Białe, puszyste, z chrupiącą skórką i zdrowe – mowa o idealnych bułkach bezglutenowych z chia i quinoa, które powstały podczas pokazu kulinarnego Bezglutenowej Mamy na pikniku w Lesznie. Bezglutenowe bułeczki z wielką frajdą lepiły dzieci biorące udział w pokazie, ale bawili się przy tym i dorośli na diecie bezglutenowej. Idealne bułki bezglutenowe nieco się przypiekły w piecu chlebowym, ale to dało im wręcz charakteru i smaku. Kto był, ten wie :). Zerknijcie na prosty przepis.
Koszt około 10 zł
Uszykuj zwykły mikser z hakami do wyrabiania gęstego ciasta. Wymieszaj suche składniki: mix vitany jasny Glutenexu, suszone drożdże oraz bezglutenową mąkę quinoa i bezglutenowe nasiona chia. Stopniowo dolewaj wodę i wyrabiaj ciasto przez około 5 minut. Pod koniec wyrabiania dodaj olej i wyrabiaj do połączenia składników (około 1 minutę). Ciasto ma mieć gęstą konsystencję, ale jednocześnie elastyczną, jak dobrze wyrobiona ciastolina. kto był na pokazie kulinarnym Bezglutenowej Mamy (10 czerwca, I Wielkopolski Dzień Diety Bezglutenowej w Lesznie), ten wie, bo miał okazję własnoręcznie sprawdzić konsystencję ciasta na idealne bułki bezglutenowe.
Zostaw ciasto na około godzinę do wyrośnięcia w misce przykrytej folią. Ciasto na idealne bułki bezglutenowe z chia i quinoa ma dwukrotnie zwiększyć objętość. Uformuj bułki (20 małych lub 15 dużych), ułóż je na dwóch blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia. Posmaruje je z wierzchu olejem (jeśli możesz, użyj rozkłóconego białka jaja oraz nasion do posypania: np. słonecznika, bezglutenowych nasion chia, bezglutenowych płatków owsianych itp.). Przykryj bułki wilgotną ściereczką lub folią spożywczą i zostaw do wyrośnięcia na 30 minut (jedną blachę ustaw w nieco chłodniejszym miejscu, ale nie w przeciągu). Piekarnik nastaw na 190 stopni C. Gdy bułki bezglutenowe na pierwszej blasze dwukrotnie zwiększą objętość, wstaw je do piekarnika na około 30 minut. Drugą blachę pozostaw w chłodniejszym miejscu. Gdy pierwsze bułki będą gotowe, wstaw do piekarnika drugą blachę z bułeczkami bezglutenowymi – również na około 30 minut. Upieczone bułki bezglutenowe z chia i quinoa studź na metalowej kratce. Krój po ostudzeniu. Przechowuj w bawełnianej lub w lnianej ściereczce.
Przy każdej okazji zachęcam dorosłych na diecie bezglutenowej, jak i rodziców dzieci na diecie bezglutenowej, do samodzielnego przygotowywania pieczywa. Jest najzdrowsze, najsmaczniejsze i zawsze mamy je pod ręką. W tym przepisie, dzięki dodatkowi chia i mąki quinoa, zyskujemy pieczywo o lepszych wartościach odżywczych. Jest wzbogacone w kwasy Omega-3, magnez, wapń, żelazo, selen, błonnik i pełnowartościowe białko. Idealne bułki bezglutenowe z chia, upieczone z mixu vitalnego Glutenexu (jasnego lub ciemnego) mają dodatkową zaletę: nie czerstwieją tak szybko, jak większość pieczywa bezglutenowego. Bułeczki bezglutenowe upieczone z tego mixu zachowują świeżość nawet przez 3 dni (jeśli są przechowywane w bawełnianej lub lnianej ściereczce). Jeśli wiesz, że nie zdążycie zjeść wszystkich bułek w ciągu 2-3 dni, zamroź kilka po ostudzeniu albo upiecz bułki bezglutenowe z połowy porcji.
Często pytacie, dlaczego tak trudno upiec bułki bezglutenowe. Wszystkich zainteresowanych odsyłam do wpisu na ten temat (TUTAJ). I zapewniam: jeśli pokonacie obawy i zmarnujecie już te 2-3 kg mąki, zaczniecie piec idealne bułki bezglutenowe dla waszych dzieci na diecie bezglutenowej i dla całej rodziny.