Wiadomo, że razowe pieczywo jest najzdrowsze, ale wiadomo też, że dzieci z celiakią i tak najbardziej lubią jasny i miękki chleb bezglutenowy. Taki chlebek, który po kilku godzinach w szkole lub na wycieczce nie czerstwieje i nie kruszy się, lecz zachowuje przyjemny i delikatny miękisz. Jasny chleb bezglutenowy z gotowanymi ziemniakami piekłam kilka lat temu – wtedy bochen miał kształt koła, a przepis był dość pracochłonny.  Wczoraj, przy okazji eksperymentów z bułkami bezglutenowymi z ziemniakami KLIK wymieszałam też ciasto na chleb. I od razu sukces!

  • Mamo, jaki miękki ten chlebek! – Zosia przy śniadaniu od razu zauważyła, że kanapki są nieco inne, niż zwykle.

Faktycznie – ten jasny chleb bezglutenowy z gotowanymi ziemniakami jest wyjątkowo miękki i delikatny, ale nie ma wcale nadmuchanej struktury jak wata cukrowa. Zachowuje elastyczność, łatwo go smarować. Dzięki dodatkowi ziemniaków (dobrze wykorzystać ziemniaki pozostałe po obiedzie) jest tańszy nić inne jasne chleby bezglutenowe. Część mixu zastępujemy bowiem warzywami. Spróbujcie i oceńcie sami 🙂

Składniki na formę około                  35 x 10 cm

  • 130 g ugotowanych ziemniaków
    np. pozostałych z obiadu
  • 350 g bezglutenowego mixu chlebowego
    użyłam Mix B – Mix Bread Dr. Schär
  • 20 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • około 250 ml letniej wody
  • 4 łyżki oleju
  • opcjonalnie łyżeczka maku
    do posypania chleba przed pieczeniem

Przygotowanie jasnego chleba bezglutenowego

  1. Ugotowane i ostudzone (nie zimne!) ziemniaki poduś lub zblenduj. 
  2. Świeże drożdże wymieszaj z łyżką mixu, łyżeczką cukru i 3 łyżkami wody. Odstaw na 5 minut.
  3. Do miski wsyp mix wymieszany z solą, dodaj spulchniony rozczyn drożdżowy i ziemniaki.
  4. Wlej wodę.
  5. Ciasto na jasny chleb bezglutenowy z gotowanymi ziemniakami wyrabiaj mikserem (haki) przez około 5 minut.
  6. Pod koniec wyrabiania dodaj olej. 
  7. Ma powstać gęste ciasto, o konsystencji dobrze wyrobionej ciastoliny, elastyczne w dotyku.
  8. Przełóż je do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
  9. Wygładź powierzchnię mokrą łyżką. 
  10. Widelcem zrób nakłucia na powierzchni ciasta.
  11. Przykryj formę ściereczką i odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce, z dala od przeciągów, na około 40 minut.

Pieczenie i studzenie jasnego chleba bezglutenowego

  1. Piekarnik nastaw na 200 stopni C.
  2. Na dolną blachę wlej około 100 ml wrzątku.
  3. Wstaw formę do pieca, piecz chleb około 45-50 minut do suchego patyczka.
  4. Wyłącz piekarnik, ale przez 5 minut nie wyjmuj z niego formy.
  5. Formę wystaw na blat, po około 10 minut delikatnie wyjmij chleb.
  6. Jasny chleb bezglutenowy z gotowanymi ziemniakami studź na metalowej kratce. 
  7. Przechowuj w lnianym worku lub papierze, nigdy w folii.
  8. Ten chleb zachowa świeżość przez 3-4 dni.

Formowanie i pieczenie miękkich bułek bezglutenowych z ziemniakami

  1.  Blachę piekarnikową wyłóż papierem do pieczenia.
  2. Mokrymi dłońmi nabieraj porcje ciasta, ugniataj je przez chwilę i formuj bułeczki.
  3. Bezglutenowe bułeczki układaj na blaszce w odstępach. 
  4. Mokrym nożem zrób delikatne nacięcia na powierzchni bułek. 
  5. Posmaruj je wodą, przykryj mokrą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 30 minut. Bułki mają niemal podwoić objętość.
  6. Piekarnik nastaw na 180 stopni C.
  7. Wstaw blachę i piecz bułki przez około 25 minut, do suchego patyczka. 
  8. Studź na metalowej kratce, przechowuj w lnianym worku do pieczywa. 
  9. Te bułki bezglutenowe są długo świeże i miękkie – nawet 3-4 dni po wypieku.
  10. Smacznego!
Drukuj
Podziel się tym wpisem ze znajomymi!
    2018-11-20T15:45:44+00:0020 listopada 2018|