Dziś od rana prowadzę intensywne rozmowy dotyczące pomocy dla rodzin z celiakią w ogarniętej wojna Ukrainie. Kolejny smutny dzień wojny u naszych sąsiadów, więc potrzebne nam było coś na maleńką osłodę i z tego, co znalazłam w domu, upiekłam szybkie, migdałowe brownie bezglutenowe z erytrytolem. Użyłam deserowej czekolady bez cukru, o zawartości 75% kakao i samych naturalnych składników. Oczywiście erytrytol można zamienić na cukier, jeśli nie macie przeszkód w jedzeniu tego popularnego słodzidła (dajcie go wtedy około 100 g). Po 35 minutach na stół wjechało wyśmienite, migdałowe brownie bezglutenowe bez cukru, a my ustalaliśmy dalej, jak zorganizować transport do Stryja koło Lwowa. Podzielę się przepisem na to ciasto bezglutenowe, bo może i Wy będziecie potrzebować coś szybkiego na poprawę nastroju. Bo mimo wszystko lepiej zachowywać optymizm i nadzieję. Dlatego częstujcie tym ciastem nie tylko osoby na diecie bezglutenowej, ale kolegów w pracy czy rówieśników w szkole.
Migdałowe brownie bezglutenowe z erytrytolem – składniki
forma 10 x 20 cm
@bezglutenowamama Pomagamy Ukrainie - przy tym cieście trwają rozmowy o wyjeździe do naszych przyjaciół z jedzeniem. Trzymajcie kciuki.
KOMENTARZE