Zgodnie z zapowiedzią nowa piekarnia Dr Żurek bez glutenu (sprzedaż internetowa i stacjonarna) poszerzyła ofertę o słodkie wypieki. Nowością jest bezglutenowa babka marmurkowa – puszysta, lekka, niczym nie różni się od glutenowej siostry 😍 Bezglutenowa babka marmurkowa od Dr. Żurka waży 270 g i kosztuje 11 zł. Ma krótki skład i nie zawiera skrobi pszennej bezglutenowej ani oleju rzepakowego.
O zaletach tej bezglutenowej babki marmurkowej świadczy fakt, że glutenożercy na wakacjach bez glutenu w pensjonacie Moje Tatry ustawiali się w kolejce po dokładki, a osoby z celiakią upewniały się, że ciasto na pewno jest gluten-free … Bo takie puszyste, lekko wilgotne, nie zamienia się podczas gryzienia w piasek i jest tylko subtelnie aromatyzowane. Osoby z chorobami tarczycy doceniają również, że bezglutenowa babka marmurkowa nie zawiera oleju rzepakowego, tylko słonecznikowy – zresztą jak wszystkie wyroby gluten-free piekarni Dr Żurek.
Jeśli więc marzycie o babce marmurkowej z czasów, gdy mogliście jeść gluten, zerknijcie do piekarni stacjonarnej lub internetowej Dr Żurek bez glutenu i przy okazji skosztujcie wszystkie rodzaje naturalnego chleba bezglutenowego. Oczywiście w linku poniżej podaję również mój autorski przepis na bezglutenową babkę marmurkową z karobem, ale jeśli chcecie, zamieńcie go na kakao.
Jeszcze wiadomość z ostatniej chwili: babka jest od dzisiaj dostępna (na zamówienie) również w bezglutenowym sklepie www.friendlyfoodshop.pl – gdzie przy zamówieniu powyżej 240 zł przesyłka jest gratis. Na co dzień można ją kupić sklepach firmowych Piekarni Polskich Dr Żurek KLIK oraz w sklepie internetowym: www.chlebbezglutenowy.eu.
O nowej piekarni bezglutenowej Dr Żurek pisałam kilka tygodni temu KLIK. Piekarnia stara się zaistnieć na polskim rynku bezglutenowym, a jej atutem jest własna sieć sklepów firmowych (z pieczywem glutenowym i bezglutenowym, powstającym w osobnym zakładzie), ale przede wszystkim skład pieczywa: zero chemii. Naturalny chleb bezglutenowy Dr Żurek powstaje na bazie jednorodnych mąk, błonników i zakwasu bezglutenowego. Smakuje jak glutenowy – co potwierdza zarówno twórca receptur, jak i osoby z celiakią, które miały okazję spróbować chleb, ale i słodkie wypieki z piekarni Dr Żurek.
Piekarnia oferuje kilka rodzajów chleba bezglutenowego (jasny, ciemny, śniadaniowy, z ziarnami), a także babkę marmurkową. Słodkie wypieki, podobnie jak chleb, w niczym nie odbiegają od glutenowych sióstr 😍 Jadłam bezglutenową babkę marmurkową jeszcze zanim pojawiła się w sprzedaży – bo sklep do zamówienia do pensjonatu Moje Tatry „dorzucił” nam w prezencie kilka babek, jeszcze bez etykiety – do degustacji. I jak napisałam we wstępie – babka zachwyciła WSZYSTKICH gości przebywających na zimowych wakacjach bez glutenu w Moich Tatrach.
Jeśli chcecie spróbować bezglutenową babkę marmurkową i inne wypieki od Dr. Żurka, teraz jest okazja na tańsze zakupy. Sklep internetowy www.chlebbezglutenowy.eu „dorzuca” jeden bochenek gratis do każdego zamówienia o wartości 50 zł. Sklep na razie nie oferuje darmowych wysyłek. Niezależnie od kwoty zamówienia za kuriera trzeba zapłacić 16 zł, a przy płatności a pobraniem – 18 zł.
KOMENTARZE