Gdzie zamówić lub kupić bezglutenowe rogale marcińskie na 11 listopada 2021 r? Czy pojawiły się w nowe piekarnie lub miejsca, które zaczęły wypiekać bezglutenowe rogale z białym makiem i z pysznym, bakaliowo-orzechowym nadzieniem? Ten tradycyjny smakołyk jest wypiekany w Poznaniu, z okazji święta ulicy Święty Marcin, ale zwyczaj szybko przejęły inne miasta. Pamiętajcie, by nie kupować rogali „bezglutenowych”, wypiekanych przez zwykłe, pszenne piekarnie.
Oto szybki przegląd rynku w temacie: bezglutenowe rogale marcińskie 2021. W niektórych miejscach jeszcze zdążycie je zamówić. Aktualne komunikaty dotyczące zamówień i odbioru śledźcie na profilach fejsbukowych i instagramowych poszczególnych piekarni i sklepów – tam będą się pojawiać najbardziej bieżące informacje. Uwaga: niektóre piekarnie będą prowadzić nie tylko sprzedaż zamówionych rogali, ale również zaoferują je ludziom przychodzącym „z ulicy” – ale tu będzie zasada „kto pierwszy, ten lepszy”. Prym wiodą oczywiście cukiernie z Poznania i okolic, ale w tym roku mile zaskoczyła wszystkich piekarnia Putka Bez Glutenu, prawda? Zaledwie 6 zł za rogala!
Choć rogale marcińskie to tradycja poznańska i wielkopolska, pytaliście w emailach, gdzie we Wrocławiu można kupić bezglutenowe rogale. Jest tylko jedno miejsce, które ma korzenie w Poznaniu (czyli główną siedzibę).
To piekarnia bezglutenowa WOLNA Wrocław – zamówienia są przyjmowane do 28 października, można je składać bezpośrednio w piekarni lub wysyłając wiadomość prywatną w messengerze lub dzwoniąc pod numer 537 998 333; odbiór 10 listopada. Szczegóły na fejsbuku piekarni bezglutenowej we Wrocławiu KLIK
W poniższych ramkach możecie porównać składy kilku rogali bezglutenowych z białym makiem, dostępnych w 2021 r. Nie wszystkie receptury zdobyłam, gdyż niektóre cukiernie jeszcze dopinają szczegóły, jeszcze eksperymentują z nowymi smakami, z rodzajem ciasta i nadzienia. Jedno jest pewne: w tym roku na bezglutenowego rogala marcińskiego może sobie pozwolić każdy Polak z celiakią i na diecie bezglutenowej. To za sprawą tanich i pysznych rogali od Putki – za 6 zł. Z kolei osoby, które bardziej cenią ścisłe trzymanie się tradycji i utrzymanie receptury zbliżonej do oryginału, też mają w czym wybierać.
Musicie wiedzieć, że rogal świętomarciński to wypiek regionalny, o ściśle określonej recepturze. Rogale o tej nazwie mogą piec wyłącznie cukiernicy posiadający uprawnienia z Cechu Rzemiosł Różnych w Poznaniu. Ci, którzy nie trzymają się tradycji lub nie mogą zainwestować w kupno certyfikatu, oferują tzw., rogale z białym makiem itp. Zwróćcie uwagę, że żaden rogal gluten-free, wypiekany na 11 listopada, nie ma tej nazwy. I mieć jej nie może, gdyż receptura zakłada użycie wielu glutenowych, pszennych składników.
Dla mnie to jednak nie ma znaczenia. Od lat piekę swoje bezglutenowe rogale marcińskie 😋 i kupuję je przez internetowo. I zawsze smakują jak oryginalne, co potwierdza mój glutenowy Daniel 😍
Skrobia i mąka kukurydziana, mąka ryżowa, siemię lniane, drożdże, ksylitol, mleko ryżowe, olej kokosowy, biały mak, cukier kokosowy, syrop z agawy, cukier kokosowy, rodzynki, migdały.
Cena: 15 zł za 260 g
Cukier trzcinowy, mak biały 16%, skrobia ziemniaczana, woda, mąka ryżowa, olej słonecznikowy, ekstrakt z kokosa, migdały, mąka, kukurydziana, rodzynki, mąka z ciecierzycy, skórka starta z pomarańczy, len mielony, drożdże instant, sól, aromat migdałowy.
