Znasz sorgo, bezcenne w diecie bezglutenowej? Na co dzień sorgo oznaczone jako bezglutenowe oferuje marka Pięć Przemian KLIK. Sorgo zastąpi ryż i kasze, a zmielone na mąkę sprawdzi się w naleśnikach, chlebie czy bułkach, a nawet w gofrach bezglutenowych. W każdej postaci warto je przemycać do diety bezglutenowej dzieci i dorosłych z celiakią. Moja najnowsza propozycja to pyszny, włoski chleb bezglutenowy na zakwasie – z sorgo i ryżową mąką pełnoziarnistą + trochę skrobi ziemniaczanej. Teraz tylko podaję składniki, a pełen przepis wstawię pod wieczór. Aby uzyskać rabat 10%, w zamówieniu w sklepie Pięciu Przemian wpisz kod BEZGLUTENOWAMAMA (wielkimi literami, pisane razem). Przy okazji poznaj inne produkty tej marki: bez cukru, bez glutenu i pszenicy, bez mleka i jajek, bez chemii i jakichkolwiek sztucznych dodatków.
Składniki na włoski chleb bezglutenowy na zakwasie z sorgo – waga 700 g
keksówka około 10 x 25 cm
Drugi dzień:
Trzeci dzień
Czwarty dzień:
Dobrzy dietetycy podkreślają, że w diecie bezglutenowej osób z celiakią powinien dominować chleb na zakwasie. Warto poznać tajniki wypieku, zepsuć kilka zakwasów i kilka bochenków (tak, to zupełnie naturalne, że dobre rodzi się w bólach), by potem przez długie lata cieszyć się smakiem prawdziwego chleba bezglutenowego. Własnego, domowego, pachnącego 😍
Więcej o zaletach chleba bezglutenowego na zakwasie przeczytasz w tym wpisie, na samym dole KLIK. A dlaczego warto piec chleb bezglutenowy bez miksów (specjalnych mieszanek), lecz z mąk jednorodnych? Mają niższy indeks glikemiczny, mniej kalorii, więcej wartości odżywczych i są zdrowsze. Po prostu 😍