Blog

Kminkowe rogale bezglutenowe nie uwierzysz, jakie są pyszne!

01/02/2022

Kminkowe rogale bezglutenowe nie uwierzysz, jakie są pyszne!

01/02/2022

Drukuj
UDOSTĘPNIJ

Wiecie, jaka przyprawa jest królową czeskiej kuchni? To kminek, dodawany do niemal do wszystkich potraw, również do pieczywa. Warto przejąć ten zdrowy zwyczaj, dlatego opracowałam przepis na bezglutenowe rogale z kminkiem. Aromatyczne, lekkie i tak pyszne, że mój Antek – niejadek z wielkim apetytem wciągnął od razu trzy sztuki! Bezglutenowe rogale z kminkiem są wzbogacone mąką owsianą i ryżową, a powstają na bazie polskiej mieszanki chlebowej Mix for Bread Balvitenu. Łatwo je przygotować, bo przepis jest tak opracowany, by nikomu nie sprawiał trudności. Na dodatek użyłam polskich, powszechnie dostępnych i tanich składników, co sprawia, że bezglutenowe rogale z kminkiem naprawdę warto piec. Wyobrażacie sobie ten pierwszy kęs, gdy rogal jest jeszcze ciepły, skórka bosko chrupie, a zęby zatapiają się w puszystym miękiszu? Ha, zapraszam do kuchni 🥐🥐

Składniki 9 kminkowych rogali bezglutenowych 

  • 500 g bezglutenowej mieszanki chlebowej
    użyłam Mix for Bread Balviten
  • 60 g mąki z komosy ryżowej
    bezglutenowej
  • 60 g mąki owsianej bezglutenowej
    można zmielić płatki w młynku do kawy
  • 10 g suszonych drożdży bez glutenu
    lub 30 g świeżych drożdży
  • 20 g mielonego kminku
    bez glutenu
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 łyżka miodu
  • około 500 ml letniej wody
  • 2 łyżki oleju

DODATKOWO

  • 2 łyżki mąki ryżowej bezglutenowej
    do obtaczania i formowania bułek
  • opcjonalnie białko jaja
  • 2 łyżeczki nasion kminku do dekoracji

Tutaj kupisz

Bezglutenową książkę kucharską, jakiej jeszcze nie było + ebook na thermomix

Kminkowe rogale bezglutenowe – wykonanie ciasta

  • do miski wsyp i wymieszaj suche składniki: mix B, mąkę z komosy ryżowej, mąkę owsianą, sól, kminek, suszone drożdże
  • jeśli chcesz użyć świeżych drożdży, rozpuść je w 3 łyżkach letniej wody i wlej do suchych składników
  • stopniowo wlewaj wodę i wyrabiaj ciasto mikserem (haki) przez około 5 minut
  • pod koniec wyrabiania dodaj olej
  • ciasto na bezglutenowe rogale z kminkiem powinno mieć elastyczną konsystencję, nie może być zbite ani gliniaste (bo wtedy rogale nie urosną, będą twarde jak kamienie); jeśli jest zbite, dodaj kilka łyżek wody
  • oprósz je mąką, przykryj miskę bawełnianą ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na 40-60 minut, aż podwoi objętość i stanie się porowate, puszyste

Rogale bezglutenowe z kminkiem – formowanie i pieczenie

  • do miseczki wsyp 2 łyżki mąki ryżowej
  • duża blachę piekarnikową wyłóż papierem do pieczenia
  • stół lub stolnicę delikatnie oprósz mąką ryżową
  • wyrośnięte ciasto wymieszaj łyżką, by zniknęły pęcherzyki powietrza
  • łyżką nabieraj porcje ciasta, obtaczaj je w mące jak kotlety 
  • na stolnicy roluj z ciasta wałeczki o długości około 10 cm i grubości 3 cm
  • przenoś je na blachę, układaj w kształt rogala
  • posmaruj rozkłóconym białkiem i posyp kminkiem
  • kminkowe rogal bezglutenowe odstaw na około 15-20 minut, aż podwoją objętość
  • piekarnik nastaw na 250 stopni C, opcja – góra dół
  • blachę wstaw na środkową półkę piekarnika
  • piecz około 15 minut, do tzw. suchego patyczka
  • studź na metalowej kratce, krój po ostudzeniu
  • smacznego 🥐🥐

Kminkowe rogale bezglutenowe – przechowywanie

Te pyszne rogale, dzięki dodatkowi mąk jednorodnych, bogatych w błonnik, zachowują długo świeżość. Przechowywane w bawełnianej ściereczce lub w lnianym worku do pieczywa, pozostaną miękkie nawet przez 3 dni. Nie będą wymagały nawet chwilowego podpiekania. Sprawdziłam 🥐

Choć kminek jest mocno wyczuwalny w rogalach, można je serwować z wieloma dodatkami, ale i „na sucho” – tak najbardziej lubi mój Antek-niejadek. Zosia z kolei lubi kminkowe rogale bezglutenowe z rożnymi serami i warzywami, choć zjada je także z wędliną. Czy pasują do słodkich dodatków, do dżemu czy miodu? Tak, przecież Czesi jedzą kminkowe pieczywo zarówno w domu, jak i w hotelach i dobierają doń różne składniki. 

Jeśli uznacie, że dla Was smak kminku jest zbyt intensywny, po prostu zmniejszcie jego porcję o połowę. 

Gotowe rogale bezglutenowe na śniadanie – kupisz przez Internet

Jeśli z rożnych względów nie podejmiecie się własnego wypieku domowego pieczywa, świeże bezglutenowe rogale a’la mleczne (bez alergenów są dostępne w sklepie producenta. Możecie ich również szukać w lokalnych sklepikach ze zdrową żywnością, które na zamówienie sprowadzają świeże pieczywo z rożnych piekarń. Istnieją jedyne w Polsce świeże rogale bezglutenowe z maczkiem – Balviten jest ich producentem. To jedyna piekarnia w Polsce, która za namową Bezglutenowej Mamy stworzyła recepturę i wypieka takie rogale. To prawdziwy rarytas dla dzieci z celiakią, które w przedszkolu mogą pałaszować identyczne rogale, jak ich rówieśnicy. To działa, naprawdę!

Tutaj kupisz

Bajkę terapeutyczną dla dzieci z celiakią i na dietach eliminacyjnych

KOMENTARZE

Co nowego?

Instagram

Bądź na bieżąco

Newsletter

Zapisz się