Wczoraj wieczorem upiekłam bezglutenowe bułki i rogale, które swoim zwyczajem uzdrowiłam dobrymi mąkami. Tym razem użyłam mąki bezglutenowej razowej, amarantusa i sorgo. Urosły fenomenalnie, były mięciutkie i smakowite.

Zosia i Antek zjedli je z apetytem na śniadanie, z dodatkiem kabanosów na ciepło i warzyw. Przepis jest prosty!

 

Maka_surowa_amarelloSkładniki:

– 170 g mąki razowej Schaer Brot Mix Dunkel;

– 50 g bezglutenowej mąki amarantusowej Amarello;

– 10 g mąki bezglutenowej z sorgo;

– 15 g świeżych drożdży;

– łyżeczka cukru;

– około 200 m letniej wody;

– 2 łyżki oleju;

– pół łyżeczki soli;

 

 

 

sorgoPrzygotowałam rozczyn: łyżkę mąki razowej wymieszałam z drożdżami, cukrem i paroma łyżkami letniej wody. W osobnej misce wymieszałam mąki z solą. Gdy rozczyn urósł, dodałam go do mąk wraz z wodą. Wymieszałam do połączenia składników, dodałam olej i ponownie wymieszałam. Ciasto ma być gęste, ale nie twarde (w razie potrzeby można dodac parę łyżek wody).

Zostawiłam ciasto, by urosło – na około 20 minut.

 

 

rogaleZ masy formowałam bułeczki i rogale (wyjdzie 8-10 sztuk). Posmarowałam je rozkłóconym jajkiem, posypała ziarnami i wstawiłam do zimnego piekarnika, nastawionego na 180 stopni (termoobieg). Piekłam bułki i rogale przez około 25 minut. Sprawdziłam patyczkiem – gdy były suche wyjęłam i ustawiłam do ostudzenia na kratce.

Parę minut później nie mogłam się powstrzymać… Mimo późnej pory zjedliśmy z Danielem po rogalu. Już w chwili rozkrawania wiedziałam, że upiekły się doskonale. Miękisz był elastyczny i pachnący, a skróka chrupiąca. Niebo w gębie.

 

Rano dzieci miały pyszne śniadanie. Zaspalismy, więc szybko ugotowałam im kabanosy drobiowe, dodałam warzywa (Antkowi surowa marchew, a Zosi – białą rzodkiew i rzeżuchę). Zajadali, że hej! A po południu Zosię odwiedziła szkolna koleżanka. Przygotowałam im bezglutenowe bułki razowe z salami i rzeżuchą. Oliwia pokiwała głową z uznaniem:

Dobre to wasze bezglutowe jedzenie…

Drukuj
Podziel się tym wpisem ze znajomymi!
    2018-01-11T22:06:54+00:0012 stycznia 2015|

    15 komentarzy

    1. Agnieszka 13 stycznia 2015 w 01:27 - Odpowiedz

      Znakomicie !!!
      Chętnie skorzystam z tego przepisu moja córka nigdy nie jadła rogali ,czy ta mąka z sorgo jest dostępna w sklepach Bio?
      A,te kabanoski drobiowe ,to gdzie można kupić i jakiej są firmy?
      Agnieszka

      • Bezglutenowa Mama 13 stycznia 2015 w 21:11 - Odpowiedz

        Makę z sorgo sama robiłam – kupiłam ziarna, dokładnie przebrałam z obcych ziaren, zmieliłam i trzymam w lodówce. A kabanosy kupuję zazwyczaj Konspolu z międzynarodowym Przekreślonym Kłosem – w Biedronce i Netto.

        • Agnieszka Sirkowska 14 stycznia 2015 w 00:50 - Odpowiedz

          Dziękuję Pani za odpowiedź,
          Poszukuję nowych bezpiecznych produktów dla mojej 4 letniej córki i jej kuzyna chorego na celiakię .
          Zdarzyło mi się kupić kabanosy z Konspolu niestety w składzie zawierały gluten .

          • Bezglutenowa Mama 14 stycznia 2015 w 12:27 - Odpowiedz

            To nie mogły być kabanosy Konspolu…. Oni robią tylko bg kabanosy z międzynarodowym Przekreślonym Kłosem;

    2. Natalia Zawisza 15 stycznia 2015 w 10:46 - Odpowiedz

      Drożdże rozumiem dodać do tego rozczynu z mąką i wodą?Nie ma w przepisie kiedy dodać drożdże

      • Bezglutenowa Mama 26 stycznia 2015 w 22:31 - Odpowiedz

        Racja natalio – drożdże dodać do mąki, cukru i wody. Już nanoszę tę poprawkę 🙂

    3. Ewa 15 stycznia 2015 w 15:07 - Odpowiedz

      Mam pytanie. Niby robię wg przepisu, ale mało te bułeczki rosną do góry? tak ma być, czy za rzadkie ciasto jeszcze robię?

      • admin 26 stycznia 2015 w 22:35 - Odpowiedz

        Konsystencję ciasta trzeba wyczuć, też to przerabiałam :). Czasem to kwestia niezbyt świeżych drożdży, czasem tego, że konststencja ciasta jest za gęsta. Podczas lepienia pojedynczych bułek ciasto powinno być elastyczne,