Blog

Migdałowe brownie bezglutenowe z erytrytolem, zero cukru

27/02/2022

Migdałowe brownie bezglutenowe z erytrytolem, zero cukru

27/02/2022

Drukuj
UDOSTĘPNIJ

Dziś od rana prowadzę intensywne rozmowy dotyczące pomocy dla rodzin z celiakią w ogarniętej wojna Ukrainie. Kolejny smutny dzień wojny u naszych sąsiadów, więc potrzebne nam było coś na maleńką osłodę i z tego, co znalazłam w domu, upiekłam szybkie, migdałowe brownie bezglutenowe z erytrytolem. Użyłam deserowej czekolady bez cukru, o zawartości 75% kakao i samych naturalnych składników. Oczywiście erytrytol można zamienić na cukier, jeśli nie macie przeszkód w jedzeniu tego popularnego słodzidła (dajcie go wtedy około 100 g). Po 35 minutach na stół wjechało wyśmienite, migdałowe brownie bezglutenowe bez cukru, a my ustalaliśmy dalej, jak zorganizować transport do Stryja koło Lwowa. Podzielę się przepisem na to ciasto bezglutenowe, bo może i Wy będziecie potrzebować coś szybkiego na poprawę nastroju. Bo mimo wszystko lepiej zachowywać optymizm i nadzieję. Dlatego częstujcie tym ciastem nie tylko osoby na diecie bezglutenowej, ale kolegów w pracy czy rówieśników w szkole. 

 Migdałowe brownie bezglutenowe z erytrytolem – składniki

forma  10 x 20 cm

  • 100 g czekolady bezglutenowej bez cukru
  • 120 g erytrytolu bez glutenu
     lub 100 g cukru
  • 130 bezglutenowej mąki migdałowej
    można zmielić migdały w młynku do kawy
  • 3 łyżeczki mielonego siemienia lnianego
    bez glutenu 
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    bezglutenowego
  • 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej bez glutenu
  • 1/3 łyżeczki cynamonu
  • 3 jajka

Migdałowe brownie bezglutenowe z erytrytolem – wykonanie

  • piekarnik nasta na 180 stopni C, termoobieg
  • formę wyłóż papierem do pieczenia
  • czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce i ostudź
  • wymieszaj suche składniki, wbij do nich jajka i wlej olej
  • miksuj wszystko przez 1 minutę i wlej czekoladę
  • miksuj jeszcze przez moment
  • przełóż ciasto do formy i wstaw na środkową półkę piekarnika
  • piecz około 20 – 30 minut, aż patyczek będzie tylko lekko wilgotny
  • wystaw formę, następnie wyjmij z niej ciasto i ostudź je na metalowej kratce lub na drewnianej desce
  • jeśli chcesz, możesz udekorować ciasto czekoladą bez cukru lub erytrytolem zmielonym w młynku do kawy
  • gotowe – migdałowe brownie bezglutenowe z erytrytolem czeka na degustację 😁

Tutaj kupisz

Bezglutenową książkę kucharską, jakiej jeszcze nie było + ebook na thermomix

Zobacz to na Tik Toku Bezglutenowej Mamy

@bezglutenowamama Pomagamy Ukrainie - przy tym cieście trwają rozmowy o wyjeździe do naszych przyjaciół z jedzeniem. Trzymajcie kciuki.

KOMENTARZE

Co nowego?

Instagram

Bądź na bieżąco

Newsletter

Zapisz się