowane potrawy zniknęły w mig, a uczestniczki podkreślały, że bezglutenowe jedzenie nie różni się od tradycyjnego. Tym samym gospodynie miejskie zyskały przekonanie, że dieta bezglutenowa jest smaczna i może być zdrowa, ale pod warunkiem zbilansowania wszystkich wartości odżywczych.
Organizatorem spotkań w ramach Koła Gospodyń Miejskich Cura Domestica są inspektorki z Wydziału Promocji Urzędu Miasta Leszna. W ramach cyklu zajęć odbyły się już warsztaty dekorowania tortów, kurs robienia na drutach, bezglutenowe warsztaty kulinarne. Spotkania odbywają się co dwa tygodnie, są bezpłatne. Miejscem spotkań jest Stacja Biznes w centrum miasta – placówka samorządowa, w której można organizować różne działania pro bono dla lokalnej społeczności.
KOMENTARZE