Kasza gryczana – jeśli wierzyć pustym półkom w marketach i sklepach internetowych, to właśnie ten produkt jest w czasie epidemii koronawirusa w każdym polskim domu. Sęk w tym, że dotychczas nie wszyscy ją znali i jadali, dlatego teraz mają dylemat, jak ugotować smaczny i łatwy posiłek bezglutenowy z kaszy gryczanej? Dla mnie to najważniejsza kasza w menu, więc chętnie pomogę. W dziale „Bezglutenowa kuchnia kryzysowa” KLIK będę publikować przepisy bezglutenowe m. in. na bazie kaszy gryczanej. Używam tylko białą kaszę gryczaną, ale w każdym przepisie można ją zastąpić prażoną (choć ma intensywniejszy smak i mniej wartości odżywczych). Dziś pierwszy przepis z gryką w roli głównej: bezglutenowa kasza gryczana z pieczonymi warzywami. Można ją serwować na śniadanie, obiad lub kolację – dla mnie jest uniwersalnym posiłkiem.
Kasza gryczana nie zawiera glutenu, ale często jest nim zanieczyszczona. Dlatego osoby z celiakią powinny kupować wyłącznie kaszę oznaczoną jako bezglutenowa lub kaszę znanej firmy, na której nie ma ostrzeżenia o zanieczyszczeniu krzyżowym glutenem. Jak kupić bezpieczną kaszę gryczaną? KLIK.
Tak przygotowaną kaszę z warzywami można podawać jako samodzielne, wegańskie danie bezglutenowe, ale można je też połączyć z porcją mięsa, z jajkiem sadzonym albo z rybą. Osobiście jadam je o różnych porach dnia, bo uwielbiam ciepłe posiłki, zwłaszcza w sezonie przeziębień. Nie widzę przeciwwskazań, by zjeść je na śniadanie zamiast kanapki z szynką 😁 Według dietetyków ciepłe śniadania w naszej strefie klimatycznej (pomijając upalne letnie dni) są składnikiem budowania odporności. A w dobie epidemii koronawirusa warto o to zadbać ze zdwojoną siłą. I polubić kaszę gryczaną, która według medycyny chińskiej ma naturę rozgrzewającą.
Jeszcze coś: kasze zmieszaną z warzywami można w porcjach zamrozić i sięgać po nią w dowolnej chwili.
KOMENTARZE