Cena: 16 zł za 140 g
Mąka ziemniaczana, kukurydziana, jaglana, napój sojowy i migdałowy, siemię lniane, proszek do pieczenia, ksylitol, migdały, mak biały, skórka pomarańczowa, cytryna, daktyle, orzechy ziemne i włoskie.
Cena: ….
Skrobia ziemniaczana, skrobia kukurydziana, mak biały, orzech arachidowy, cukier, woda, jaja, margaryna (olej rzepakowy, sól woda, regulator kwasowości: kwas cytrynowy),skórka pomarańczowa, mąka ryżowa, drożdże, olej, sól, aromat migdałowy, emulgator: lecytyna sojowa, substancja zagęszczająca: guma ksantanowa, substancja spulchniająca: proszek do pieczenia (E450, E500), barwnik: karoteny.
Cena: 6 zł za 140 g
Skład: mąka gryczana, mąka kukurydziana, mąka ryżowa, siemię lniane, drożdże, „mleko” roślinne, margaryna wegańska, olej kokosowy, mak, marcepan, orzechy włoskie, migdały, rodzynki, skórka pomarańczowa, wanilia.
Skrobia kukurydziana, mąka ryżowa i pełnoziarnista, mąka z soczewicy, dekstroza, sól, mleko kokosowe, olej kokosowy, cukier trzcinowy, zakwas ryżowy, drożdże, woda, mak niebieski, skórka pomarańczowa, migdały, orzechy włoskie, cukier trzcinowy, aromat migdałowy, cukier puder.
Mąka ryżowa, mąka kukurydziana, masło bez laktozy, żółtka jaj z wolnego wybiegu, mleko bez laktozy, cukier trzcinowy, drożdże. Nadzienie: mak biały, orzechy włoskie, migdały, rodzynki, daktyle, miód naturalny, skórka pomarańczy.
Mąka ryżowa, gryczana, skrobia kukurydziana, siemię lniane, białko sojowe, drożdże, mleko ryżowe, daktyle, orzechy włoskie, marcepan, olej kokosowy, biały mak, rodzynki, cukier, migdały.
Nie powiem, który bezglutenowy rogal marciński jest najlepszy, bo … każdy z obecnych na rynku ma swoje plusy i minusy. Jeden ma mega naturalny skład, inny jest wegański, a jeszcze inny nie zawiera cukru lub mleka. Rogale różnią się też wagą i ceną, choć w tym roku cenowym mistrzem jest piekarnia Putka Bez Glutenu, która oferuje rogale po 6 zł (co prawda zamiast migdałów czy orzechów włoskich są tańsze orzechy arachidowe, a zamiast masła – margaryna)! Informacja o tych rogalach (to nowość w ofercie Putki) zrobiła furorę na profilu Bezglutenowej Mamy na fejsbuku KLIK.
Podpowiedzi internatutów mogą być oczywiście pewną wskazówką, ale pamiętajcie, że każdy ma inny gust i inne oczekiwania dotyczące składu, zapachu czy poziomu słodkości. Najlepiej spróbować samemu….
Jeśli w swoim mieście macie możliwość zamówić lub kupić rogale marcińskie gluten-free, spróbujcie lokalnego wypieku z takiej specjalistycznej cukierni (zwykła „pszenna” cukiernia nie jest w stanie upiec nic bezpiecznego dla osoby z celiakią i na diecie bezglutenowej). Warunek jest jeden: trzeba zdążyć ze złożeniem zamówienia, bo każda piekarnia ma inne terminy oraz zasady odbioru. Mam pewną podpowiedź: ponieważ cukiernie już od końca października wypiekają bezglutenowe rogale marcińskie, warto już teraz zrobić zakupy, rogale zamrozić, a w dniu świętego Marcina zjeść je ze spokojem przy kawie, zamiast pędzić do kolejki. Wiem co mówię 😎
Do wyboru macie również sklepy internetowe (Putka i Atelier Smaku). A najciekawszym rozwiązaniem jest oczywiście odwiedzenie Poznania w czwartek, 11 listopada, i spróbowanie bezglutenowych rogali marcińskich z różnych cukierni. Dobry pomysł, prawda? 😁
A najlepsze bezglutenowe rogale marcińskie to i tak te z własnego wypieku. Z białym lub czarnym makiem, z ulubionych składników, wyjęte z gorącego piekarnika i ustawione na stole…
KOMENTARZE