Blog

Kasza gryczana z pieczonymi warzywami uniwersalny posiłek

18/03/2020

Kasza gryczana z pieczonymi warzywami uniwersalny posiłek

18/03/2020

Drukuj
UDOSTĘPNIJ

Kasza gryczana – jeśli wierzyć pustym półkom w marketach i sklepach internetowych, to właśnie ten produkt jest w czasie epidemii koronawirusa w każdym polskim domu. Sęk w tym, że dotychczas nie wszyscy ją znali i jadali, dlatego teraz mają dylemat, jak ugotować smaczny i łatwy posiłek bezglutenowy z kaszy gryczanej? Dla mnie to najważniejsza kasza w menu, więc chętnie pomogę. W dziale „Bezglutenowa kuchnia kryzysowa” KLIK będę publikować przepisy bezglutenowe m. in. na bazie kaszy gryczanej. Używam tylko białą kaszę gryczaną, ale w każdym przepisie można ją zastąpić prażoną (choć ma intensywniejszy smak i mniej wartości odżywczych). Dziś pierwszy przepis z gryką w roli głównej: bezglutenowa kasza gryczana z pieczonymi warzywami. Można ją serwować na śniadanie, obiad lub kolację – dla mnie jest uniwersalnym posiłkiem. 

Czy kasza gryczana zawsze jest bezglutenowa?

Kasza gryczana nie zawiera glutenu, ale często jest nim zanieczyszczona. Dlatego osoby z celiakią powinny kupować wyłącznie kaszę oznaczoną jako bezglutenowa lub kaszę znanej firmy, na której nie ma ostrzeżenia o zanieczyszczeniu krzyżowym glutenem. Jak kupić bezpieczną kaszę gryczaną? KLIK.

Składniki na bezglutenową kaszę gryczaną z pieczonymi warzywami (dla 4 osób)

  • 1 oczyszczony, duży bakłażan
  • 1 cukinia
  • 2 czerwone cebule
  • 2 oczyszczone i pokrojone w plastry żółte papryki
  • 8 ząbków czosnku w skórce
  • 3 łyżki oleju lub oliwy
  •  6 pomidorów suszonych
  • 20 pomidorków koktajlowych
  • sól, pieprz bez glutenu
  • opcjonalnie przyprawy bezglutenowe (po 1/2 łyżeczki): kurkuma, bazylia, tymianek
  • 1,5 szklanki kaszy gryczanej
    bez glutenu

Jak przygotować bezglutenową kaszę gryczaną z pieczonymi warzywami?

  • kaszę gryczaną umyj na sitku pod bieżącą wodą i namocz w 3 szklankach wody na około godzinę
  • umyj warzywa, pokrój je na kawałki, cebulę obierz i pokrój na ćwiartki, pokrój pomidory suszone, czosnek zostaw w skórce
  • warzywa ułóż w jednej warstwie na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, posyp przyprawami i skrop oliwą
  • piekarnik nastaw na 200 stopni C (góra-dół lub grill)
  • warzywa wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 30 minut; w połowie tego czasu zamieszaj je i dodaj pomidorki
  • gotuj kaszę na małym ogniu, po około 8 minutach posól i przykryj garnek pokrywką, wyłącz ogień
  • po kolejnych 3 minutach odcedź kaszę na sitku i rozłóż na talerze
  • na wierzch nałóż warzywa, opcjonalnie posyp tartym parmezanem, polej oliwą z oliwek
  • smacznego
  • ostudzone warzywa z kaszą gryczaną można również zmieszać, przechowywać w lodówce i na bieżąco podgrzewać

Bezglutenowa kasza gryczana z pieczonymi warzywami – samodzielnie lub z mięsem

Tak przygotowaną kaszę z warzywami można podawać jako samodzielne, wegańskie danie bezglutenowe, ale można je też połączyć z porcją mięsa, z jajkiem sadzonym albo z rybą. Osobiście jadam je o różnych porach dnia, bo uwielbiam ciepłe posiłki, zwłaszcza w sezonie przeziębień. Nie widzę przeciwwskazań, by zjeść je na śniadanie zamiast kanapki z szynką 😁 Według dietetyków ciepłe śniadania w naszej strefie klimatycznej (pomijając upalne letnie dni) są składnikiem budowania odporności. A w dobie epidemii koronawirusa warto o to zadbać ze zdwojoną siłą. I polubić kaszę gryczaną, która według medycyny chińskiej ma naturę rozgrzewającą. 

Jeszcze coś: kasze zmieszaną z warzywami można w porcjach zamrozić i sięgać po nią w dowolnej chwili.

KOMENTARZE

Co nowego?

Instagram

Bądź na bieżąco

Newsletter

Zapisz się