Zanim w naszych kuchniach rozpocznie się przedświąteczny rwetes, jest jeszcze czas na przygotowanie z dziećmi orzechowych kruchych ciasteczek bezglutenowych – bez mixów i spulchniaczy. Potrzebujemy zaledwie paru ogólnodostępnych składników, więc jest to przepis dla wszystkich, nie tylko dla osób na diecie bezglutenowej. Ciasteczka są zdrowe, pyszne i szybkie w przygotowaniu. Zdążycie przygotować je z dziećmi na bezglutenowe Boże Narodzenie. Będziecie zaskoczeni prostotą wykonania, składem i smakiem. Te kruche ciasteczka gluten-free pochodzą z książki „Sezonowo bezglutenowo” autorstwa Magdaleny i Stanisława Romek.
Zmieszaj suche składniki: mąki, bezglutenowe siemię lniane i cukier puder. Dodaj posiekane masło oraz żółtko. Zagnieć ciasto na orzechowe ciasteczka bezglutenowe, owiń je folią spożywczą i wstaw na około 30 minut do lodówki. Piekarnik nastaw na 180 stopni C (grzanie góra – dół). Zimne ciasto rozwałkuj na grubość około 3-4 mm i wycinaj foremkami lub nożykiem dowolne kształty. Orzechowe ciasteczka bezglutenowe przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika na około 15 minut – do zrumienienia.
Kruche ciasteczka bezglutenowe, podobnie jak pierniczki i inne ciastka, przechowujemy w metalowej puszce (absolutnie w plastikowym pojemniku). Przetrwają tam kilka tygodni. Takie ciasteczka wpisują się w zdrową dietę bezglutenową – można je zapakować do śniadaniówki dla ucznia na diecie bezglutenowej, podać przedszkolakowi na drugie śniadanko bezglutenowe, a dorosłemu serwować do kawy :). Oczywiście umilą również bezglutenowe Boże Narodzenie.
Przepis na orzechowe ciasteczka bezglutenowe pochodzi z książki z bezglutenowymi przepisami „Sezonowo bezglutenowo” autorstwa Magdaleny i Stanisława Romek. Bezglutenowa Mama objęła książkę patronatem.
KOMENTARZE