Bezglutenowe zero waste, czyli jak nie marnować drogiego, bezglutenowego jedzenia? Dziś pierwsza odsłona tematu – jasne bułeczki bezglutenowe z ziemniakami – zero waste. Puszyste, z chrupiącą skórką, długo świeże bułeczki bezglutenowe pokochają dzieci z celiakią i dorośli. Wiem, bo w ciągu godziny zniknęło pół porcji  😊Przepis na bułki bezglutenowe z ziemniakami już znacie z mojego bloga, ale tym razem podkreślam w tytule wpisu słowa „zero waste”. Ta filozofia jest mi coraz bliższa i, przyznam, uczę się jej skwapliwie. Niedawno przeczytałam książkę „Na marne” – właśnie o marnowaniu żywności. Bezglutenowy temat też się tam pojawia – dotyczy piekarni Putka Bez Glutenu. Wyposażona w nową wiedzę staram się wprowadzać w domu bezglutenowe zero waste. Ponieważ od dwóch dni stały w lodówce trzy ugotowane ziemniaki, znalazłam też świeże drożdże z końcówką terminu – powstały jasne bułeczki bezglutenowe z ziemniakami. 

Składniki na jasne  bułki bezglutenowe z ziemniakami

Aby upiec domowe bułeczki bezglutenowe z ziemniakami potrzebne są ugotowane ziemniaki – najlepiej pozostałe z obiadu. Można je wykorzystać nawet 3-4 dni ugotowaniu, ale pod warunkiem, że były przykryte i przechowywane w lodówce. Niezbędna jest też mąka bezglutenowa: własna mieszanka różnych mąk i skrobi, alb mix B – do wypieku bezglutenowego pieczywa. Do tego drożdże świeże lub suszone bez glutenu, np. Drożdże Babuni. Woda może być gazowana lub z kranu, najlepiej letnia. Do tego jeszcze sól i cukier – ale te zawsze się znajdą w każdym domu. 

To wszystko trzeba wymieszać mikserem (haki) przez około 5 minut, odstawić do wyrośnięcia, potem delikatnie, by nie naruszyć puszystej struktury, ulepić bułki i wstawić je do piekarnika nastawionego na 250 stopni C. Gotowe!  Bułki bezglutenowe z ziemniakami zachowują świeżość nawet przez 3- dni, ale trzeba je przechowywać w lnianym worku do pieczywa. Oczywiście można je również mrozić. 

Szczegółowy przepis na jasne bułki bezglutenowe z ziemniakami znajdziecie tutaj KLIK. Koniecznie przeczytajcie też mój poradnik: Dlaczego tak trudno upiec bezglutenowe bułki KLIK

Drukuj
Podziel się tym wpisem ze znajomymi!
    2020-03-17T13:51:02+00:0014 stycznia 2020|