Wiecie, jaka przyprawa jest królową czeskiej kuchni? To kminek, dodawany do niemal do wszystkich potraw, również do pieczywa. Warto przejąć ten zdrowy zwyczaj, dlatego opracowałam przepis na bezglutenowe rogale z kminkiem. Aromatyczne, lekkie i tak pyszne, że mój Antek – niejadek z wielkim apetytem wciągnął od razu trzy sztuki! Bezglutenowe rogale z kminkiem są wzbogacone mąką owsianą i ryżową, a powstają na bazie polskiej mieszanki chlebowej Mix for Bread Balvitenu. Łatwo je przygotować, bo przepis jest tak opracowany, by nikomu nie sprawiał trudności. Na dodatek użyłam polskich, powszechnie dostępnych i tanich składników, co sprawia, że bezglutenowe rogale z kminkiem naprawdę warto piec. Wyobrażacie sobie ten pierwszy kęs, gdy rogal jest jeszcze ciepły, skórka bosko chrupie, a zęby zatapiają się w puszystym miękiszu? Ha, zapraszam do kuchni 🥐🥐
DODATKOWO
Te pyszne rogale, dzięki dodatkowi mąk jednorodnych, bogatych w błonnik, zachowują długo świeżość. Przechowywane w bawełnianej ściereczce lub w lnianym worku do pieczywa, pozostaną miękkie nawet przez 3 dni. Nie będą wymagały nawet chwilowego podpiekania. Sprawdziłam 🥐
Choć kminek jest mocno wyczuwalny w rogalach, można je serwować z wieloma dodatkami, ale i „na sucho” – tak najbardziej lubi mój Antek-niejadek. Zosia z kolei lubi kminkowe rogale bezglutenowe z rożnymi serami i warzywami, choć zjada je także z wędliną. Czy pasują do słodkich dodatków, do dżemu czy miodu? Tak, przecież Czesi jedzą kminkowe pieczywo zarówno w domu, jak i w hotelach i dobierają doń różne składniki.
Jeśli uznacie, że dla Was smak kminku jest zbyt intensywny, po prostu zmniejszcie jego porcję o połowę.
Jeśli z rożnych względów nie podejmiecie się własnego wypieku domowego pieczywa, świeże bezglutenowe rogale a’la mleczne (bez alergenów są dostępne w sklepie producenta. Możecie ich również szukać w lokalnych sklepikach ze zdrową żywnością, które na zamówienie sprowadzają świeże pieczywo z rożnych piekarń. Istnieją jedyne w Polsce świeże rogale bezglutenowe z maczkiem – Balviten jest ich producentem. To jedyna piekarnia w Polsce, która za namową Bezglutenowej Mamy stworzyła recepturę i wypieka takie rogale. To prawdziwy rarytas dla dzieci z celiakią, które w przedszkolu mogą pałaszować identyczne rogale, jak ich rówieśnicy. To działa, naprawdę!
KOMENTARZE